Mitybos specialistė Jelena Solomatina papasakojo, kodėl avokadas turėtų būti įtrauktas į mitybą po 50 metų, žinoma jei nėra kontraindikacijų jo vartojimui.
„Po 50 metų žmonės stengiasi išlaikyti lieknumą, o tam būtina riboti sočiųjų riebalų ir transriebalų kiekį. Avokadas yra gera alternatyva kenksmingiems riebalams. Jame yra omega-9 riebalų rūgščių kaip alyvuogių aliejuje ir omega-6 riebalų rūgščių kaip saulėgrąžų aliejuje. O didelis kiekis jame esančių skaidulų normalizuoja virškinamojo trakto darbą“, – sakė Solomatina.
Gydytoja pažymėjo, kad dėl avokade esančių sveikųjų riebalų rūgščių jo vartojimas teigiamai veikia kraujagyslių būklę, užkerta kelią aterosklerozei – dėl to vaisius labai naudingas širdžiai. Be to, jame yra daug „širdžiai svarbaus“ mikroelemento magnio, kuris mažina kraujagyslių sienelių įtampą ir padeda normalizuoti širdies ritmą.
Vaisiuose taip pat gausu vitaminų ir mineralų, kurie palaiko nervų sistemą, stiprina imuninę sistemą, gerina odos, nagų ir plaukų būklę, padeda išsaugoti išorinę jaunystę.
„Dėl didelio kalio kiekio savo sudėtyje avokadas sumažina druskos, kuri organizme sulaiko skysčius ir sukelia patinimus, kiekį. Jame esantis varis skatina kolageno gamybą, kuris išsaugo odos jaunystę“, – aiškino Solomatina.
Kalbėdama apie trūkumus, gydytoja patarė nepamiršti, kad avokadas turi daug kalorijų, gali sukelti diskomfortą žmonėms, turintiems lėtinių virškinamojo trakto patologijų, taip pat gali būti alergenas.
Šaltinis: Sports.kz