Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Genetinė meilė: Kaip kavos ir šokolado malonumas įstrigo į mūsų DNR
Maistas / Gėrimai

Genetinė meilė: Kaip kavos ir šokolado malonumas įstrigo į mūsų DNR

Karšta kakava rudens vakarą
Dalintis

Dar 2022 metais, amerikiečių mokslininkai atliko kofeino poveikio sveikatai tyrimus ir padarė įdomių išvadų. Pasak jų, priklausomybę kavai ir šokoladui lemia vadinamasis „kavos genas„, kuris lemia, kaip stipriai žmogus mėgsta šiuos produktus. Apie tai pranešė CNN.

Kava ir šokoladas

Šviežia, gardi kava ryte

Paaiškėjo, kad žmonės, kurie renkasi juodą kavą, dažniausiai mėgsta ir juodąjį šokoladą. Be to, kavos genas turi įtakos, kodėl vieni žmonės per dieną išgeria daug puodelių kavos, o kiti – ne.

„Žmonės, turintys šį geną, greičiau pasisavina kofeiną, todėl stimuliuojantis poveikis išnyksta greičiau ir jiems reikia gerti daugiau kavos”, – sakė Marilyn Cornelis, Ilinojaus valstijoje esančio Šiaurės vakarų universiteto Feinbergo medicinos mokyklos prevencinės medicinos docentė.

Be to, šį genetinį polinkį turintys žmonės mieliau renkasi paprastą arbatą nei saldintą arbatą, o kartaus juodojo šokolado – švelnesnį pienišką šokoladą. Ir tai neturi nieko bendra su gėrimų skoniu, tikina mokslininkai. Šį geną turintys žmonės renkasi juodą kavą ir arbatą, nes kartumo skonis jiems asocijuojasi su padidėjusiu protiniu budrumu, kurį jie paprastai gauna nuo kofeino.

Apibendrinant žurnale BMC Public Health publikuotą tyrimą, nustatyta, kad kavą geriantys asmenys 21 % rečiau sirgo lėtinėmis kepenų ligomis, 20 % rečiau sirgo lėtinėmis ar suriebėjusiomis kepenų ligomis ir 49 % rečiau mirė nuo lėtinių kepenų ligų nei kavos negeriantys asmenys.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Ryto kava

Šis kavos priedas yra tikras riebalų šalintojas. Įdėkite šiek tiek ir pastebėsite rezultatus

Juodoji kava jau seniai vertinama ne tik dėl savo stimuliuojančių savybių, bet...

Lupama agurko žievelė

Ar reikia agurką lupti – sveika ar beprasmiška? Kas slypi šioje daržovėje?

Agurkai – metų daržovė. Tačiau nuomonės dėl jų lupimo išsiskiria. Vieni mano,...

Vandens virinimas keptuvėje

Kodėl prieš kepimą visada verdu vandenį keptuvėje: patyrusio virėjo paslaptis

Kai tik pradėjau karjerą virtuvėje, susidūriau su neįprastu gaminimo metodu, kuris mane...

Purių blynų receptas

Jokių kiaušinių ir pieno – idealiai purių blynelių receptas

Ypatingo dėmesio nusipelno receptai be pieno, sviesto ir kiaušinių. Pirma, tokius patiekalus...