Kasdien naudojamas aliejus gali būti tyli grėsmė jūsų sveikatai! Pamirškite viską, ką manėte žinantys apie kepimą – naujausi tyrimai atskleidžia šiurpią tiesą apie tai, kas vyksta aliejui įkaistant. Daugelis žmonių be jokios baimės pila jį į keptuvę, nežinodami, kad aukštoje temperatūroje jis gali virsti tikru nuodu. Ar esate pasirengę sužinoti, kuris aliejus kelia pavojų ir ką daryti, kad apsaugotumėte savo sveikatą?
Iš saulėgrąžų sėklų išgautas saulėgrąžų aliejus neturėtų būti naudojamas kepimui, juo labiau jei jis yra šalto spaudimo. Taip yra todėl, kad kaitinamas jis tampa nestabilus, o tai skatina pavojingų šalutinių produktų, tarp kurių yra toksiškų nesočiųjų aldehidų, susidarymą. Juos mokslininkai sieja su uždegimų, širdies ligų ir vėžio išsivystymu.
Dar daugiau, nepriklausoma analizė parodė, kad saulėgrąžų aliejuje (nors jame gausu linolo rūgšties) susidaro tris kartus daugiau aldehidų nei avokadų aliejuje, kuriame yra mažiau nesočiųjų riebalų rūgščių.
De Montfordo universitete, taip pat Oksforde atlikti tyrimai patvirtino, kad kepant saulėgrąžų aliejuje leistinos aldehidų išsiskyrimo normos viršijamos net 200 kartų. Be to, susidaro glicerolis ir laisvosios riebalų rūgštys, o kartu prarandama dauguma šiame augaliniame aliejuje esančių svarbių sveikatai naudingų medžiagų.
Daugiausia toksinių medžiagų išsiskiria pakartotinai naudojant saulėgrąžų aliejų šildymui, o tai yra įprasta praktika ne tik restoranuose ir greito maisto užkandinėse.
Šie aliejai tinka kepti
Mokslininkų atliktų tyrimų dėka saulėgrąžų aliejaus gamintojai stengiasi užtikrinti, kad jį būtų galima naudoti kepimui. Norint tai padaryti, svarbu patikrinti, ar produktas turi daug oleino. Vietoj saulėgrąžų aliejaus kepimui geriau naudoti rapsų aliejų, kuriame yra daugiau mononesočiųjų riebalų rūgščių nei polinesočiųjų riebalų rūgščių, taip pat alyvuogių aliejų. Tačiau negalima susigundyti naudoti ypač tyro alyvuogių aliejaus, kuris kepimui netinka.
Kaip saulėgrąžų aliejus gali būti naudojamas virtuvėje?
Saulėgrąžų aliejų virtuvėje geriausia naudoti šaltiems patiekalams, įskaitant salotas. Jo taip pat galime dėti į padažus. Vis dėlto saulėgrąžų aliejaus neturėtume vartoti per daug, nes jame, kaip ir kituose sėklų aliejuose, gausu omega-6 riebalų rūgščių; jų paros poreikis kasdienėje mityboje neturėtų viršyti 1-2 %.
Priešingai, per didelis linolo rūgšties kiekis siejamas su padidėjusia tam tikrų ligų, įskaitant nutukimą, širdies problemas, demenciją ar migreną, rizika. Be to, dėl to sutrinka pusiausvyra tarp omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių, kurios pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.
Šaltinis: Medonet.pl
Kava pakilo į kosmosą su kaina,straipsnis po straipsnio ,kokia puiki sveikata išgėrus kavos,aliejaus rapsų perteklius,vėl straipsnis po straipsnio,ne žurnalistai ,o prekybininkų reklamos ubagai.
Rapspų apliejus tinkamas tik techninėms reikmės, kuro ir tepalų gamybai. Žieminius rapsus pesticidais purškia septynis kartus, tame tarpe du kartus purškia žydinčius!!! Tai grynas nuodas ir lentynose parduodamas rafinuotas ir dezodoruotas, tai yra apdorotas chemiškai ir kaitinamas. O už babkes, tai tokie ,,specai” bet kokį mėšlą išreklamuos… Godumas ir puikybė, tai būsenos, kurios paima iš žmogaus didžiausius kaštus, materialinius, dvasinius ir sveikatą!
Ar jus buki ar kas yra, aliejus sudu sudas, bet koks aliejus, rapsu, palmiu ir kitokie visi yra nenaturalus ir todel zmones nutunka, nei raumenu turi. Eskit gryna mesa kepta ant sviesto ir nebus problemu, o augalini maista per langa
Ant lydyto sviesto ghi..- jis auksas..
Begėdžiai rapsininkai! Tai Jūsų aliejus gali turėti (ir turi, kiekis priklauso nuo žaliavos kokybės) eruko rūgšties, ėdančios kepenis ir plaučius. Pastoviai žmones Saulėgrąžų aliejų nuo amžių amžinųjų vartojo ir vartos. Koks jis
kvapus ir skanus pagamintas namuose!
Visą gyvenimą, kiek aš prisimenu, žmones kepė ant saulėgrąžų aliejaus močiutės vsika.s blynus kepdavo ir niekas nesakė,kad yra blogai.Dabar staiga viskas pasikeitė? Straipsnis apie nieką
Kažkaip reikia rapsų aliejaus pirkimą padidinti, tai ir rašo anti reklamą. Man asmeniškai rapsų aliejus smirda. Būtų įdomu sužinoti, kiek užsakovas sumokėjo už tokį straipsnį?
Laukiniai rapsai yra labai nuodingi – turi 54-60 % ERUKO rūgšties. Jos lieka ir kultūrintuose
Trumpai prisimenat. Alieju naudoja paskutinius dešimtmečius. Dažniau naudojo taukus – kurie dar geriau
Tik nemaišykite,seniau vartojome natūralų t.y. nerafinuotą aliejų,kurį vartoju ir dabar.
Kepkite su kiaulės taukais ir maziau tokiu nesamoniu skaitykit.Kepti alyvuogiu aliejuje,maza zodziu…
Su kepimais aplamai reikia saiko
Rapsų aliejus rašėt ,kad labai pavojingas dabar jau ne asispreskite.
Nrsenai skaičiau,kad rapsų aliejus kensmingas .Dabar saulėgražų jau pasidarė.O dar geriau gydytojai rekomendavo margariną ,o ypač Ramą.
Kas kokių nesąminių prisigalvoja, tas tą ir rašo, neverta imti domėn. Rašo, kad aldehidai ir glicerolis – kenksmingos medžagos, bet kiekvienas, turintis bazinių biochemijos žinių, žino, kad acto aldehidas ir glicerolis – tai tarpiniai daugelio maisto medžiagų skaidymo produktai ląstelėje verčiant maistą į energiją. Taigi, tuos „nuodus” pastoviai gaminasi sveikos visų gyvų organizmų ląstelės, ir dudeliais kiekiais.
Tuščias pliurpalas. Rapsų aliejus pigus ir labai užterštas cheminiais purškalais, bet užsakovai užsako ir už babkes atsiranda ,,mokslininkų” kurie tvirtina kitaip…