Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Geriau nei natūralus jogurtas ir pasukos. Gerina žarnyno veiklą ir stiprina imunitetą

4 min. skaitymo

Tai vienas seniausių ir sveikiausių pieno gėrimų pasaulyje. Jei svarstote, ar rinktis kefyrą, pasukas, ar natūralų jogurtą, neabejotinai verta rinktis kefyrą. Jame yra daugiausiai sveikatai naudingų bakterijų. Jis puikiai tinka imunitetui stiprinti, virškinimo sutrikimams lengvinti ar cholesterolio kiekiui mažinti.

 

Kefyras – koks tai gėrimas?

Kefyras yra fermentuotas gėrimas, gaunamas iš pieno. Jis žinomas jau daugelį amžių. Tai vienas seniausių fermentuotų pieno gėrimų grupės produktų, pasižymintis didžiausiomis maistinėmis savybėmis. Manoma, kad pirmieji juo pradėjo mėgautis senovės Kaukazo avių piemenys.

Kefyras yra nuo baltos iki šiek tiek kreminės spalvos, vienodos, tirštos konsistencijos. Jo skonis šiek tiek rūgštokas, jis turi lengvą mielių aromatą.

 

Kuo kefyras skiriasi nuo pasukų?

Akivaizdu, kad kefyras nėra tas pats, kas pasukos, nors kartais taip ir laikomas. Tai du visiškai skirtingi produktai, tačiau jie priklauso tai pačiai fermentuotų pieno gėrimų grupei, pasižyminčiai panašiomis savybėmis ir kulinarijoje dažnai vartojami pakaitomis.

Pasukos atsirado gaminant sviestą, kaip šalutinis produktas. Tie, kurių močiutės gamino sūrį ir sviestą iš karvių gaunamo pieno, tikrai prisimena šį gėrimą. Jis buvo tirštas ir jame buvo galima pamatyti plaukiojančias sviesto daleles. Šiais laikais pasukos gaminamos iš nugriebto pieno, kuris buvo sutrauktas. Pridedama pieno rūgimo bakterijų padermių – dažniausiai Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Leuconostoc cremoris ir Lactococcus diacetilactis.

Pasukų konsistencija plonesnė nei kefyro ar natūralaus jogurto, bet tankesnė nei pieno. Jų skonis paprastai apibūdinamas kaip kreminis ir riešutinis. Palyginti su kefyru, jis turi mažiau kalorijų ir mažiau B grupės vitaminų.

Kefyras prieš miegą

Kefyras yra sveikesnis už natūralų jogurtą. Kokia yra kefyro gėrimo nauda?

Kefyras suteikia daug vitaminų ir mineralinių medžiagų. Jis, be kita ko, yra kalcio, magnio, fosforo, kalio, vitamino D ir B grupės vitaminų (įskaitant vitaminą B12) šaltinis . Jis taip pat yra puikus baltymų šaltinis. Jo sudėtyje yra daug daugiau „gerųjų“ probiotinių bakterijų nei natūralaus jogurto. Jame gali būti iki 60 skirtingų mikroorganizmų, turinčių teigiamą poveikį organizmo veiklai.

Kefyras:

  • pasižymi stipriomis antibakterinėmis savybėmis,
  • stiprina imunitetą,
  • rekomenduojamas sergant virusinėmis infekcijomis,
  • užtikrina sveikus, stiprius kaulus ir mažina osteoporozės riziką,
  • padeda mažinti kraujospūdį,
  • mažina cholesterolio kiekį kraujyje,
  • teigiamai veikia žarnyno mikroflorą,
  • palengvina virškinimą,
  • padeda nuo vidurių užkietėjimo ir vidurių pūtimo,
  • valo organizmą nuo toksinų,
  • palengvina maistinių medžiagų įsisavinimą iš kitų produktų,
  • gerina odos išvaizdą,
  • mažina užkandžiavimą,
  • padeda spręsti miego problemas.

 

Kaip įtraukti kefyrą į savo mitybą?

Kefyras yra puikaus skonio gėrimas be jokių priedų. Jis gali tapti vertingu užkandžiu tarp valgymų. Jis puikiai malšina troškulį ir gaivina, todėl rekomenduojamas karštomis dienomis.

Tačiau pats kefyras ne visiems patinka, tačiau yra būdų, kaip tai apeiti. Jį galima derinti su daugeliu ingredientų. Juo galima sėkmingai pakeisti jogurtą ar pieną , dedamą į keksiukus. Jį sumaišius su mėgstamais vaisiais, gausite gardų kokteilį.

Kefyras gali būti šaltienos pagrindas, taip pat jį galima naudoti su mėsa – marinatui. Populiarus derinys – kefyras, patiekiamas su naujomis bulvėmis, apibarstytomis šviežiais krapais.

Iš kefyro galima gaminti blynelius, lietinius, saldžius ir pikantiškus keksiukus ar ledus. Galimybių yra daugybė.

Kefyro gėrimas vyresnio amžiaus žmonėms

Kuriuo paros metu geriausia gerti kefyrą?

Kefyras yra produktas, kurį verta vartoti bent kelis kartus per savaitę. Reguliarus kefyro gėrimas, be kita ko, užtikrina geresnį imunitetą ir nepriekaištingą žarnyno veiklą.

Kefyras slopina norą užkandžiauti, todėl rekomenduojamas žmonėms, besilaikantiems svorio metimo dietų. Tokiais atvejais jį galima laikyti maistingu užkandžiu, kurį galima pasiimti su savimi į darbą ar kelionę. Kefyras taip pat gali būti maisto pakaitalas.

Kai kurie rekomenduoja gerti kefyrą vakare. Tuomet jis turėtų būti paskutinis valgymas. Manoma, kad išgertas likus pusvalandžiui iki miego , jis palengvins virškinimo sistemos darbą ir turės teigiamą poveikį miegui.

Šaltinis: Interia.pl

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
3 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Kate M.
Kate M.
prieš 5 mėnesių

„Tie, kurių močiutės gamino sūrį ir sviestą iš karvių gaunamo pieno, tikrai prisimena šį gėrimą.”
Iš kokio pieno? Karvių gaunamo. Tai karvės gauna būtent tą pieną?
Tie, kurių močiutės gamino sūrį ir sviestą iš IŠ karvių gaunamo pieno, tikrai prisimena šį gėrimą.

Kazys
Kazys
prieš 5 mėnesių

Viena smulkmenytė, kefyras turi būti naminis iš naminio pieno

Tomas
Tomas
prieš 5 mėnesių
Atsakinėti į  Kazys

Tai jau ne kefyras,rūgpienis kas visiškai kitas produktas nes nededama bakterijų
O į kefyrą dedama . Tai kuris čia natūralus?
Rašoma kad kefyras visiškai natūralus?
Bet taip nėra.