Sviestas yra būtina mitybos dalis. Tačiau šiuolaikinėje rinkoje yra daug sviesto rūšių ir riebumo – 72,5 proc. ir 82 proc. riebumo. Kokios rūšies sviestas laikomas naudingiausiu?
Pasak mitybos specialistės Natalijos Samoylenko, apskritai sviestu laikomas 82 proc. riebumo produktas. Svarbiausia, kad sudėtyje be sviesto nebūtų dažiklių, krakmolo ar transriebalų.
„Iš tikrųjų yra gana geros kokybės sviesto, pavyzdžiui, 72,6 proc. ir 73 proc. Šis sviestas priskiriamas kaiškam sviestui, nes jame yra šiek tiek mažiau riebalų, tačiau jis taip pat gali būti geros kokybės. Tačiau taip pat svarbu perskaityti sudėtį“, – teigiama ataskaitoje.
Sviestas, kurio riebumas ne mažesnis kaip 82 proc. yra minkštesnis, lygesnis, tirpstantis burnoje. Mažesnio riebumo sviestas dažnai trupa.
Kaip ir bet kokie gyvuliniai riebalai, sviesto riebalai žemesnėje temperatūroje yra kieti. Kambario temperatūroje greičiau tirpstantis sviestas paprastai turi apie 80 % riebumo.
Sviesto spalva
Sviesto spalva priklauso nuo gyvulių veislės ir mitybos. Vasarą, kai karvės ganosi ganyklose, sviestas įgauna auksinį, saulėtą geltoną atspalvį.
Svarbu būtinai pažiūrėti į sudedamųjų dalių sąrašą. Kai kurie gamintojai, norėdami suteikti saulėtai geltoną spalvą, į savo gaminius deda beta karotino arba dirbtinių dažiklių.
Maistinė vertė
Svieste daugiausia yra riebalų, tačiau jame taip pat yra sveikatai būtinų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitaminų A ir E, niacino, kalcio ir fosforo. Vitaminai A ir E yra tirpūs riebaluose, t. y. šių maistinių medžiagų apykaitai organizme reikalingi riebalai.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą