Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Galingas antioksidantas, padedantis atjauninti organizmą: mokslininkai įvardijo unikalų prieskonį
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Galingas antioksidantas, padedantis atjauninti organizmą: mokslininkai įvardijo unikalų prieskonį

Skani džiovinta paprika
Dalintis

Išraiškinga raudona spalva, subtilus skonis ir gausus naudingų vitaminų arsenalas – tai būdinga paprikai. Šis prieskonis gaminamas iš prinokusių raudonųjų švelniai aštrių veislių paprikų ir yra vienas mėgstamiausių prieskonių tarp viso pasaulio virėjų. Tačiau šis prieskonis taip pat naudingas organizmo sveikatai, nes gali skatinti atjaunėjimą ir palaikyti bendrą sveikatą.

Iš pradžių paprika, kaip ir dauguma kitų iš Pietų Amerikos atvežtų prieskonių, buvo naudojama kaip vaistas, o ne tik kaip maisto prieskonis. Džiovintoje paprikoje išlieka visi vitaminai ir organinės medžiagos, todėl jų koncentracija džiovintame variante yra daug didesnė nei šviežioje paprikoje. Užtenka nedidelio kiekio paprikos, kad gautumėte labai didelę naudą.

Paprikos prieskoniai

Paprika turtinga vitaminais

Paprikoje gausu vitaminų A, B, E, PP, o vitamino C kiekis yra kelis kartus didesnis nei citrusiniuose vaisiuose. To jau pakanka paprikos naudingumui nustatyti. Be to, šiame prieskonyje yra organizmui naudingų organinių rūgščių, mineralų ir kitų mikroelementų.

Paprikoje yra ir daugiau vitaminų, pvz:

  • Vitaminas A atsakingas už imunitetą, odos, plaukų ir nagų sveikatą. Nėščioms moterims ypač naudingas retinolis, nes jis turi įtakos vaisiaus formavimuisi.
  • B grupės vitaminai gerina centrinės nervų sistemos veiklą, mažina streso lygį ir prisideda prie normalios ląstelių funkcijos bei energijos gamybos. Jie taip pat skatina smegenų veiklą ir ląstelių lygmeniu gerina odos būklę.
  • Vitaminas C yra stiprus antioksidantas, kuris lėtina senėjimo procesus, ląstelių mutaciją ir skatina žaizdų gijimą. Jis yra naujų kaulų ląstelių susidarymo pagrindas ir apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo.
  • Vitaminas E padeda atjauninti organizmą ir veikia kaip antioksidantas, mažinantis laisvųjų radikalų, susidarančių organizme dėl tabako dūmų ar radiacijos, poveikį.
  • Vitaminas PP gerina kraujotaką, apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo, reguliuoja nervų sistemą ir virškinimą.

Norint gauti maksimalią naudą iš paprikos, rekomenduojama jos dėti į jau paruoštus patiekalus. Paprikos gaminimo variantas, kai išsaugoma daug maistingųjų medžiagų, yra naudoti ją vištienai, jautienai, kiaulienai, avienai, aštriems užkandžiams, daržovių patiekalams ir žuviai.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Odeta Bartkevičiūtė

Odeta Bartkevičiūtė – gamtos mokslų specialistė ir KAIPKADA.LT straipsnių autorė. Mano tekstuose atgyja mūsų planetos gamta, augalijos ir gyvūnijos pasaulis. Su aistra tyrinėdama gamtos reiškinius, dalijuosi vertingomis įžvalgomis, padedančiomis geriau suprasti mus supančią aplinką ir jos išsaugojimo svarbą.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Vandens virinimas keptuvėje

Kodėl prieš kepimą visada verdu vandenį keptuvėje: patyrusio virėjo paslaptis

Kai tik pradėjau karjerą virtuvėje, susidūriau su neįprastu gaminimo metodu, kuris mane...

Purių blynų receptas

Jokių kiaušinių ir pieno – idealiai purių blynelių receptas

Ypatingo dėmesio nusipelno receptai be pieno, sviesto ir kiaušinių. Pirma, tokius patiekalus...

Kokio riebumo grietinė sveikesnė

Kada 30% riebumo grietinė sveikesnė už 10%? Tai pakeis jūsų požiūrį

Grietinė – nepamainomas produktas daugelio lietuvių virtuvėje, suteikiantis patiekalams sodrumo ir švelnumo....

Ar skausmas trukdo kasdienai

Ar skausmas trukdo kasdienai? Atrask kineziterapiją, kuri padeda judėti be vaistų

Vis dažniau pastebima, kad skausmas, kuris prasideda nuo lengvo tempimo ar diskomforto,...