Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Ši arbata virsta karčia koše ir kenkia. Daugelis žmonių ją geria beveik kasdien
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Ši arbata virsta karčia koše ir kenkia. Daugelis žmonių ją geria beveik kasdien

Matcha arbatos gėrimas
Dalintis

Pastaruoju metu padidėjo susidomėjimas matcha arbata. Tai kiniškų kamelijų lapai, garinami, džiovinami ir sumalami į ryškiai žalios spalvos miltelius. Tėvynėje, Japonijoje, matcha arbata ne tik verdama, bet milteliai dedami į įvairius desertus ir kosmetikos priemones (kaukes, kremus, šveitiklius).

Tie, kurie seka tendencijas, matcha vertina dėl didelio antioksidantų kiekio. Jie reikalingi ląstelių sveikatai palaikyti, smegenų veiklos stabilumui, atminčiai gerinti. Antioksidacinis poveikis pasireiškia ir matomu išvaizdos atjaunėjimu.

Tai padeda kepenims kovoti su toksinais, valo kraują ir pagreitina šalutinių medžiagų apykaitos produktų skaidymą.

Ši arbatos savybė ypač svarbi žmonėms, kuriems tenka praeiti vaistų kursus. Tą pačią funkciją atlieka ir chlorofilas, kuris matčai suteikia ryškią spalvą.

Tačiau nė vienas pliusas nėra besąlygiškas, perspėja ekspertai. Šiuo atveju reikėtų nepamiršti saiko jausmo: 1 arbatiniame šaukštelyje yra maždaug ketvirtadalis kofeino paros dozės. Todėl matcha arbatos ar kavos nereikėtų padauginti.

Be to, per tirštai užplikyta arbata pažeidžia skrandžio gleivinę, todėl gerti jos tuščiu skrandžiu negali net sveiki žmonės. Sergant gastritu, skrandžio opa ir refliuksu matcha yra nerekomenduotina.

Kadangi matcha yra ypatinga arbatos rūšis, ją  ruošti reikia visai kitaip.

Pirma, negalima užpilti verdančiu vandeniu, kad negautumėte karčios košelės. Antra, svarbu laikytis proporcijų ir technikos: 150 ml vandens užpilti 1 arbatinį šaukštelį miltelių ir maišyti plaktuvu arba šluotele, kol atsiras putų. Tik tokiomis sąlygomis matcha duos didžiausią naudą.

Į arbatą galima įpilti šiek tiek medaus (dėl skonio) ir pieno (dėl latte tekstūros), tačiau Japonijoje ji geriama be priedų.

Šaltinis: Sports.kz

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Pirmosios vyšnios

Pirmosios vyšnios rinkoje – bet ar tikrai lenkiškos? Augintojai kalba atvirai: „Tai – neįmanoma“

Pirmosios vyšnios jau pasirodė didmeninėse parduotuvėse ir turguose, bet tarp vaisių augintojų...

Kokius kiaušinius rinktis

Minkštai ar kietai virti kiaušiniai? Kuris pasirinkimas geresnis norint numesti svorio?

Kiaušiniai – vienas populiariausių baltymų šaltinių, dažnai įtraukiamas į svorio metimo programas....

Jaunos bulvės

Jokių daugiau košių! Pažiūrėkite, kaip išvirti jaunas bulves

Mėgstate jaunas bulves, bet dažnai jos tampa vandeningos arba subyra? Nesijaudinkite –...

Voveraičių sezonas

Kaip skaniai ir teisingai paruošti voveraites: nuo miško iki lėkštės. Grybai jau miškuose

Lietuvoje voveraitės – vienos iš laukiamiausių vasaros gėrybių. Ryškiai geltonos, kvapnios, tvirtos...