Lašiša yra vienas sveikiausių žuvų pasirinkimų. Joje gausu baltymų, sveikų riebalų ir vertingų omega-3 riebalų rūgščių, kurios palaiko širdies, smegenų ir imuninės sistemos sveikatą. Tačiau ne visos lašišos yra vienodai naudingos mūsų sveikatai. Verta žinoti, į ką atkreipti dėmesį prieš ją perkant.
„Norvegiška, islandiška ir švediška lašiša yra daug geresnis pasirinkimas nei Atlantinė lašiša. Šiose šalyse auginant lašišas mažiau naudojama antibiotikų, todėl užtikrinama aukščiausia žuvies kokybė ir jūsų sveikata!“ – aiškina ekspertai.
Norvegijoje, Islandijoje ir Švedijoje auginamos žuvys išsiskiria griežtais standartais, pagal kuriuos ribojamas antibiotikų naudojimas ir rūpinamasi aplinkos, kurioje auginamos lašišos, kokybe. Dėl to šiose šalyse pagaminti produktai yra natūralesni, sveikesni ir saugesni vartotojams.
Kodėl verta vengti atlantinės lašišos?
Atlanto lašiša, ypač auginama intensyviose pramoninėse sistemose, dažnai atkeliauja iš žuvininkystės ūkių, kuriuose naudojami antibiotikai, chemikalai ir prastos kokybės pašarai.
Dėl to gali sumažėti žuvies maistinė vertė ir į organizmą patekti medžiagų, kurios neigiamai veikia sveikatą.
Be to, kai kuriuose žuvų ūkiuose nepakankamai rūpinamasi aplinkos apsauga, todėl teršiamas vanduo ir tai turi įtakos auginamų žuvų kokybei. Renkantis lašišą verta atkreipti dėmesį į kilmės šalį ir rinktis tuos gamintojus, kurie daug dėmesio skiria atsakingiems ūkininkavimo metodams.
„Atlantinė lašiša renka toksinus, taip pat joje gali būti Anisakis kirmėlių”, įspėja daktarė Cubala vaizdo įraše instagrame.
View this post on Instagram
Vartojant žuvis, kuriose yra šių parazitų, gali baigtis nemaloniais negalavimais. Parazitai sukelia anisakiazę, kuri pasireiškia pykinimu, stipriais pilvo skausmais, vėmimu ir vėmimu. Kraštutiniais atvejais gali ištikti anafilaksinis šokas.
Lašišų maistinė vertė
Lašiša yra puikus mūsų sveikatai labai svarbių maistinių medžiagų šaltinis. Visų pirma joje yra omega-3 riebalų rūgščių, kurios palaiko širdies sveikatą, gerina smegenų veiklą ir padeda mažinti uždegimą organizme.
Reguliarus šių riebiųjų rūgščių vartojimas ypač svarbus siekiant užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms ir palaikyti pažinimo funkciją.
Be to, lašišoje yra aukštos kokybės baltymų, kurie būtini raumenų regeneracijai ir sveikos bei stiprios kūno formos palaikymui. Tai taip pat idealus pasirinkimas tiems, kurie yra fiziškai aktyvūs ir rūpinasi sveika mityba.
Šioje žuvyje taip pat gausu vitamino D, B12 ir seleno. Vitaminas D palaiko kaulų ir dantų sveikatą, vitaminas B12 labai svarbus neurologinei funkcijai, o selenas stiprina imuninę sistemą ir apsaugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
„Lašiša yra ne tik skanus, bet ir maistingųjų medžiagų kupinas pasirinkimas – sveikųjų riebalų, baltymų ir omega-3 šaltinis! Rūpinkitės savo širdimi, smegenimis ir imunitetu sąmoningais sprendimais virtuvėje.“ – pabrėžia daktarė Cubala.
Kaip išsirinkti geriausią lašišą?
Atkreipkite dėmesį į kilmės šalį – rinkitės lašišą iš Norvegijos, Islandijos ir Švedijos, kur taikomi atsakingi ūkininkavimo metodai.
Venkite intensyviai auginamų Atlanto lašišų, ypač jei nesate tikri dėl auginimo sąlygų.
Patikrinkite sertifikatus – produktai, paženklinti kaip ekologiški arba turintys tvarios žvejybos sertifikatą (pvz., MSC), yra patikimesni.
Šaltinis: zywienie.abczdrowie.pl
Parašyti komentarą