Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Šią košę turėtų valgyti visi pagyvenę žmonės. Ji mažina cukraus kiekį ir stiprina širdį
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Šią košę turėtų valgyti visi pagyvenę žmonės. Ji mažina cukraus kiekį ir stiprina širdį

Avižinės košės valgymas
Dalintis

Su amžiumi organizme vyksta dideli pokyčiai, todėl ypač svarbu stebėti širdies sveikatą ir cukraus kiekį kraujyje. Vienas geriausių produktų gerai vyresnio amžiaus žmonių sveikatai palaikyti yra avižinių dribsnių košė.

Avižiniai dribsniai ne tik aprūpina organizmą būtinomis maistinėmis medžiagomis, bet ir padeda kontroliuoti gliukozės kiekį bei stiprinti širdies ir kraujagyslių sistemą.

Kodėl avižiniai dribsniai naudingi senjorams?

Avižiniuose dribsniuose yra tirpiųjų skaidulų, beta gliukanų, kurie lėtina angliavandenių virškinimą ir apsaugo nuo gliukozės šuolių. Tai ypač svarbu žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu arba priešdiabetiniu laikotarpiu. Reguliarus avižinių dribsnių vartojimas padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir pagerinti jautrumą insulinui.

Stiprina širdį ir kraujagysles

Avižiniuose dribsniuose esančios skaidulos padeda mažinti „blogojo“ cholesterolio (MTL) kiekį, todėl mažėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Be to, avižiniuose dribsniuose yra antioksidantų avenantramidų, kurie pasižymi priešuždegiminiu poveikiu ir saugo kraujagysles nuo pažeidimų.

Gerina virškinimo sistemą

Avižiniuose dribsniuose yra tirpių ir netirpių skaidulų, kurios skatina sveiką žarnyno veiklą. Tai padeda išvengti vidurių užkietėjimo, kuris dažnai vargina vyresnio amžiaus žmones.

Stiprina imunitetą

Avižiniuose dribsniuose esantys beta gliukanai palaiko imuninę sistemą, padeda organizmui veiksmingiau kovoti su infekcijomis.

Prideda energijos ir gerina nuotaiką

Avižiniai dribsniai yra lėtųjų angliavandenių šaltinis, užtikrinantis pastovų energijos lygį visą dieną. Be to, jose yra triptofano – aminorūgšties, skatinančios serotonino gamybą, kuris padeda kovoti su stresu ir gerina nuotaiką.

Kaip teisingai vartoti avižinius dribsnius?

Geriausia avižinius dribsnius virti ant vandens arba neriebaus pieno, be pridėtinio cukraus. Norėdami pagerinti skonį, galite įdėti uogų, riešutų arba šaukštą medaus. Taip pat naudinga avižinius dribsnius derinti su linų sėmenimis arba chia sėklomis, kurios patiekalui suteiks dar daugiau maistingųjų medžiagų.

Šaltinis: Sports.kz

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Arbūzas ir jo sėklos

Ar tikrai galima valgyti arbūzo sėklas? Išsiaiškinkime šį amžiną klausimą

Vasara neįsivaizduojama be sultingo, saldaus arbūzo gabalėlio. Tačiau mėgaujantis jo minkštimu, dažnai...

Keptuvė su nelimpančia danga

Virtuvės įrankis, kurį naudojate kasdien gali būti kancerogeniškas: PSO skelbia aliarmą

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėjo apie riziką, susijusią su tam tikrais junginiais,...

Magnio trūkumas ir jo svarba

Magnio svarba karštuoju sezonu: trūkstant šio elemento gali kamuoti prasta savijauta

Vasara – tai ne tik saulė, atostogos ir aktyvus gyvenimo būdas, bet...

Eurobasket 2025 tvarkaraštis / Vitalii Vitleo / Shutterstock.com

EuroBasket 2025: Išsamus krepšinio čempionato tvarkaraštis

2025 metų Europos krepšinio čempionatas, vyksiantis nuo rugpjūčio 27 iki rugsėjo 14...