Kas nepatyrė to keisto sunkumo jausmo, kai po gardaus valgio staiga apima nenugalimas noras užsimerkti? Vietoj energijos antplūdžio, kurio tikimės pripildę organizmą „kuru”, daugelis mūsų jaučiamės taip, lyg kažkas būtų paspaudęs slaptą miego mygtuką. Šis fenomenas nėra jūsų vaizduotės vaisius – už jo slypi sudėtingas biocheminių reakcijų tinklas, kurio poveikis gali būti stipresnis, nei manėte.
Jūsų organizmas, gavęs maisto, pradeda tikrą energijos perskirstymo projektą. Norėdamas paversti jūsų suvalgytas gėrybes naudinga energija, kūnas nukreipia kraujo srautą į virškinimo sistemą, laikinai „nusausindamas” kitas sritis, įskaitant smegenis. Tuo pačiu metu prasideda hormoninė audra – insulinas, šis nepastebimas režisierius, dramatiškai įsiveržia į kraujotaką, kad suvaldytų gliukozės lygį, o kai jo misija baigiasi, pasitraukia taip pat greitai, palikdamas jus su energetiniu nuosmukiu.
Nuovargio po valgio priežastys
Su maistu išgėrėte alkoholio
Dėl taurės vyno po valgio galite jaustis mieguisti. Pasak Harvardo sveikatos ekspertų, alkoholis yra raminamoji priemonė.
Jūsų maiste buvo daug riebalų ir angliavandenių
Valgydami maistą, kuriame yra riebalų ir angliavandenių, dažnai galite jaustis vangūs. Taip yra dėl hormono cholecistokinino, kuris išsiskiria iš plonosios žarnos.
Kai kurie hormonai išsiderina
„Kai triptofano turtingas maistas suvartojamas dideliais kiekiais vieno valgymo metu, ypač su angliavandenių turtingu maistu, praėjus kelioms valandoms po valgio galite jaustis pavargę”, – sako mitybos specialistė Melissa Perst.
Triptofano dažnai randama kalakutienoje, vištienoje, piene, duonoje, šokolade, tuno konservuose, čederio sūryje ir žemės riešutuose. Ši nepakeičiamoji aminorūgštis padeda organizmui gaminti atsipalaidavimo hormonus serotoniną ir melatoniną.
Suvalgėte gana gausius pietus
Kartais nuovargio jausmas po valgio labiau susijęs su tuo, kiek suvalgėte, o ne su tuo, ką valgėte.
„Kuo daugiau maisto suvalgote, tuo daugiau energijos organizmui reikia jam suvirškinti”, – sako ekspertai.
Parašyti komentarą