Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai „Peruvinė anona“ pripažintas sveikiausiu vaisiumi. Tikėtina, kad daugelis to nežino
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

„Peruvinė anona“ pripažintas sveikiausiu vaisiumi. Tikėtina, kad daugelis to nežino

Peruvinė anona
Dalintis

BBC paskelbė sveikiausių pasaulio vaisių 2024 m. pabaigoje reitingą, kuriame peruvinė anona surinko 96 balus iš 100 ir atsidūrė sąrašo viršuje. Ką turi šis vaisius, kurio turėtų būti mūsų mityboje?

Peruvinė anona Lietuvoje nėra labai populiari. Tai egzotiškas vaisius, kilęs iš Pietų Amerikos, ypač iš Peru, Ekvadoro ir Kolumbijos Andų regionų. Dabar jis auginamas ir kitose pasaulio dalyse, įskaitant Ispaniją.

Vaismedis laikomas subtropiniu, o tai reiškia, kad jam reikia švelnaus, vidutinio klimato. Medis geriausiai auga didesniame aukštyje. Jis gali vesti vaisius ir mažame aukštyje, tačiau tuomet medis ne taip gerai veda vaisius ir yra jautresnis vabzdžių pažeidimams.

Vaisiai pasižymi žalia, šiurkščia odele ir kreminiu, saldžiu minkštimu, kurio skonis primena braškių, ananasų ir bananų derinį. Dėl savo tekstūros peruvinė anona kartais vadinama „kreminiu obuoliu“ arba „pudingo obuoliu“.

Iš išorės ji atrodo kaip žalias kūgiškas vaisius kieta odele, o viduje – kreminis saldus minkštimas, kurį galima išimti šaukštu ir kuris kartais valgomas atšaldytas, kaip gaivus šaltas pudingas.

Kai kurie sako, kad peruvinės anonos skonis primena ananasų, braškių ir bananų pudingo mišinį. Kiti sako, kad jos skonis primena ananasų ir kriaušių mišinį su mango prieskoniu.

Dėmesį į šį vaisių atkreipia ne tik minkštimo išvaizda ir tekstūra, bet ir tai, ką šis minkštimas turi. Vaisiuje ypač gausu vitaminų A, C ir B grupės vitaminų, taip pat mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, magnis ir kalcis.

Cherimoya

Joje taip pat yra skaidulų ir antioksidantų, kurie palaiko imuninę sistemą, gerina virškinimą ir saugo nuo širdies ligų. Todėl nenuostabu, kad jis atsidūrė BBC sudaryto „maistingiausio pasaulyje maisto produkto“ sąrašo viršuje, o jo maistingumas įvertintas 96 balais iš 100.

Tai aukščiausią vietą sąraše užėmęs vaisius ir antrasis iš viso sąrašo, jį lenkia tik migdolai, surinkę 97 balus.

Be to, flavonoidai pasižymi priešvėžinėmis savybėmis, todėl reguliarus cherimoya vartojimas gali padėti užkirsti kelią vėžinių ląstelių augimui.

Šios maistinės medžiagos kovoja su laisvaisiais radikalais – molekulėmis, kurios natūraliai susidaro organizme reaguojant į toksinus, pavyzdžiui, tabako dūmus ir oro taršą, ir yra susijusios su didesne vėžio rizika.

Taip pat manoma, kad laisvieji radikalai prisideda prie uždegiminių ligų. Tam tikri cherimoje esantys junginiai gali padėti sumažinti uždegimą.

 

Kam verta rinktis peruvinę anoną? Drąsiai valgykite, kai turite galimybę

Peruvinė anona nėra tas vaisius, kurį lengva nusipirkti Lietuvoje, tačiau pasitaikius progai verta jį išbandyti.

Dėl daugybės sveikatą stiprinančių savybių peruvinė anona rekomenduojama žmonėms, kurie rūpinasi sveika mityba, nori sustiprinti imunitetą ar pagerinti širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Dėl mažo kaloringumo ir didelio ląstelienos kiekio šis vaisius taip pat gali būti vertinga lieknėjimo dietos dalis.

Be to, jame esantis B grupės vitaminų kiekis teigiamai veikia nervų sistemą, todėl gali padėti sumažinti stresą ir pagerinti nuotaiką.

Įdomu tai, kad šis vaisius gali būti naudingas žmonėms, sergantiems akių ligomis. Čerimoje yra liuteino, karotenoido, susijusio su vitaminu A ir beta karotinu. Liuteinas būtinas mūsų akių sveikatai, o didesnis jo kiekis gali padėti apsisaugoti nuo tokių ligų, kaip su amžiumi susijusi geltonosios dėmės degeneracija (AMD). Liuteinas taip pat apsaugo nuo kataraktos. Tyrimai parodė, kad didelis liuteino kiekis kraujyje „reikšmingai susijęs“ su mažesne kataraktos rizika.

Tačiau vartojant vaisius reikia būti atsargiems. Pasirodo, kai kuriose vyšnios dalyse yra toksinų, kurie, vartojami dideliais kiekiais, gali pažeisti nervų sistemą. Būtent juodos vaisiaus sėklos yra toksiškos ir jų nereikėtų vartoti arba bent jau ne dideliais kiekiais. Todėl jas vartojant svarbu saikingai.

Šaltinis: Interia.pl

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Jūsų turimas ventiliatorius

Kylant temperatūrai, dauguma griebiasi tokių sprendimų kaip oro kondicionieriai ar ventiliatoriai

Tačiau, nors ventiliatorius šalia lovos gali atrodyti kaip išsigelbėjimas, vienas sveikatos ekspertas...

Stiklinė puode

Kodėl verdant mėsą puode dedama stiklinė – dalinuosi puikiu triuku

Neseniai lankiausi pas močiutę ir pastebėjau keistą dalyką. Ji įdėjo mėsą į...

Juodojo drakono arbata

Žalioji arbata ir juodoji arbata: kuri sveikesnė?

Pagal Healthline, pagrindinis skirtumas tarp žaliosios ir juodosios arbatos yra jų gamybos...

Buteliai su gazuotu vandeniu

Ne keturios, o penkios „kojelės“: atskleista didžioji plastikinių butelių paslaptis, slypinti jų dugne

Ar kada nors, atsisukdami gazuoto gėrimo butelį, susimąstėte, kodėl jo dugnas nėra...