Persimonu vadinamas vaisius kilęs iš Azijos, tačiau populiarėja visame pasaulyje. Jam būdingas saldus, medų primenantis skonis ir sultinga, švelni tekstūra. Dėl gausybės maistingųjų medžiagų jis laikomas vaisiumi, turinčiu daug sveikatai naudingų medžiagų. Tačiau saugokitės, jei jo vartojama per daug, jis gali būti kenksmingas.
Kaki, arba persimonas, yra vitaminų, ypač vitaminų A, C ir E, kurie palaiko imunitetą, odos ir regėjimo sveikatą, šaltinis . Esantys antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, lėtina organizmo senėjimo procesus.
Kaki taip pat turi skaidulų, kurios palengvina virškinimą ir gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Prinokę vaisiai puikiai tinka įvairiems patiekalams, pavyzdžiui, salotoms, desertams ar kokteiliams. Jį galima valgyti žalią arba kaip sudėtingesnių patiekalų ingredientą. Dėl savo saldaus skonio tai sveikesnė tradicinių saldumynų alternatyva.
Vaisiai gali būti vertinga vaikų mitybos dalis, tačiau turėtų būti įvedami palaipsniui. Dėl minkštos tekstūros jį lengva valgyti, tačiau kai kurie vaikai gali būti jam jautrūs. Pravartu stebėti organizmo reakciją ir kaki duoti nedideliais kiekiais, ypač iš pradžių.
Per daug yra nesveika
Nepaisant daugybės sveikatą stiprinančių savybių, jo nereikėtų vartoti per daug. Jame yra daug natūralių cukrų, kurie gali sukelti staigų gliukozės kiekio kraujyje šuolį.
Vartojant kaki vaisius, ypač dideliais kiekiais ir netinkamomis virškinimo sąlygomis, gali susidaryti vadinamieji bezoarai, t. y. kietos, kompaktiškos masės, įstrigusios skrandyje ar žarnyne. Iš augalinių liekanų sudaryti bezoarai vadinami fitobezoarais, ir būtent ši rūšis siejama su kaki.
Pagrindiniai su kaki susiję rizikos veiksniai yra šie:
- didelis taninų kiekis (daugiausia neprinokusiuose vaisiuose) – rūgščioje skrandžio aplinkoje jie gali virsti netirpiais kompleksais, kurie susijungia su baltymais ir augalų skaidulomis ir sudaro kietas, lipnias mases,
- augalinės skaidulos (celiuliozė, hemiceliuliozė) – gali kauptis skrandyje, ypač jei sutrikusi peristaltika,
- virškinimo trakto motorikos sutrikimai – žmonėms po skrandžio operacijos (pvz., gastrektomijos), sergantiems cukriniu diabetu (gastropareze), sergantiems ligomis, turinčiomis įtakos virškinimo trakto motorikai, arba vartojantiems vaistus, kurie sulėtina skrandžio išsituštinimą (pvz., opioidus), dažniau susidaro bezoarai.
Persimonų valgymas prieš tai nesuvalgius kitų maisto produktų gali padidinti riziką, nes skrandžio sultys gali greičiau inicijuoti taninų nusodinimą ir bezoarų masės susidarymą.
Šaltinis: parenting.pl
Parašyti komentarą