Konservavimo tradicijos laikėsi mūsų močiutės ir mamos. Šiais laikais vis dažniau perkame šviežią arba šaldytą maistą. Nors yra tokių, kurie vis dar konservuoja. Svorio metimo ekspertas treneris Jurijus Popko savo „Instagram“ profilyje papasakojo, ar konservuoti vaisiai ir daržovės yra naudingi.
Ar konservuotas, marinuotas maistas yra naudingas ir kuo jis blogas?
Pasak eksperto, pavyzdžiui, konservuojant agurkus dažnai dedama acto, didelis kiekis druskos, cukraus. Jie užpilami karštu marinatu, o po to dar kelias valandas sterilizuojami.
Rezultatas – didžioji dalis vitaminų visų šių procesų metu tiesiog prarandama. Tai reiškia, kad naudingos daržovės dedamos į stiklainį, o po konservavimo jos virsta cukraus, druskos, acto mišiniu. Todėl jų naudingumas organizmui abejotinas.
Praktiškai tokiu pat principu gaminama ir uogienė. Jei švieži vaisiai yra labai naudingi, nes yra vitaminų ir mineralų šaltinis, tai gaminant uogienę jie „pripumpuojami“ cukraus, o terminis apdorojimas „nužudo“ beveik visus vitaminus.
Ar yra alternatyva?
Jurijus mano, kad iš įvairių vaisių ir daržovių apdorojimo būdų ilgalaikiam saugojimui geriausia rinktis rauginimą (rauginti kopūstai ir pan.) arba šaldymą.
Žinoma, konservavimas nėra nuodai. Jo gali prireikti tam tikromis aplinkybėmis ir jį galima naudoti retkarčiais. Tačiau treneris nerekomenduoja eikvoti savo energijos, laiko ir pinigų namų sąlygomis konservuotų daržovių ir vaisių ruošimui. Ypač todėl, kad dabar ištisus metus galima nusipirkti šviežių produktų.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą