Vasaros karštis. Milžiniška krūva žalių, dryžuotų arbūzų turguje ar prekybos centre. Jūs stovite šalia jų ir barbenate pirštais į žievę ir bandydami atspėti, kuris iš jų bus tas tobulasis – saldus, sultingas ir traškus, o ne beskonis ir vandeningas. Atrodo, kad tai – tikra loterija, kurioje laimi tik patyrę.
Gana spėlioti! Yra 5 patikimi ženklai, pagal kuriuos net ir didžiausias naujokas gali išsirinkti tobulą arbūzą. Šias paslaptis žino visi augintojai, bet jums jų tikrai nepasakos.
Paslaptis Nr. 1: Ieškokite „žemės bučinio“
Tai ta vieta, ant kurios arbūzas gulėjo ir noko saulėje. Niekada neimkite arbūzo, kurio ši dėmė yra balta ar vos gelsva! Tai tikrasis brandos indikatorius. Gerai sunokusio arbūzo dėmė bus sodriai geltonos, kreminės ar net oranžinės spalvos. Kuo ji tamsesnė – tuo ilgiau vaisius mėgavosi saule ir kaupė cukrų.
Paslaptis Nr. 2: „Voro tinklas“ – geras ženklas
Tie rusvi, tinklą primenantys randai ant žievės atrodo nepatraukliai? Didžiausia klaida jų bijoti! Šie randeliai reiškia, kad bitės ypač dažnai lankėsi ir apdulkino būsimo vaisiaus žiedą. Kuo daugiau apdulkinimo – tuo saldesnis bus arbūzas. Tad nebijokite „randuoto“ arbūzo – jis greičiausiai bus pats saldžiausias.
Paslaptis Nr. 3: Rinkitės „mergaitę“, o ne „berniuką“
Taip, jūs perskaitėte teisingai. Patyrę augintojai arbūzus skirsto pagal „lytį“.
- „Berniukai“ yra didesni, labiau pailgos, ovalios formos. Jų skonis dažnai būna vandeningesnis.
- „Mergaitės“ yra apvalesnės, simetriškesnės formos. Jos laikomos kur kas saldesnėmis.
Dabar jau žinote, kurio ieškoti!
Paslaptis Nr. 4: Dydis – apgaulingas, svoris – ne
Dažnai manoma, kad pats didžiausias arbūzas bus ir geriausias. Tai netiesa. Geriausia rinktis ne patį didžiausią ir ne patį mažiausią, o vidutinio dydžio arbūzą. Tačiau svarbiausia taisyklė – paimkite jį į rankas. Nepriklausomai nuo dydžio, arbūzas turi atrodyti sunkus savo tūriui. Jei jis lengvas – viduje bus daug oro ir mažai sulčių. Sunkus arbūzas – sultingumo garantas.
Paslaptis Nr. 5: Uodegėlė privalo būti sausa
Tai klasikinė, bet geležinė taisyklė. Atidžiai apžiūrėkite arbūzo kotelį.
- Jei kotelis žalias ir šviežias, vadinasi, arbūzas buvo nuskintas per anksti ir nespėjo sunokti. Jis niekada nebus saldus.
- Jei kotelis sudžiūvęs, pageltęs ir lengvai lūžta, tai ženklas, kad arbūzas visiškai sunoko ant krūmo ir yra pasiruošęs jus džiuginti.
Nuo šiol nebereikės aklai barbenti į arbūzo šoną. Įsidėmėkite šias 5 paslaptis ir kiekvieną kartą išsirinksite tobulą vasaros skanėstą!
Parašyti komentarą