Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Kaip duona gali pakenkti organizmui?
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Kaip duona gali pakenkti organizmui?

Duonos gaminiai ir virškinimas
Dalintis

Sveikatos specialistai nerekomenduoja valgyti didelių kiekių miltinių gaminių, ypač pagamintų iš perdirbtų kvietinių miltų. Tokie produktai trikdo normalų virškinimą, teigia ekspertai.

Jei pagrindinė kepinių sudedamoji dalis yra balti kvietiniai miltai, toks gaminys organizmui beveik nesuteikia vitaminų. Be to, miltiniuose gaminiuose ir duonoje yra daug druskos, cukraus, krakmolo ir dažnai mielių – tokia daugiakomponentė sudėtis gali būti per sunki virškinimo sistemai. Jei miltinius gaminius ir duoną valgysite reguliariai, kelis kartus per dieną, tai gali neigiamai paveikti medžiagų apykaitą, prisidėti prie nutukimo, skrandžio ir žarnyno ligų.

Produktai iš miltų

Žinoma nereikia atsisakyti valgyti kokybiškos duonos, pagamintos iš mažai apdorotų miltų, – šis produktas yra geras skaidulinių medžiagų tiekėjas. Mitybos specialistų teigimu, duonos gaminius ir kepinius, pagamintus iš baltų miltų, reikėtų rinktis iš rupesnių produktų, pavyzdžiui, ruginių miltų.

 

Gydytojai nerekomenduoja valgyti duonos su gyvulinės kilmės produktais, nes kiekvienam iš šių ingredientų apdoroti reikia skirtingų fermentų, o kartu jie yra per sunkūs skrandžiui ir gali sukelti virškinamojo trakto sutrikimų bei kitų problemų. Pasak jų, duoną reikėtų valgyti kartu su daržovėmis ir žolelėmis – augaliniuose produktuose yra vitaminų, kurie suaktyvina duonoje esančių sudėtinių angliavandenių perdirbimą.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Odeta Bartkevičiūtė

Odeta Bartkevičiūtė – gamtos mokslų specialistė ir KAIPKADA.LT straipsnių autorė. Mano tekstuose atgyja mūsų planetos gamta, augalijos ir gyvūnijos pasaulis. Su aistra tyrinėdama gamtos reiškinius, dalijuosi vertingomis įžvalgomis, padedančiomis geriau suprasti mus supančią aplinką ir jos išsaugojimo svarbą.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Vandens virinimas keptuvėje

Kodėl prieš kepimą visada verdu vandenį keptuvėje: patyrusio virėjo paslaptis

Kai tik pradėjau karjerą virtuvėje, susidūriau su neįprastu gaminimo metodu, kuris mane...

Purių blynų receptas

Jokių kiaušinių ir pieno – idealiai purių blynelių receptas

Ypatingo dėmesio nusipelno receptai be pieno, sviesto ir kiaušinių. Pirma, tokius patiekalus...

Kokio riebumo grietinė sveikesnė

Kada 30% riebumo grietinė sveikesnė už 10%? Tai pakeis jūsų požiūrį

Grietinė – nepamainomas produktas daugelio lietuvių virtuvėje, suteikiantis patiekalams sodrumo ir švelnumo....

Ar skausmas trukdo kasdienai

Ar skausmas trukdo kasdienai? Atrask kineziterapiją, kuri padeda judėti be vaistų

Vis dažniau pastebima, kad skausmas, kuris prasideda nuo lengvo tempimo ar diskomforto,...