Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Keistas maistas 90-aisiais, to geriau negaminkite namuose. „Maistinė vertė praktiškai nulinė”
Maistas / Gėrimai

Keistas maistas 90-aisiais, to geriau negaminkite namuose. „Maistinė vertė praktiškai nulinė”

Sriuba 90-aisiais
Dalintis

Kol Lietuvoje ir kitose posovietinėse šalyse griuvo geležinė uždanga ir prekių pasiūla smarkiai išaugo, žmonių perkamoji galia mažėjo. Tie, kurie gyveno dešimtojo dešimtmečio pradžioje, prisimins, kad dėl kosminės infliacijos daugeliui buvo sunku išmaitinti save ir savo šeimas.

 

1990-ųjų pradžioje bendrabučio kaimynai net žirnio dydžio bulvių nemėtydavo. Jie jas tarkuodavo ir gamindavo kažką, kas bent iš tolo priminė bulvinius blynus. Geriau niekada negaminkite toliau išvardytų patiekalų! Taip, finansiškai sunkiais laikais tokie patiekalai padėdavo pusiau numalšinti alkį, tačiau jų maistinė vertė buvo praktiškai nulinė.

 

Sriuba su sultinio kubeliais

Daugelis turėjo nuosavą sodą, kuriame augino daržoves ir prieskonines žoleles. Kai žmonės neturėdavo pinigų mėsai pirkti, į puodą įpildavo vandens, įdėdavo smulkiai supjaustytų daržovių ir prieskoninių kubelių. Štai sriuba su prieskonių sultiniu vietoj mėsos!

Sriuba iš kubelių

 

Manų kruopos

Šiandien žmonės gali būti šokiruoti sužinoję, kad anksčiau manų kruopos buvo naudojamos maistui, tiksliau košei gaminti, tačiau XX a. dešimtojo dešimtmečio pradžioje buvo daug šio patiekalo mėgėjų. Manų kruopų košė buvo ypač skani vaikams, dažniausiai ją valgydavo su uogiene.

Manų kruopų košė su uogiene

 

Makaronai su jautiena arba kiauliena

Beveik kiekvienuose namuose buvo laikomos skardinės su troškinta mėsa. Jos kokybė buvo gana abejotina, tačiau prasti 1990-ieji nebuvo maisto madų metas. Išvirėte makaronus, įdėjote juos į keptuvę, pridėjote mėsos troškinio ir kelias minutes pakepinote. Kartais maistas net nebūdavo dedamas į lėkštes, visa šeima valgydavo tiesiai iš keptuvės.

Makaronai su troškinta mėsa

 

Ryžių ir žuvies kotletai

Šiuos kotletus sudarė ryžiai, žuvies konservai, kiaušiniai ir svogūnai. Jie dažnai būdavo patiekiami kaip šventinis patiekalas atvykus svečiams. Iš konservų likučių buvo gaminamas įdaras, kuris buvo tepamas ant duonos.

 

Beveik kiekvienas, gyvenęs 90-aisiais, turėjo savo receptų. Tačiau kokius keistus mažo biudžeto patiekalus prisimenate iš tų laikų? Rašykite komentaruose!

Šaltinis: dzentlmenis.lv

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

15 Komentarai

guest
15 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Renatas
Renatas
prieš 5 mėnesių

Anuomet nors nebuvo maisto įvairovės bet maistas buvo be konservantų todėl kad ir mažiau to maisto bet jis buvo daug sveikesnis, dabar pilnos lentynos maisto bet visas užkrestas peptcidais herbicidais arba visokias E,pilnos ligoninės su vėžinias susirgimais,anuomet ir žmonės buvo be antsvorio dabar kas trečias su aprebejusiomis kepenimis…esmė niekam nerūpi žmogus svarbu verslas,ir rinka kuriam žmogus nesvarbus

BUDELIS
BUDELIS
prieš 5 mėnesių

Sitais straipsniais yra bandoma menkinti sovietiniu laiku gyvenimo budas. Visi zino, kad tais laikais zmones sunkiai isgalejo leisti sau daugiau maisto, uztad jis buvo TIKRAS. Dabar prekybcentriuose 1zmogus vos pastumia perkrauta vezimeli. O suvalges tokio maisto maistiniu medziagu beveik negauna, bet uztad visada salia randasi vaistine kur galima dar nusipirkti visokiu papildu ir vitaminu, kuria ir taip vargiai papildo maistine verte, nes viskas sintetinta ir neturi jokio poveikio.
Bet jus zurna liugos toliau rasykit straipsniukus, pasakodami kaip buvo blogai anuomet ir kaip dabar viskas tikra ir turi prasme. Parasysiu jum suprantama kalba: FAS

Ajo
Ajo
prieš 5 mėnesių
Atsakinėti į  BUDELIS

Šiuo straipsniu pasakoma tiesa kai esi rusijos vergijoje, prie ko priveda okupacija.

Ajo
Ajo
prieš 5 mėnesių
Atsakinėti į  BUDELIS

Čia tiems iš Nemuno zarazos, taip buvo kai rusui vergavome. Pasiilgote, raudonos meškos?

Margareta
Margareta
prieš 5 mėnesių

Kokio kvailumo straipsnis! Tiesog iš keptuvės tikrai nevalgydavo, nes lėkštes turėjo visi. Bet, matyt, straipsnio autoriu tikrai lėkščių neturėjo 😀

Linutė
Linutė
prieš 5 mėnesių

Baikite rašyti nesąmones, nes taip aš gyvenau 1990metais ir jokių tragedijų ten nebuvo visi turėjome valgyti,visi dirbome nebuvo jokių socialiai remtinu,visi mokėjome auginti vaikus jokių pašalpų negavome,bet turėjome gyvenimo prasmę ir mokėjome džiaugtis gyvenimu

Marytė
Marytė
prieš 5 mėnesių

Nepasakokite tokių anekdotų. Viskas buvo NATŪRALU be Ekų. Valgėme ir gyvenome.

Laima
Laima
prieš 5 mėnesių

Ir dbr.šie patiekalai valgomi ir nieko cia tokio,kažkas raso,kad maistinė vertė prasta?Na greito maisto už tai „l.gera”,ka cia nesamones rasote?!Temų nėra?!

Rita
Rita
prieš 5 mėnesių

Ufonautai,gal prisiminkite tikrą kvepiantį sviestą be dabartinės sviesto esencijos,prisiminkite tikrą daktariską arba mėgėjų dešrą kur buvo naudojama tikra mėsa,o ne jos pakaitalas,o sultinius virdavome iš tikros vištos,o dabar alpstančios damutės tik kubelius naudoja kad tik nepervargtų…Ir niekas nenumirė nuo bado,bet buvo atjauta,tikri žmogiški santykiai nematavome visko pinigais ir buvome daug laimingesni..
.

Ingrida
Ingrida
prieš 5 mėnesių

Lietuva gerai gyvena???🤣🤣🤣

Scotas
Scotas
prieš 5 mėnesių
Atsakinėti į  Ingrida

Lietuva ir lietuviai. Ne durna gal, supranti manau. Bet moliams pataisiau komentarą.

Jojo
Jojo
prieš 5 mėnesių
Atsakinėti į  Ingrida

Atsimerk

Danutė
Danutė
prieš 5 mėnesių

Kokie kliedesiai čia platinami? Manų košė ir dabar yra valgoma. Makaronai su mėsos konservais taip pat. Sultinio kubeliai ir dabar naudojami sriubai.
Yra daug žmonių šiais laikais, kurie net ir to neišgali sau leisti.

Scotas
Scotas
prieš 5 mėnesių
Atsakinėti į  Danutė

Jeigu „Danuta” su savo sovietinėm šliurėm išmoktum skaityt, gal nerašinėtum čia kliedesių. Manų košė valgoma, bet ji neturi absoliučiai jokios maistinės vertės. (būtent apie tai antraštė). Makaronai su mėsos konservais valgoma ir dabar, tačiau nedaugelis tai daro ir čia maistinės vertės irgi nėra, nes neaišku kas ten tuose konservuose. Sultinio kubeliai su palmių riebalais ir krūva neaiškių E ir dabar naudojami, tačiau ar juose yra naudos – NE.
Ar yra daug žmonių kurie negali sau leisti viso šito? Taip yra vienas, kitas. Tačiau jei nepastebėjote gatvėse vis mažiau benamių, nes yra organizacijos, yra žmonės kurie rūpinasi tuo. Senukai gali nusipirkti, pensijas gauna, jei neužtenka – Caritas, Maltiečiai ir kiti padeda. Lietuva ir lietuviai dar niekada taip gerai negyveno.

Ramas
Ramas
prieš 5 mėnesių
Atsakinėti į  Scotas

Scotai, kas yra manai? Tai grūdo branduolys. O kas yra branduolyje? Na toliau gal pats info rasit. Makaronai su konservais yra visai geras ir skanus dalykas, tik reikia pagaminti mokėti ir konservus gerus pirkti. Kelionėse, gamtoje tai liux…
Tam straipsnyje visiškas briedas rašomas

Panašūs straipsniai
Tai gali sugadinti šašlyką

Visą gyvenimą šašlyką marinavote neteisingai: štai kodėl jis gaunasi kietas kaip padas

Kodėl taip dažnai vietoje sultingų ir aromatingų mėsos gabalėlių gauname sausą, kietą...

Arbūzas suvyniotas į plėvelę

Kaip išsirinkti sultingą ir saldų arbūzą? Šių 5 ženklų pardavėjai jums niekada neatskleis

Vasaros karštis. Milžiniška krūva žalių, dryžuotų arbūzų turguje ar prekybos centre. Jūs...

Dūmai iš šašlykinės

Kodėl kepdamas šašlykus ant žarijų beriu druską: dalinuosi naudingu patarimu

Paruošti skanų, sultingą ir tolygiai iškeptą šašlyką ant žarijų – tai visas...

Tokia mėsa ne kiekvienam

Prabangos viršūnė: kilogramas šios jautienos kainuoja 500 eurų – atskleidžiame, kodėl ji ne kiekvienam

Jautiena yra puikus aukštos kokybės baltymų, geležies ir B grupės vitaminų šaltinis....