Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Kodėl prieš kepimą visada verdu vandenį keptuvėje: patyrusio virėjo paslaptis
Maistas / Gėrimai

Kodėl prieš kepimą visada verdu vandenį keptuvėje: patyrusio virėjo paslaptis

Vandens virinimas keptuvėje
Dalintis

Kai tik pradėjau karjerą virtuvėje, susidūriau su neįprastu gaminimo metodu, kuris mane nustebino. Olegas, patyręs šefas, pas kurį mokiausi, prieš kepimą visada pripildavo keptuvę vandens ir užvirdavo.

Negalėjau suprasti, kam to reikia – keptuvė juk buvo švari, ką tik išplauta. Tai buvo seniai, tuo metu buvau jaunas ir pernelyg pasitikintis savimi. Jau pats buvau virtuvės šefas, maniau, kad viską žinau.

Bet kartą, kai žuvis eilinį kartą prilipo prie keptuvės, o kepsnys vietoj traškios plutelės pradėjo virti savo sultyse, Olegas tik nusišypsojo ir tarė:

„Užvirk keptuvėje vandenį – gyvensi ramiai.”

Iš karto nesupratau, kas čia per reikalas, bet kai pats išbandžiau, viskas atsistojo į savo vietas. Paaiškėjo, kad net jei keptuvė atrodo švari, ant jos vis tiek lieka mikroskopinė riebalų, dulkių ir ploviklio likučių plėvelė. Vizualiai to nematyti, bet praktikoje trukdo normaliam produkto kontaktui su paviršiumi. Rezultatas – kažkas prilimpa, pridega arba gaminasi netinkamai.

Restoranų paslaptis: keptuvės plaunamos temperatūra

Keliuose restoranuose, kur makaronai verdami vok keptuvėse, keptuvės išvis neplaunamos tradiciškai. Plovimas vyksta naudojant temperatūrą, trintį ir vandenį – tai padaro keptuvę sterilią ir nelipnią. Virėjai taupo laiką, neeikvoja ploviklių ir pasiekia puikius rezultatus.

Dabar prieš kepimą visada užverdu keptuvėje vandenį. Įpilu jo nedaug, užverdu, leidžiu kelis minutes pavirti, išpilu vandenį ir nusausinu keptuvę. Po to aliejus tolygiai pasiskirsto, produktai nelimpa prie keptuvės paviršiaus, o plutelė būna ideali.

Makaronai keptuvėje

Ypač svarbu ketaus keptuvėms

Labai svarbu užvirti vandenį ketaus keptuvėse. Jos turi akytą struktūrą, ir jei tokią keptuvę tiesiog nuskalausi, porose gali likti bet kas – seni riebalai, maisto likučiai. Kai kartą nusprendžiau „taupyti laiką” ir tiesiog nušluosčiau ketaus keptuvę popieriniu rankšluosčiu, kepimo metu pasirodė keistas kvapas, o mėsa pradėjo lipti. Nuo to laiko visada verdu vandenį ketaus keptuvėse.

Nepamirškit, kad tai taikoma ir naujoms keptuvėms. Daugelis mano, kad su nauja keptuve nieko daryti nereikia. Tai klaida. Ant naujų keptuvių paviršiaus lieka konservantai, riebalinės medžiagos ir kitos medžiagos, kuriomis jos padengiamos po gamybos fabrike. Todėl visada pirmiausia naujoje keptuvėje užverdu vandenį, tada nusausinu ir tik tada pradedu naudoti.

Senos keptuvės atgaivinimas

Jei keptuvė sena ir su sukietėjusiais nešvarumais, vandens užvirimas padeda suminkštinti apnašas. Kartais įdedu šaukštą sodos – tada visi nešvarumai nukrinta patys.

Dabar visada naudoju šį paprastą triuką. Keptuvėje prieš kepimą užverdu vandenį, ir rezultatas visada puikus. Jei dar nebandėte – darykite, skirtumas bus akivaizdus.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Parašyti komentarą

0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Purių blynų receptas

Jokių kiaušinių ir pieno – idealiai purių blynelių receptas

Ypatingo dėmesio nusipelno receptai be pieno, sviesto ir kiaušinių. Pirma, tokius patiekalus...

Kokio riebumo grietinė sveikesnė

Kada 30% riebumo grietinė sveikesnė už 10%? Tai pakeis jūsų požiūrį

Grietinė – nepamainomas produktas daugelio lietuvių virtuvėje, suteikiantis patiekalams sodrumo ir švelnumo....

Dideli ir traškūs ridikai

Ridikėliai praranda formą ir spalvą? Neišmeskite jų. Užtenka vieno veiksmo ir jie atgaus savo traškumą

Kaip išgelbėti suminkštėjusius ridikėlius? Net labiausiai suvytę gali atgauti savo traškumą, jei...

Tai gali sugadinti šašlyką

Visą gyvenimą šašlyką marinavote neteisingai: štai kodėl jis gaunasi kietas kaip padas

Kodėl taip dažnai vietoje sultingų ir aromatingų mėsos gabalėlių gauname sausą, kietą...