Mandarinai, apelsinai, citrinos, laimai ir greipfrutai – žiemą ir ypač per Kalėdas dažnai renkamės citrusinius vaisius, nes turime ribotas galimybes įsigyti vietinių šviežių vaisių. Jie yra daugybės vitaminų šaltinis, tačiau valgomi netinkamai, užuot padėję, gali pakenkti. Taigi prieš juos valgydami ar naudodami pyragui, sužinokite, kaip plauti citrusinius vaisius ir ar galima iš apelsino ar citrinos pašalinti pesticidus.
Ar reikia plauti citrusinius vaisius prieš valgant?
Mandarinai, apelsinai, citrinos, citrinos, laimai, greipfrutai ar pomelos – žiemą citrusiniai vaisiai dažnai atsiduria ant mūsų stalų. Šiuo metų laiku yra jų sezonas, todėl jų griebiamės dar dažniau, nes neturime galimybės įsigyti vietinių šviežių vaisių. Daugeliui kyla klausimas, ar būtina plauti citrusinius vaisius prieš juos valgant , nes žievelę vis tiek nuplauname ir išmetame? Atsakymas paprastas – reikia.
Nepaisant to, kad citrusiniai vaisiai turi daug sveikatai vertingų maistinių ir net gydomųjų savybių, jie atkeliauja pas mus iš tolimų kraštų. Šie egzotiški vaisiai dažnai nukeliauja šimtus kilometrų, kol patenka į mūsų virtuvę. Dėl šios priežasties jie apdorojami pesticidais, konservantais, fungicidais ir kitais cheminiais augalų apsaugos produktais, kad nesugestų transportavimo metu arba būtų apsaugoti nuo kenkėjų jau augimo metu.
Tai reiškia, kad citrusiniuose vaisiuose, ypač jų žievelėje, yra nemažai cheminių medžiagų, kurios gali būti toksiškos žmogui. Tyrimais įrodyta, kad citrusinių vaisių gamyboje naudojami pesticidai, tokie kaip imazalilas, tiabendazolas ir malationas, prisideda prie žmogaus vėžio. Jie vaisiuose naudojami leistinais kiekiais, tačiau kaupiasi organizme.
Per Kalėdas dažnai perkame ir valgome citrusinius vaisius, o jų žieveles, ypač citrinų ar apelsinų, naudojame ruošdami šventinius patiekalus. Ypač pastaruoju atveju daug geriau pirkti ekologiškus vaisius, kurių gamybai nenaudojami kenksmingi pesticidai. Taip pat galite nusipirkti jau paruoštų citrinų ar apelsinų žievelių.
Niekada nevalgykite šios citrusinių vaisių dalies! Joje yra kancerogeninių junginių
Ar citrusiniai vaisiai yra tik sveiki? Tikrai ne, nes daugumoje komercinių vaisių yra toksiškų junginių. Dėl šios priežasties kai kurių jų dalių niekada nereikėtų valgyti. Tuo tarpu visuomenės informuotumas apie tai…
Kaip plauti citrusinius vaisius? Kaip pašalinti pesticidus iš apelsinų?
Deja, moksliniais tyrimais įrodyta, kad pesticidų iš apelsinų ar kitų citrusinių vaisių atsikratyti įvairiais rekomenduojamais būdais nepadeda. Pesticidai netirpsta vandenyje, o plaunant vaisius šiltame ar šaltame vandenyje su muilu ar skalbimo skysčiu arba skalaujant vandenyje su actu, o vėliau su valgomąja soda, pašalinamas tik nedidelis pesticidų kiekis. Taip pat reikėtų pažymėti, kad šios medžiagos iš dalies patenka ir į vaisių minkštimą. Todėl visiškai pašalinti pesticidų iš citrusinių vaisių juos plaunant ar net nuplikant verdančiu vandeniu neįmanoma.
Tačiau tai nereiškia, kad neturėtume jų plauti. Taip yra todėl, kad citrusinių vaisių žievelėse yra ir kitų vandenyje tirpstančių medžiagų, taip pat bakterijų ar nešvarumų. Be to, vaisiai paprastai yra vaškuojami, kad atrodytų gražiau. Svarbu juos visus nuplauti, kad jie nepatektų į vaisių minkštimą, kai juos lupate. Norėdami tai padaryti, citrusinius vaisius gerai nuplaukite šiltame vandenyje su muilu, o tada kruopščiai nuplaukite švariu vandeniu. Taip pat galite juos iš pradžių nuplauti rūgščiame vandenyje, pavyzdžiui, su actu, o paskui šarminiame vandenyje su soda ir nuvalyti dantų šepetėliu, kad atsikratytumėte vaško. Nulupę žievelę, jos nenaudokite, o išmeskite.
Geresnis pasirinkimas būtų ekologiškai užauginti vaisiai, kuriuose neleidžiama naudoti tiabendazolo ir imazalilo. Tačiau tokius vaisius taip pat reikia nuplauti. Skirtumas tas, kad ekologiškai užauginto apelsino ar citrinos žievelę kalėdiniam pyragui ar padažui galite naudoti nesibaimindami.
Šaltiniai: i.pl