Rauginimas yra vienas seniausių maisto konservavimo metodų, žinomas jau daugiau nei 2000 metų. Anaerobinė fermentacija sūryme padeda maisto produktams išsaugoti šviežumą ir maistinę vertę. Kiekvienuose namuose Lietuvoje rauginimo tradicija, ypač kopūstų ir agurkų, yra perduodama iš kartos į kartą.
Rauginti agurkai yra sveikas maisto produktas, aprūpinantis organizmą probiotikais ir vitaminais, be to, jie yra mažai kaloringi. Juose taip pat yra magnio ir kalio, kurie stiprina organizmo imunitetą. Tačiau yra ir išimčių – kai kuriais atvejais rauginti agurkai nerekomenduojami. Kas neturėtų jų valgyti?
Ar rauginti agurkai gali būti nesveiki?
Remiantis „Cleveland Clinic“ atliktais tyrimais, per didelis druskos kiekis agurkuose (net 2/3 dienos normos viename vidutinio dydžio agurke) gali padidinti kraujospūdį. Tai savo ruožtu padidina šių ligų riziką:
- širdies smūgio,
- insulto,
- inkstų ligų,
- diabeto.
Natris taip pat išplauna kalcį iš organizmo, silpnindamas kaulus, o tai ypač pavojinga moterims menopauzės laikotarpiu ir po jos.
Rauginti agurkai tinka ne visiems
Rauginti produktai, įskaitant agurkus ir raugintus kopūstus, gaminami anaerobinės fermentacijos būdu, kurio metu dauginasi pieno rūgšties bakterijos. Viena vertus, jos yra labai naudingos virškinimo sistemos bakterijų florai. Kita vertus, žmonėms, netoleruojantiems histamino, rauginti agurkai gali sukelti alergines reakcijas, tokias kaip:
- pilvo skausmas,
- viduriavimas,
- dilgėlinė.
Alerginės reakcijos taip pat gali pasireikšti žmonėms, kurie netoleruoja krapų, naudojamų daržovių rauginimo procese. Tokie ingredientai kaip krienai, česnakai ar lauro lapai daug rečiau sukelia alergiją. Tačiau per didelis kvapiųjų pipirų kiekis gali dirginti pacientus, sergančius skrandžio opalige, storosios žarnos uždegimu ir divertikulioze.
Žmonės, sergantys hipertenzija ir vartojantys vaistus nuo šios ligos, turėtų valgyti raugintus agurkus saikingai arba visai jų atsisakyti. Natris, esantis druskoje, naudojamoje rauginimo procese, apkrauna kepenis ir inkstus. Dėl to šių organų ligomis sergantiems žmonėms šio produkto vartojimas gali pabloginti sveikatos būklę.
Dieta, kurioje gausu natrio, taip pat siejama su padidėjusia osteoporozės rizika, ypač jei negaunama pakankamai kalcio. Rauginti produktai skatina skrandžio rūgšties gamybą ir kenkia pacientams, sergantiems gastroezofaginio refliukso liga.
Žmonės, turintys stemplės eroziją, turėtų visiškai atsisakyti raugintų produktų, nes rūgštinė terpė dirgina gleivinę. Net migreną gali sukelti per didelis raugintų produktų vartojimas. Taip yra dėl histamino, kuris dideliais kiekiais padidina simptomų dažnį ir intensyvumą kai kuriems pacientams.
Šaltinis: Polsatnews.pl
Parašyti komentarą