Mėsos gaminimas – tai menas, reikalaujantis ne tik talento, bet ir žinių apie tai, kokie ingredientai ir prieskoniai geriausiai dera su tam tikromis mėsos rūšimis. Daugelis žmonių nuolat eksperimentuoja, visiškai pamiršdami racionaliąją pusę. Todėl verta išsiaiškinti, kokių prieskonių ir pagardų mėsai geriau nenaudoti.
Muskato riešutas
Muskato riešutas pasižymi ryškiu aromatu ir skoniu, kuris gali atrodyti patrauklus naudoti mėsos gamyboje. Tačiau jei šio prieskonio naudosite per daug, jis gali sukelti rimtą apsinuodijimą, nes jo sudėtyje yra medžiagos, vadinamos mircenu.
Didelėmis dozėmis mircenas gali būti toksiškas organizmui ir sukelti:
- galvos svaigimą;
- pykinimą;
- širdies veiklos sutrikimus.
Todėl į mėsos patiekalus muskato riešutą reikėtų dėti labai atsargiai ir naudoti saikingai.
Lauro lapai
Dar vienas įprastas prieskonis, dažnai naudojamas sriuboms, padažams ir mėsos patiekalams gardinti, yra lauro lapai.
Tačiau, jei lauro lapų patiekale paliekama ilgam arba jų dedama per daug, mėsa gali tapti karti ir netinkama vartoti.
Be to, lauro lapuose yra medžiagos, kuri, vartojama dideliais kiekiais, gali sukelti virškinimo trakto dirginimą.
Aitriosios paprikos
Aitriosios paprikos yra aštrus prieskonis, kuris bet kokiam patiekalui suteikia aštrumo. Tačiau per didelis aitriosios paprikos vartojimas gali būti pavojingas, ypač žmonėms, turintiems jautrų skrandį ar virškinimo problemų.
Aštrus prieskonis gali sukelti nudegimus, skrandžio gleivinės sudirginimą ir net opas. Todėl naudodami aitriąją papriką mėsos patiekaluose turėtumėte būti atsargūs ir būtinai atsižvelgti į visų valgio dalyvių pageidavimus.
Kalendra
Kalendra yra dar vienas prieskonis, kurio daugelis žmonių mėgsta dėti į mėsos patiekalus dėl jo išskirtinio aromato ir skonio. Tačiau kai kuriems žmonėms kalendra gali sukelti alerginę reakciją, kuri gali pasireikšti niežuliu, dilgėline ar net anafilaksiniu šoku.
Parašyti komentarą