Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Pieno ir pieno produktų nauda ir žala
Maistas / Gėrimai

Pieno ir pieno produktų nauda ir žala

Pieno nauda ir žala
Pieno nauda ir žala
Dalintis

Įvairiose šalyse pienas ir pieno produktai sudaro iki 14 % visų suvartojamų kalorijų. Nenuostabu, kad mokslininkai labai domisi, kaip pieno produktai veikia žmonių sveikatą.

Vis dar vyksta aršios diskusijos apie pieno naudą ir žalą. Kai kurie moksliniai tyrimai rodo, kad vartojant per daug pieno gali padidėti prostatos vėžio rizika. Kitais tyrimais nustatyta, kad pieno produktų vartojimas gali užkirsti kelią storosios žarnos vėžio, t. y. piktybinių žarnyno navikų, išsivystymui. Kai kurie mitybos specialistai netgi teigia, kad karvės pienas tinka tik veršeliams. Kieno pusėje yra tiesa?

Karvių pieno nauda ir žala žmogaus organizmui

Apie organizmo būklę galima spręsti pagal uždegimo biomarkerius. Mokslininkai tyrė, ar patologinis procesas yra susijęs su pieno produktų vartojimu. Be to, jie tyrė pieno poveikį sveikiems žmonėms ir tiems, kuriems nustatytas nutukimas, metabolinis sindromas ir 2 tipo diabetas. Jie padarė išvadą, kad pieno produktų vartojimas nepadidina uždegimo biomarkerių skaičiaus nei sveikiems žmonėms, nei tiems, kuriems diagnozuoti medžiagų apykaitos sutrikimai. Daugybė tyrimų parodė, kad pieno produktų vartojimas turi priešuždegiminį poveikį. Šio darbo rezultatai pateikti Tarptautiniame perspektyviame sisteminių apžvalgų registre PROSPERO.

Raugintas pienas taip pat padeda išvalyti kraujagysles nuo blogojo cholesterolio. Pienas, raugintas S thermophilus ir Enterococcus faecium bakterijomis, gali sumažinti mažo tankio lipoproteinų, iš kurių susidaro aterosklerozinės plokštelės ant kraujagyslių sienelių, kiekį 10 % nuo pradinio kiekio.

Taip pat nustatyta, kad reguliariai vartojant raugintus pieno produktus ne tik sumažėja trigliceridų kiekis kraujyje, bet ir padidėja didelio tankio lipoproteinų („gerojo” cholesterolio), kurie apsaugo kraujagysles nuo aterosklerozinių plokštelių susidarymo, kiekis. Kad pasiektumėte šį efektą, reikia du kartus per dieną išgerti po stiklinę kefyro. Kasdien išgerkite po stiklinę kefyro arba jogurto.

Pienas
Pienas / Nuotr. Pexels.com

Aukštas kraujospūdis dažniau pasireiškia vyresnio amžiaus žmonėms. Yra veiksnių, kurie gali sumažinti kraujospūdį be vaistų, pavyzdžiui, druskos vartojimo mažinimas, svorio mažinimas ir aktyvus gyvenimo būdas. Dar visai neseniai mitybos specialistai manė, kad vartojant daug pieno produktų padidėja hipertenzijos rizika. Šią temą prancūzų mokslininkai tyrinėjo 12 metų. Tyrimo rezultatai parodė, kad prancūzai per dieną vidutiniškai suvartoja 3 porcijas pieno produktų: sūrio, varškės ir jogurto. Ir ši meilė pieno produktams niekaip nebuvo susijusi su rizika susirgti arterine hipertenzija, kuri galiausiai buvo diagnozuota 25 moterims, kurių kasdieniniame valgiaraštyje nebuvo pieno produktų.

Daugiau naujienų apie pieno produktus: kamambero sūris padeda numesti svorio. Prancūzijos mokslininkai pasiūlė naujovišką svorio metimo priemonę – probiotiką, kurio pagrindą sudaro bakterijos, naudojamos pelėsinio minkšto sūrio gamyboje. Daug žadančios bakterinės svorio metimo priemonės veiksmingumas jau patvirtintas klinikiniais tyrimais. Manoma, kad mitybos specialistų arsenale atsiras naujas farmacinis preparatas svoriui mažinti.

Kazeinas – tai baltymas, kurio įvairiais kiekiais yra visuose pieno produktuose ir kuris yra pakeičiamų ir nepakeičiamų aminorūgščių šaltinis, atliekantis daugybę funkcijų žmogaus organizme. Aminorūgštys yra pagrindinė visų audinių statybinė medžiaga, stiprina tarpląstelinius ryšius, normalizuoja virškinimą, širdies ir kraujagyslių bei nervų sistemas.

Kazeinas padeda greičiau užgyti žaizdoms, oda tampa elastinga, plaukai – storesni, o nagai – stipresni. Kazeine esantis fosforas ir kalcis stiprina kaulus ir suteikia sąnariams judrumo. Tyrimai parodė, kad kazeino baltymai padeda slopinti už apetitą atsakingų smegenų dalių veiklą. Kazeinas netgi padeda numesti svorio, nes pagreitina organizmo medžiagų apykaitos procesus. Tačiau kazeinas taip pat gali būti labai kenksmingas dėl šio baltymo netoleravimo. Pieno produktų vartojimas gali sukelti žarnyno sutrikimų, kvėpavimo sunkumų, bėrimą, niežulį, slogą ir gleivinės uždegimą.


Taip pat skaitykite:

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Arbūzas ir jo sėklos

Ar tikrai galima valgyti arbūzo sėklas? Išsiaiškinkime šį amžiną klausimą

Vasara neįsivaizduojama be sultingo, saldaus arbūzo gabalėlio. Tačiau mėgaujantis jo minkštimu, dažnai...

Stiklinė puode

Kodėl verdant mėsą puode dedama stiklinė – dalinuosi puikiu triuku

Neseniai lankiausi pas močiutę ir pastebėjau keistą dalyką. Ji įdėjo mėsą į...

Juodojo drakono arbata

Žalioji arbata ir juodoji arbata: kuri sveikesnė?

Pagal Healthline, pagrindinis skirtumas tarp žaliosios ir juodosios arbatos yra jų gamybos...

Buteliai su gazuotu vandeniu

Ne keturios, o penkios „kojelės“: atskleista didžioji plastikinių butelių paslaptis, slypinti jų dugne

Ar kada nors, atsisukdami gazuoto gėrimo butelį, susimąstėte, kodėl jo dugnas nėra...