Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Jūs tai labai mėgstate, tačiau šios mėsos kepimas ant grotelių yra rimta klaida
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Jūs tai labai mėgstate, tačiau šios mėsos kepimas ant grotelių yra rimta klaida

Kepsninės anglys
Dalintis

Kepimas ant grotelių yra viena iš mėgstamiausių laisvalaikio praleidimo formų daugelio lietuvių. Sultingos dešrelės, aromatinga kiaulienos sprandinė ir traškus lašiniai yra nuolatiniai grilio meniu elementai. Tačiau ne visi mėsos produktai tinka griliui. Kai kurie iš jų, nors ir skanūs, gali kelti rimtą pavojų sveikatai.

Verta žinoti, kokių rūšių mėsos geriau vengti kepant ant grotelių, kad galėtumėte mėgautis ne tik jų išskirtiniu skoniu, bet ir geru savijauta po valgio.

Šoninė – skanus kepimo ant grotelių klaida

Šoninė yra vienas iš dažniausiai pasirenkamų mėsos produktų savaitgalio kepimui ant grotelių. Jos skonis ir aromatas yra neįkainojami. Tačiau ekspertai įspėja, kad lašinių kepimas ant grotelių gali būti pavojingas sveikatai.

Kepant lašinius, jų riebalai laša ant įkaitusių anglių ir susidaro kenksmingos medžiagos, pavyzdžiui, aromatiniai angliavandeniliai (AAH), kurie yra kancerogeniniai. Tai patvirtino Adamo Więko ir jo bendradarbių tyrimas, paskelbtas 2013 m. žurnale „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość“ (Maistas. Mokslas. Technologija. Kokybė).

Karka ir šonkauliai – riebi klasika, kuri gali pakenkti

Karka ir šonkauliai yra dar viena populiari mėsos rūšis, skirta kepti ant grotelių. Tačiau dėl itin didelio riebalų kiekio ji yra nesveika. Norint sumažinti riziką, verta naudoti aliuminio padėkliukus, kurie neleidžia lašėti riebalams. Taip pat gerai vengti deginimo ir kuo labiau sutrumpinti kepimo ant grotelių laiką.

Kokios yra saugios alternatyvos?

Niekas nenori atsisakyti kepimo ant grotelių malonumo. Todėl verta rinktis sveikesnes alternatyvas, kurios sumažina kenksmingų medžiagų susidarymo riziką. Liesos mėsos, tokios kaip vištienos krūtinėlė, kalakutienos filė ar kiaulienos nugarinė, turi mažiau riebalų ir yra saugesnis pasirinkimas.

Geras pasirinkimas yra ir daržovės – cukinijos, baklažanai, paprikos ar šparagai ne tik malonūs skoniu, bet ir turi vertingų maistinių medžiagų. Verta prisiminti, kad mėsos marinavimas žolelėse, alyvuogių aliejuje ir česnakuose sumažina kancerogeninių HCA susidarymą. Taip pat rekomenduojama kepti ant grotelių, t. y. be tiesioginio kontakto su liepsna, ir naudoti tinkamas keptuves.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Juodojo drakono arbata

Žalioji arbata ir juodoji arbata: kuri sveikesnė?

Pagal Healthline, pagrindinis skirtumas tarp žaliosios ir juodosios arbatos yra jų gamybos...

Buteliai su gazuotu vandeniu

Ne keturios, o penkios „kojelės“: atskleista didžioji plastikinių butelių paslaptis, slypinti jų dugne

Ar kada nors, atsisukdami gazuoto gėrimo butelį, susimąstėte, kodėl jo dugnas nėra...

Moteris baseine

Nemaloni liga, kuri gali ištikti po apsilankymo baseine. Štai paprastas būdas jos išvengti

Apsilankymas baseine – puikus būdas praleisti laisvalaikį karštą dieną. Tačiau toks maudymasis...

Arbūzo valgymas vasarą

Puikiai drėkina, gerina regėjimą ir kraujotaką. Senjorams rekomenduojama jį valgyti reguliariai

Vasarą itin svarbu tinkama organizmo hidratacija – dėl aukštų temperatūrų organizmas reikalauja...