Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Minkštai ar kietai virti kiaušiniai? Kuris pasirinkimas geresnis norint numesti svorio?
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Minkštai ar kietai virti kiaušiniai? Kuris pasirinkimas geresnis norint numesti svorio?

Kokius kiaušinius rinktis
Dalintis

Kiaušiniai – vienas populiariausių baltymų šaltinių, dažnai įtraukiamas į svorio metimo programas. Tačiau ar svarbu, kaip juos paruošiame? Mitybos specialistai analizuoja, ar virimo trukmė gali turėti įtakos svorio metimo rezultatams.

Maistinė vertė išlieka beveik nepakitusi

Nepriklausomai nuo to, ar kiaušinį verdate 3-4 minutes (minkštai), ar 10-12 minučių (kietai), pagrindinė maistinė vertė išlieka praktiškai tokia pati. Vidutinio dydžio kiaušinyje yra apie 70-80 kalorijų, 6-7 gramai baltymų ir 5 gramai riebalų.

„Kalorijų kiekis nesikeičia priklausomai nuo virimo trukmės. Keičiasi tik baltymų struktūra ir virškinimo greitis”, – paaiškina dietologė Rūta Petereit iš Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų.

Virškinimo greitis – pagrindinis skirtumas

Minkštai virti kiaušiniai virškinami greičiau nei kietai virti. Skystesnis trynys ir minkštesnis baltymas lengviau suskaidomi skrandžio rūgštyse, todėl organizmas maistines medžiagas įsisavina per 45-90 minučių. Kietai virtų kiaušinių virškinimas užtrunka 2-3 valandas.

Ši virškinimo trukmės diferenciacija gali būti svarbi planuojant valgymą. Sportuojantiems prieš treniruotę geriau rinktis minkštai virtus kiaušinius, kad organizmas greičiau gautų reikalingus baltymus. Norintiems ilgiau jaustis sotiems, kietai virti kiaušiniai – geresnis pasirinkimas.

Verdantys kiaušiniai

Sotumo jausmas ir apetito kontrolė

Kietai virti kiaušiniai, būdami virškinami lėčiau, užtikrina ilgesnį sotumo jausmą. Tai gali padėti sumažinti užkandžiavimą tarp valgymų ir bendrą suvartojamų kalorijų kiekį per dieną.

2020 metų tyrimas, publikuotas „International Journal of Environmental Research and Public Health” žurnale, parodė, kad pusryčiaujantys kietai virtus kiaušinius žmonės vidutiniškai suvartojo 200-300 kalorijų mažiau per dieną, lyginant su tais, kurie pusryčiavo angliavandenių gausius produktus.

Biotino įsisavinimas

Vienas svarbus aspektas – biotino (vitamino B7) įsisavinimas. Žalių kiaušinių baltymuose esantis avidinas blokuoja biotino absorbciją. Virimas neutralizuoja avidiną, tačiau minkštai virtuose kiaušiniuose šis procesas gali būti nebaigtas.

„Reguliariai valgant minkštai virtus kiaušinius teoriškai galima rizikuoti biotino trūkumu, nors praktikoje tai labai reta”, – teigia gydytoja dietologė.

Maisto saugumas

Nors Lietuvoje salmonelės rizika kiaušiniuose yra minimali dėl griežtos kontrolės, kietai virti kiaušiniai vis dėlto saugesni. Virimas 70°C temperatūroje bent 2 minutes sunaikina potencialius patogenus.

Praktinės rekomendacijos norintiems numesti svorio

  1. Rytą valgykite kietai virtus kiaušinius – ilgesnis sotumo jausmas padės kontroliuoti apetitą iki pietų
  2. Po treniruotės rinkitės minkštai virtus – greitesnis baltymų įsisavinimas padės atsigauti
  3. Derinkite su daržovėmis – tai padidins maisto tūrį nepridedant daug kalorijų
  4. Ribokite priedus – sviestas, padažai ar majonezas gali padvigubinti kalorijų kiekį

Minkštai virti kiaušiniai yra sveikesni

Išvada

Svorio metimo kontekste kietai virti kiaušiniai turi nedidelį pranašumą dėl ilgesnio sotumo jausmo. Tačiau svarbiausias veiksnys – bendras suvartojamų kalorijų kiekis ir subalansuota mityba.

„Nesvarbu, ar kiaušiniai minkštai, ar kietai virti – jie išlieka puikus baltymų šaltinis. Svarbiau, kad jie būtų reguliari jūsų mitybos dalis, o ne tai, kiek minučių juos verdate”, – apibendrino dietologė R. Petereit.

Galiausiai pasirinkimas priklauso nuo individualių poreikių, skonio ir dienos režimo. Abu variantai gali būti sėkmingos svorio metimo strategijos dalis.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Pirmosios vyšnios

Pirmosios vyšnios rinkoje – bet ar tikrai lenkiškos? Augintojai kalba atvirai: „Tai – neįmanoma“

Pirmosios vyšnios jau pasirodė didmeninėse parduotuvėse ir turguose, bet tarp vaisių augintojų...

Jaunos bulvės

Jokių daugiau košių! Pažiūrėkite, kaip išvirti jaunas bulves

Mėgstate jaunas bulves, bet dažnai jos tampa vandeningos arba subyra? Nesijaudinkite –...

Voveraičių sezonas

Kaip skaniai ir teisingai paruošti voveraites: nuo miško iki lėkštės. Grybai jau miškuose

Lietuvoje voveraitės – vienos iš laukiamiausių vasaros gėrybių. Ryškiai geltonos, kvapnios, tvirtos...

Sveiki nagai

Vertikalios linijos ant nagų po 40-ies: normalus senėjimo požymis ar pavojaus signalas?

Ar kada nors pastebėjote, kad bėgant metams ant jūsų nagų atsirado neryškios,...