Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Graikijoje rastas 4300 metų senumo vynas – seniausias kada nors atrastas vynas
Maistas / Gėrimai

Graikijoje rastas 4300 metų senumo vynas – seniausias kada nors atrastas vynas

Atrastas labai senas vynas
Dalintis

Vykdydami archeologinius kasinėjimus senovinėje Dikili Tašo (Dikili Tash) gyvenvietėje šiaurės Graikijoje, mokslininkai aptiko 4300 m. pr. m. e. datuojamo vyno įrodymų. Tai seniausi žinomi vyno pėdsakai Europoje, kurie yra keliais šimtmečiais senesni už vyno pėdsakus iš Sicilijos. Apie tai pranešė ancient-origins.net.

Dikili Tašo (Dikili Tash) gyvenvietė, esanti netoli senovinio Filipų miesto, egzistuoja nuo 6500 m. pr. m. e. Ši įspūdinga vietovė – tai didžiulė dirbtinė kalva, maždaug 15 metrų virš šiuolaikinio žemės paviršiaus, užimanti 11 hektarų plotą, kurią žmonės kūrė tūkstančius metų. Archeologiniai sluoksniai tęsiasi 17 metrų į žemę.

Dikili Tašas (Dikili Tash) žinomas kaip svarbi neolito tyrimų vieta, tačiau tik per pastaruosius kasinėjimus buvo atidengti giliausi ir viduriniojo neolito sluoksniai. Šis atradimas leidžia šiek tiek sužinoti apie Dikili Tašo gyventojus šiais senaisiais laikotarpiais, nors socialinis alkoholio vartojimo poveikis tebėra diskusijų objektas.

Dikili tash gyvenvietė
Dikili Tash gyvenvietės vieta / Google Maps nuotr.

Vienas iš vyno vartojimo Dikili Taše (Dikili Tash) įrodymų – tūkstančiai vynuogių sėklų ir išspaudų ant vieno namo liekanų toje vietoje. Pasak mokslininkų, „jaunas vynas buvo ruošiamas namo viduje esančiame dideliame inde, kurio metu sultys buvo fermentuojamos kartu su išspaudomis”. Tačiau apie 4300 m. pr. m. e. namą ištiko gaisras, kuris jį sunaikino, tačiau archeobotanines liekanas išsaugojo daugiau nei 6000 metų.

Viena iš kasinėjimų vadovių Dimitra Malamidou šį atradimą pavadino „labai svarbiu Europos priešistorei”, nes dabar tai yra seniausias vyno gamybos pavyzdys Europoje.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Odeta Bartkevičiūtė

Odeta Bartkevičiūtė – gamtos mokslų specialistė ir KAIPKADA.LT straipsnių autorė. Mano tekstuose atgyja mūsų planetos gamta, augalijos ir gyvūnijos pasaulis. Su aistra tyrinėdama gamtos reiškinius, dalijuosi vertingomis įžvalgomis, padedančiomis geriau suprasti mus supančią aplinką ir jos išsaugojimo svarbą.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Vandens virinimas keptuvėje

Kodėl prieš kepimą visada verdu vandenį keptuvėje: patyrusio virėjo paslaptis

Kai tik pradėjau karjerą virtuvėje, susidūriau su neįprastu gaminimo metodu, kuris mane...

Purių blynų receptas

Jokių kiaušinių ir pieno – idealiai purių blynelių receptas

Ypatingo dėmesio nusipelno receptai be pieno, sviesto ir kiaušinių. Pirma, tokius patiekalus...

Kokio riebumo grietinė sveikesnė

Kada 30% riebumo grietinė sveikesnė už 10%? Tai pakeis jūsų požiūrį

Grietinė – nepamainomas produktas daugelio lietuvių virtuvėje, suteikiantis patiekalams sodrumo ir švelnumo....

Dideli ir traškūs ridikai

Ridikėliai praranda formą ir spalvą? Neišmeskite jų. Užtenka vieno veiksmo ir jie atgaus savo traškumą

Kaip išgelbėti suminkštėjusius ridikėlius? Net labiausiai suvytę gali atgauti savo traškumą, jei...