Stiklinė pomidorų sulčių ryte – tai ne tik skani dienos pradžia, bet ir galingas naudos visam organizmui pliūpsnis. Šis gėrimas padeda ne tik pažadinti virškinimą, bet ir prisotina organizmą svarbiais vitaminais ir antioksidantais.
Stiklinė pomidorų sulčių ryte gali būti naudinga kovojant su padidėjusiu cholesterolio kiekiu. Ji taip pat gali padėti išvengti kitų lėtinių ligų dėl vieno galingo elemento.
Ilinojaus universiteto ekspertai teigia, kad šis gėrimas naudingas dėl jame esančio galingo likopeno kiekio. Šis ne tik suteikia pomidorams natūralią raudoną spalvą, bet ir yra galingas antioksidantas, galintis padėti apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų.
Šios nestabilios molekulės, vadinamos laisvaisiais radikalais, gali prisidėti prie senėjimo ir įvairių sveikatos sutrikimų, todėl kovokite su tuo naudodami likopeno turinčius maisto produktus.
Harvardo mokyklos mitybos specialistas Edvardas Giovannucci (Edward Giovannucci) teigė, kad dėl likopeno molekulės formos jis labai veiksmingai gesina laisvuosius radikalus. Gali būti, kad likopenas turi specifinių savybių, kurios apsaugo ląstelę taip, kaip kiti antioksidantai.
Ši apsauga ne tik apsaugo nuo senėjimo požymių, bet ir gali padėti sumažinti uždegimą, o tai padeda sumažinti aukštą cholesterolio kiekį.
Tyrimai parodė, kad tiems, kurie du mėnesius bent keturis kartus per savaitę gėrė sultis, sumažėjo „blogojo“ cholesterolio kiekis.
Didelis cholesterolio kiekis gali užblokuoti kraujagysles, todėl padidėja širdies problemų ar insulto tikimybė.
Kas neturėtų gerti pomidorų sulčių?
Pomidorų sultys turi daug sveikatai naudingų savybių, tačiau yra kategorijų žmonių, kurie turėtų jų vengti arba gerti atsargiai:
- sergantiems virškinamojo trakto ligomis – sergant padidėjusio rūgštingumo gastritu, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa, pomidorų sultys dėl rūgštingumo gali sudirginti gleivinę. Sergant pankreatitu sultys taip pat gali būti kenksmingos
- žmonėms, sergantiems lėtinėmis inkstų ligomis – dėl didelio kalio kiekio pomidorų sultys gali būti pavojingos sergant inkstų ligomis.
- alergiškiems žmonėms – pomidorai yra gana stiprus alergenas, todėl, jei esate linkę į alergines reakcijas, jų reikėtų vengti.
- žmonėms, turintiems tulžies pūslės ar inkstų akmenų – pomidorų sultys gali stimuliuoti tulžies tekėjimą, o tai kai kuriais atvejais gali išprovokuoti priepuolį.
- hipertenzija – sūriose pomidorų sultyse yra daug natrio, kuris gali padidinti kraujospūdį. Tokiu atveju geriau rinktis nesūdytą versiją.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą