Nepaisant to, kad grietinėlė yra pieno produktas, skirtumas tarp šių dviejų produktų yra didelis. Faktas tas, kad pienas ir grietinėlė skiriasi ir skoniu, ir sudėtimi. Čia nekalbame apie sveikumą, kalbame apie skanumą.
Beje, anksčiau grietinėlė buvo gaunama taip – pienas buvo ginamas cisternose, kurių dugne buvo specialus čiaupas. Per jį buvo nuleidžiama apatinė pieno dalis, paliekant tik viršutinį sluoksnį. Tačiau dabar jie gaunami naudojant specialius prietaisus – pieno separatorius. Ir daugelis žmonių įsitikinę, kad į kavą įpilta grietinėlės padaro gėrimą minkštesnį ir pašalina kartumą. Štai kodėl daugelis kavos mėgėjų įsitikinę, kad geriausias laikas gerti kavą su grietinėle yra žiemą – šaltu oru. Kava su grietinėle puikiai sušildo ir padeda atsipalaiduoti. Grietinėlė išsaugo visas naudingąsias kavos savybes.
Pienas yra gėrimas, kurį gamina žinduolių pieno liaukos. Pagrindinė jo paskirtis – maitinti naujagimius. Todėl karvės pienas jau daugelį šimtmečių yra žmonių mitybos dalis. Piene gausu mineralinių medžiagų, todėl jis naudingas žmogaus organizmui. Piene yra mažesnis riebalų procentas nei grietinėlėje, nors jų sudėtis beveik tokia pati.
Kaip teigia kavos ekspertai, į kavą įpiltas pienas sumažina gėrimo stiprumą, taip pat pastebimai pakeičia jo skonį. O kiek pieno pilti į kavos puodelį – priklauso nuo kiekvieno žmogaus skonio. Pavyzdžiui, vasarą į kavą geriau įpilti šalto pieno – jis padės greičiau numalšinti troškulį. Tačiau žiemą pageidautina pieną prieš pilant į kavą pašildyti.
Kokią grietinėlę ir pieną geriau vartoti kavai?
Grietinėlę į kavą geriau rinktis tokią, kurios riebumas ne didesnis kaip 10 %. Priešingu atveju gėrime gali atsirasti nedidelių gumuliukų (neskanių ir net bjaurių). Tačiau jei vis dėlto norite papuošti gėrimą, reikia daugiau kaip 30 % riebumo grietinėlės, kuri turėtų būti plakta – galite įberti cukraus, o ant gražios putų „kepurės“ pabarstyti arba šokolado, arba cinamono, arba apelsino žievelės.
Kalbant apie pieną kavai – čia taip pat daug kas priklauso nuo pieno riebumo. Jis turi tiesioginės įtakos putos kokybei. Optimaliausiu čia laikomas pienas, kurio riebumas yra apie 2,5-3,5 %. Esant gerokai mažesnei vertei, burbuliukai būna dideli (ir susidariusi puta gana greitai nusėda).
Be to, putų kokybei įtakos turi tai, kiek baltymų yra piene. Jei jų yra ne mažiau kaip 3 %, putos yra grūdėtos ir tirštos. Tačiau iš pieno, kuriame baltymų yra mažiau nei 2 %, bus sunku pagaminti kapučino ar kitus panašius kavos gėrimus.
Šaltinis: Sports.kz