Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Lietuviams tai patinka. Persimonas – supervaisius ar pavojinga staigmena? Štai kodėl per daug jo valgyti nereikėtų
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Lietuviams tai patinka. Persimonas – supervaisius ar pavojinga staigmena? Štai kodėl per daug jo valgyti nereikėtų

Persimonas
Dalintis

Persimonu vadinamas vaisius kilęs iš Azijos, tačiau populiarėja visame pasaulyje. Jam būdingas saldus, medų primenantis skonis ir sultinga, švelni tekstūra. Dėl gausybės maistingųjų medžiagų jis laikomas vaisiumi, turinčiu daug sveikatai naudingų medžiagų. Tačiau saugokitės, jei jo vartojama per daug, jis gali būti kenksmingas.

Kaki, arba persimonas, yra vitaminų, ypač vitaminų A, C ir E, kurie palaiko imunitetą, odos ir regėjimo sveikatą, šaltinis . Esantys antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, lėtina organizmo senėjimo procesus.

Kaki taip pat turi skaidulų, kurios palengvina virškinimą ir gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Prinokę vaisiai puikiai tinka įvairiems patiekalams, pavyzdžiui, salotoms, desertams ar kokteiliams. Jį galima valgyti žalią arba kaip sudėtingesnių patiekalų ingredientą. Dėl savo saldaus skonio tai sveikesnė tradicinių saldumynų alternatyva.

Vaisiai gali būti vertinga vaikų mitybos dalis, tačiau turėtų būti įvedami palaipsniui. Dėl minkštos tekstūros jį lengva valgyti, tačiau kai kurie vaikai gali būti jam jautrūs. Pravartu stebėti organizmo reakciją ir kaki duoti nedideliais kiekiais, ypač iš pradžių.

 

Per daug yra nesveika

Nepaisant daugybės sveikatą stiprinančių savybių, jo nereikėtų vartoti per daug. Jame yra daug natūralių cukrų, kurie gali sukelti staigų gliukozės kiekio kraujyje šuolį.

Vartojant kaki vaisius, ypač dideliais kiekiais ir netinkamomis virškinimo sąlygomis, gali susidaryti vadinamieji bezoarai, t. y. kietos, kompaktiškos masės, įstrigusios skrandyje ar žarnyne. Iš augalinių liekanų sudaryti bezoarai vadinami fitobezoarais, ir būtent ši rūšis siejama su kaki.

Pagrindiniai su kaki susiję rizikos veiksniai yra šie:

  • didelis taninų kiekis (daugiausia neprinokusiuose vaisiuose) – rūgščioje skrandžio aplinkoje jie gali virsti netirpiais kompleksais, kurie susijungia su baltymais ir augalų skaidulomis ir sudaro kietas, lipnias mases,
  • augalinės skaidulos (celiuliozė, hemiceliuliozė) – gali kauptis skrandyje, ypač jei sutrikusi peristaltika,
  • virškinimo trakto motorikos sutrikimai – žmonėms po skrandžio operacijos (pvz., gastrektomijos), sergantiems cukriniu diabetu (gastropareze), sergantiems ligomis, turinčiomis įtakos virškinimo trakto motorikai, arba vartojantiems vaistus, kurie sulėtina skrandžio išsituštinimą (pvz., opioidus), dažniau susidaro bezoarai.

Persimonų valgymas prieš tai nesuvalgius kitų maisto produktų gali padidinti riziką, nes skrandžio sultys gali greičiau inicijuoti taninų nusodinimą ir bezoarų masės susidarymą.

Šaltinis: parenting.pl

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Pirmosios vyšnios

Pirmosios vyšnios rinkoje – bet ar tikrai lenkiškos? Augintojai kalba atvirai: „Tai – neįmanoma“

Pirmosios vyšnios jau pasirodė didmeninėse parduotuvėse ir turguose, bet tarp vaisių augintojų...

Kokius kiaušinius rinktis

Minkštai ar kietai virti kiaušiniai? Kuris pasirinkimas geresnis norint numesti svorio?

Kiaušiniai – vienas populiariausių baltymų šaltinių, dažnai įtraukiamas į svorio metimo programas....

Jaunos bulvės

Jokių daugiau košių! Pažiūrėkite, kaip išvirti jaunas bulves

Mėgstate jaunas bulves, bet dažnai jos tampa vandeningos arba subyra? Nesijaudinkite –...

Voveraičių sezonas

Kaip skaniai ir teisingai paruošti voveraites: nuo miško iki lėkštės. Grybai jau miškuose

Lietuvoje voveraitės – vienos iš laukiamiausių vasaros gėrybių. Ryškiai geltonos, kvapnios, tvirtos...