Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Naujas mados gėrimas iš Indonezijos – avokadų kava. Išdrįstumėte paragauti „Avolatte“?
Maistas / Gėrimai

Naujas mados gėrimas iš Indonezijos – avokadų kava. Išdrįstumėte paragauti „Avolatte“?

Avolatte kava
Dalintis

Kava su sviestu, kava su citrina, o dabar – kava su avokadu. Tai ne pokštas ir ne „Instagram“ triukas, o tikras kulinarinis reiškinys Pietryčių Azijoje. Indonezijoje ir Vietname populiarus gėrimas „Jus Alpukat Kopi“, arba tiesiog Avolatte, išpopuliarėjo dėl savo neįprasto skonio, išvaizdos ir, kaip teigiama, sotus poveikio.

„Kava su avokadu gali skambėti neįprastai, bet tai subalansuotas kokteilis, suteikiantis energijos ir ilgai trunkantį sotumo jausmą“, – sako sveikos mitybos ekspertė iš Džakartos Ratna Wibowo.

Kas ta „avolatte“?

Pirmą kartą pasaulio dėmesį ši kava patraukė 2017 m., kai Australijos barista internete pasidalijo kavos nuotrauka, patiekta išskobto avokado žievelėje. Nors tai tebuvo humoristinis įrašas apie hipsteriškas tendencijas, idėja prigijo – gimė naujas gėrimo žanras, kuriame espresso ar stipri juoda kava sumaišoma su prinokusiu avokado minkštimu, pienu ir kartais kondensuotu pienu. Rezultatas – kreminis, maistingas ir kartais prieštaringai vertinamas kokteilis.

„Vieniems tai – gurmaniškas atradimas, kitiems – skonio šokas“, – rašo Indonezijos gastronomijos tinklaraštininkė Dewi Ariani.

Nauda kūnui ir skrandžiui

Neabejotinas šio gėrimo privalumas – ilgas sotumo jausmas. Avokadas yra puikus sveikųjų riebalų, skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Derinamas su kofeinu, jis lėtina energijos išsiskyrimą, todėl nepatiriamas staigus „saldumo kritimas“ ar alkio priepuolis.

Be to, avokado ir kavos derinys gali padėti reguliuoti cholesterolio kiekį, palaikyti odos ir širdies sveikatą bei gerinti virškinimą. Tačiau ekspertai įspėja – nors avokadas sveikas, jis ir gana kaloringas. Jei ruošiatės mesti svorį, gėrimą geriau vartoti kaip užkandį ar net pusryčius, o ne kaip desertą.

Skonio reikalas

Nepaisant sveikatingumo, ne visiems šis derinys priimtinas. Tiršta tekstūra, avokado riebumas ir kavos kartumas gali pasirodyti keistas mišinys – vieniems primenantis šokoladinį kokteilį, kitiems – nesuderintą bandymą.

„Tai vienas iš tų gėrimų, kuriuos arba myli, arba nekenti – vidurio nėra“, – juokauja baristas iš Hanojaus.

Norite išbandyti?

Pasigaminti „avolatte“ namuose nesudėtinga. Reikia vos kelių ingredientų:

  • ½ prinokusio avokado
  • 1 puodelio stiprios kavos
  • ½ puodelio pieno (karvės ar augalinio)
  • 1–2 šaukštų saldinto kondensuoto pieno (nebūtina)
  • ledo kubelių (jei norite šalto gėrimo)

Viską tereikia suplakti trintuve iki vientisos tekstūros. Gėrimas gali būti papuoštas šokolado sirupu ar net cinamonu – eksperimentuokite pagal skonį.

Ar tai bus jūsų naujas rytinis ritualas ar vienkartinė avantiūra? Tik vienas būdas sužinoti – paragauti.

Šaltinis: i.pl

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Juodojo drakono arbata

Žalioji arbata ir juodoji arbata: kuri sveikesnė?

Pagal Healthline, pagrindinis skirtumas tarp žaliosios ir juodosios arbatos yra jų gamybos...

Buteliai su gazuotu vandeniu

Ne keturios, o penkios „kojelės“: atskleista didžioji plastikinių butelių paslaptis, slypinti jų dugne

Ar kada nors, atsisukdami gazuoto gėrimo butelį, susimąstėte, kodėl jo dugnas nėra...

Ryto kava

Šis kavos priedas yra tikras riebalų šalintojas. Įdėkite šiek tiek ir pastebėsite rezultatus

Juodoji kava jau seniai vertinama ne tik dėl savo stimuliuojančių savybių, bet...

Lupama agurko žievelė

Ar reikia agurką lupti – sveika ar beprasmiška? Kas slypi šioje daržovėje?

Agurkai – metų daržovė. Tačiau nuomonės dėl jų lupimo išsiskiria. Vieni mano,...