Keptas karpis – dažnas valgis per Šv. Kūčių vakarienę. Deja, taip paruoštą žuvį gali būti sunku valgyti, ypač vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms. Kai kuriose žuvies parduotuvėse galima įsigyti karpių filė, tačiau prieš Kalėdas jų būna gana retai. Tiesa, gyvų žuvų parduotuvėje jau negausite, tačiau filė ruošimu teks pasirūpinti namuose. Norint atsikratyti kaulų, verta naudoti tradicinį metodą.
Karpis yra viena iš tų žuvų, kurios turi daugybę kaulų – ir ne tik didesnių. Populiariame Kūčių vakarienės patiekale gausu smulkių kaulų, kuriuos reikėtų ištraukti pincetu. Visų jų atsikratyti neįmanoma, tačiau galima užtikrinti, kad jie nekels pavojaus sveikatai.
Kaip paruošti karpių filė?
Jei parduotuvėje nepavyko gauti paruoštos filė, nieko nepraradote. Pasiimkite ilgą ploną peilį aštriu galiuku. Supjaustykite žuvį išilgai stuburo, perpjaukite odą ir atsargiai atskirkite mėsą prie pat kaulų. Palikite odą – apkepinta ji gražiai traška, o žuvies viduje išlieka sultinga ir kupina skonio.
Senas ir veiksmingas karpių kaulų minkštinimo būdas
Karpis turi labai daug mažų kaulų arba ašakų. Kad juos neutralizuotumėte, žuvį galite pamirkyti acte. Tačiau jei žuvį planuojate kepti tešloje, geriau to nedaryti. Tirpalas labai pakeis žuvies skonį. Kitas būdas – prieš kepant įpjauti, kad mažieji kaulai tiesiog iškeptų ir iširtų.
Kaip tai padaryti? Padėkite žuvį ant lentos oda žemyn ir pjaukite į mėsą iš viršaus 2-3 cm gylio maždaug 1 cm atstumais. Apkepkite žuvį iš visų pusių. Kepant suminkštėja ir labai smulkūs kaulai.
Šitaip aš kepu kuojas.