Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Rafinuotas ir nerafinuotas aliejus: kuo skiriasi vienas nuo kito
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Rafinuotas ir nerafinuotas aliejus: kuo skiriasi vienas nuo kito

Rafinuotas ir nerafinuotas aliejus, kūrį rinktis
Dalintis

Pagrindinis ir esminis rafinuoto ir nerafinuoto aliejaus skirtumas yra tas, kad pirmasis įvardintas aliejus yra specialiai išvalytas, o antrajame išlaikomos ne tik naudingosios medžiagos, bet ir ypatingas aliejinėms kultūroms būdingas skonis bei aromatas.

Nerafinuotas aliejus – salotoms

Nerafinuotą aliejų, dar vadinamą neapdorotu aliejumi, tikriausiai galima vadinti pačiu naudingiausiu. Ir geriau rinktis būtent tokį aliejų – gautą šalto spaudimo būdu. Tai reiškia, kad produktas nebuvo kaitinamas, apdorojimas buvo pats švelniausias, todėl jame išliko daugiausia naudingų medžiagų.

Paprastai nerafinuoti aliejai yra tirštesnės konsistencijos. Juos geriausia naudoti patiekalams, kurie nebus termiškai apdorojami. Terminis tokio aliejaus kaitinimas blogai toleruojamas – jis oksiduojasi, pradeda degti, ne tik praranda vitaminus ir naudingąsias medžiagas, bet ir virsta ne pačiu naudingiausiu produktu.

Be to, jame susidaro transriebalų. Šios riebalų frakcijos organizmas praktiškai nesuvirškina, jie ilgai cirkuliuoja kraujyje, ne tik prisideda prie „blogojo” cholesterolio kiekio didėjimo, bet ir didina aterosklerozės, insulto, miokardo infarkto riziką.

Aliejaus pasirinkimas maistui

Dėl to, kad transriebalai gali turėti žalingą poveikį vidinei kraujagyslių gleivinei (endoteliui), jie labai prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų vystymosi. Transriebalai taip pat gali padidinti oksidacinį stresą – procesą, kurio metu organizme kaupiasi laisvieji radikalai (reaktyviosios deguonies rūšys, naikinančios ląsteles).

Todėl salotoms geriau naudoti nerafinuotą aliejų – tai taip pat pagerins riebaluose tirpių vitaminų pasisavinimą ir įsisavinimą.

Tiesa, už natūralumą tenka mokėti tam tikrą kainą. Nerafinuotas aliejus reiklesnis temperatūrai, laikymo terminams ir sąlygoms. Todėl būtinai perskaitykite etiketę. Pavyzdžiui, nerafinuotą sėmenų aliejų reikėtų laikyti šaldytuve, nes naudingosios omega-3 PFA, kurių jame gausu, greitai suyra veikiamos kambario temperatūros ir saulės spindulių.

Prieš pildami aliejų į patiekalą, būtinai paragaukite jo skonio. Kartaus skonio aliejus yra netinkamas naudoti.

Rafinuotas aliejus skirtas kepti

Tačiau rafinuotas aliejus puikiai tinka kulinariniams eksperimentams. Jis neturi ryškaus skonio ir aromato, yra skystesnės konsistencijos. Produktas tinka net kepti, nors tai nėra pats sveikiausias maisto gaminimo būdas. Kadangi šis aliejus turi aukštesnę degimo temperatūrą, jis gerai pakenčia kaitinimą aukštoje temperatūroje ir nesioksiduoja.

Šios rūšies aliejus nuo nerafinuoto skiriasi ilgesniu galiojimo laiku, jis mažiau reiklus laikymo sąlygoms. Jį galima laikyti virtuvės lentynoje. Tačiau geriau jį laikyti atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Dėkite aliejų į tamsią dėžę ar spintelę, į kurią negali patekti šviesa.

Svarbus dalykas: tame pačiame aliejuje maistą galima kepti tik vieną kartą! Pakartotinis naudojimas jau gali būti pavojingas. Kai aliejus veikiamas aukštos temperatūros pradeda rūkti, naudingi antioksidantai virsta kenksmingais radikalais, transriebalais. O jų kaupimasis organizme gali lemti širdies ir kraujagyslių ligų bei kitų sveikatos sutrikimų atsiradimą.
Ši medžiaga skirta tik bendrai informacijai ir neturėtų būti naudojama kaip diagnozės ar medicininio patarimo pagrindas. Šioje svetainėje pateikiamos publikacijos yra pagrįstos naujausiais aktualiais ir moksliškai pagrįstais medicinos srities tyrimais. Vis dėlto, jei jums reikia diagnozės ar medicininio patarimo, būtinai kreipkitės į šeimos gydytoją ar konkrečios srities specialistą.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Sveiki nagai

Vertikalios linijos ant nagų po 40-ies: normalus senėjimo požymis ar pavojaus signalas?

Ar kada nors pastebėjote, kad bėgant metams ant jūsų nagų atsirado neryškios,...

Stulbinantis prieskonis

Galingas prieskonis, natūraliai reguliuojantis cukraus kiekį kraujyje, trigliceridus ir cholesterolį

Tarp sėklų, kurios paliko pėdsaką natūraliosios medicinos istorijoje, nedaugelis yra tokios universalios...

Stresas ir gyvenimo kokybė

Šie keturi įpročiai trumpina gyvenimą: mokslininkų išvados nustebins

Ar manote, kad gyvenimo trukmę lemia tik paveldimumas? Nauji tyrimai rodo, kad...

Puiki tešla žuviai

Kaip greitai pasigaminti gardžią džiūvėsėlių tešlą, kurią įvertins net patyrę virėjai – paslaptys ir gudrybės

Tikriausiai ne kartą esate kepę žuvį, mėsą ar daržoves tešloje, tačiau rezultatas...