Raudona mėsa mūsų organizmui suteikia svarbiausių maistinių medžiagų: baltymų, cinko, geležies ir vitamino B12. Nepaisant to, kai kuriuose moksliniuose darbuose pernelyg didelis raudonos mėsos vartojimas siejamas su vėžiu, širdies ligomis.
Ekspertai siūlo tokios mėsos vartojimą apriboti iki trijų kartų per savaitę. Žalą taip pat galima sumažinti vengiant perdirbtos mėsos, raudoną mėsą ruošiant žemesnėje temperatūroje.
Ekspertai turi duomenų, kad raudona mėsa gali padidinti vėžio, diabeto ir širdies ligų riziką. Ar vartojate perdirbtą, ar neperdirbtą mėsą, gali priklausyti nuo produkto kiekio.
Dauguma tyrimų, susijusių su raudona mėsa, buvo stebėjimo pobūdžio. Tai reiškia, kad jie rodo tik ryšį, o ne priežastinį ryšį. Čia pateikiami raudonos mėsos vartojimo pavojai sveikatai.
Didesnė tikimybė susirgti širdies ligomis. Vieno didelio tyrimo, kuriame dalyvavo daugiau nei 43 000 vyrų, duomenimis, vartojant daug raudonos mėsos (perdirbtos ar neperdirbtos), padidėja tikimybė susirgti širdies ligomis. Mokslininkai taip pat teigia, kad raudoną mėsą pakeitus riešutais, ankštinėmis daržovėmis ir soja, ši rizika gali sumažėti. Kitame moksliniame darbe, kuriame dalyvavo daugiau kaip 134 000 žmonių, buvo lyginamas neperdirbtos ir perdirbtos mėsos vartojimas 21 šalyje. Jame nustatyta, kad 150 g ir daugiau perdirbtos mėsos per savaitę vartojimas buvo susijęs su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų ir mirtingumo rizika.
Didesnė vėžio rizika. Amerikos vėžio tyrimų instituto duomenimis, suvalgius daugiau nei 510 g raudonos mėsos per savaitę, gali padidėti tikimybė susirgti vėžiu. Viename 2018 m. atliktame tyrime nustatyta: tiems, kurie vartojo daug perdirbtos mėsos, rizika susirgti krūties vėžiu buvo 9 proc. didesnė, o tiems, kurie vartojo daug neperdirbtos mėsos – 6 proc. didesnė. Kitoje tyrimų apžvalgoje nustatyta, kad raudona ir perdirbta mėsa gali 20-30 proc. padidinti riziką susirgti storosios žarnos vėžiu.
Didesnė 2 tipo diabeto rizika. Vienos 2021 tyrimų apžvalgos autoriai nustatė, kad tiems, kurie vartojo daugiausiai perdirbtos ir neperdirbtos raudonos mėsos, tikimybė susirgti 2 tipo diabetu buvo atitinkamai 27 proc. ir 15 proc. didesnė. Tuo tarpu kituose dviejuose tyrimuose mokslininkai padarė išvadą, kad raudoną mėsą pakeitus kitais baltymų šaltiniais ši rizika gali sumažėti.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą