Rauginti agurkai yra populiarus delikatesas, garsėjantis išskirtiniu skoniu ir traškumu. Juose gausu vitaminų C, E, jie palaiko žarnyno mikroflorą, o tai naudinga imunitetui ir virškinimui. Tačiau ne visi gali mėgautis jų nauda sveikatai. Kodėl?
Nepaisant daugybės sveikatai naudingų savybių, rauginti agurkai kai kuriems gali būti kenksmingi. Jų turėtų vengti žmonės, turintys skrandžio problemų, pavyzdžiui, opų ar padidėjusio rūgštingumo. Raugintų agurkų rūgštingumas gali sustiprinti šių ligų simptomus.
Rauginti agurkai taip pat nerekomenduojami žmonėms, turintiems aukštą kraujospūdį. Juose yra druskos, kuri gali padidinti kraujospūdį. Todėl su šia problema kovojantys žmonės turėtų riboti jų vartojimą.
Raugintų agurkų nauda sveikatai
Sveikiems asmenims rauginti agurkai yra puikus mitybos raciono priedas. Jie palaiko kraujotakos sistemą, mažina cholesterolio kiekį iraterosklerozės riziką. Jie taip pat gerina odos, plaukų ir nagų būklę.
Raugintų agurkų fermentacijos procesas yra vertingų medžiagų, tokių kaip vitaminai A, C, E ir B grupės, šaltinis, o pieno rūgštis palaiko imunitetą. Rauginti agurkai taip pat pasižymi antioksidantais, kovojančiais su laisvaisiais radikalais.
Kaip rauginti agurkus?
Rauginti agurkai yra tradicinė lietuvių virtuvės dalis, mėgstama dėl jų traškaus skonio ir aromatingo aromato. Tačiau norint mėgautis skaniais raugintais agurkais, reikėtų vengti kelių jų ruošimo klaidų. Svarbiausia – naudoti nejoduotą akmens druską, kuri sukuria optimalią aplinką pieno rūgšties bakterijoms, atsakingoms už fermentaciją.
Raugintus agurkus galima nesunkiai paruošti namuose, šviežius agurkus fermentuojant pieno rūgštimi. Šis procesas ne tik suteikia agurkams būdingą skonį, bet ir apsaugo juos nuo gedimo, nes juose yra pieno rūgšties.
Rauginant svarbu išlaikyti tinkamas sūdymo proporcijas ir užtikrinti, kad daržovės būtų visiškai panardintos vandenyje. Tinkamos laikymo sąlygos yra labai svarbios raugintų agurkų ilgaamžiškumui.
Renkantis agurkus rauginimui, verta rinktis nedidelius ir tvirtus. Vėsus laikymas ir švarūs stiklainiai yra sėkmingo rauginimo pagrindas. Raugintų agurkų gamyba namuose yra ne tik skanus, bet ir sveikas būdas kasdien paįvairinti savo racioną.
Šaltinis: Abczdrowie.pl