Kiaušiniai yra naudingas ir nebrangus produktas, įtrauktas į daugelio žmonių mitybos racioną. Tačiau ne visi kiaušiniai yra vienodai naudingi. Gastroenterologė Jekaterina Kašuch pasakoja, kokius kiaušinius rinktis, kad jie atitiktų mitybos ir sveikos gyvensenos poreikius.
Kaip išsirinkti kiaušinius parduotuvėje
Mitybos požiūriu sunku vienareikšmiškai pasakyti, kurie kiaušiniai yra naudingiausi. Tačiau galima išskirti kelis pagrindinius veiksnius. Pirmasis – paukščių gyvenimo sąlygos: laisvai laikomų paukščių, lesinamų natūraliu lesalu, kiaušiniai turi daugiau vitaminų (ypač vitamino D) ir omega-3 polinesočiųjų rūgščių.
Taip pat svarbi lesalo sudėtis: praturtinus lesalą naudingais priedais, pavyzdžiui, linų sėmenimis, omega-3 rūgščių kiekis kiaušiniuose taip pat gali padidėti. Ir šviežumas: kuo šviežesnis kiaušinis, tuo daugiau maistinių medžiagų – vitaminų A, D, E, seleno, cinko, geležies – jis išsaugo.
Kurie kiaušiniai turi daugiau baltymų
Jei kalbėtume apie baltymų kiekį, skirtingų rūšių kiaušiniuose jų yra maždaug tiek pat. Vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekis gali skirtis. Pavyzdžiui, putpelių kiaušiniuose yra daugiau B grupės vitaminų ir mineralinių medžiagų nei vištų kiaušiniuose. Ančių kiaušiniuose gausu baltymų, geležies, vitamino B12 ir cholino, tačiau juose yra pakankamai cholesterolio. Žąsų kiaušiniuose yra daug baltymų ir riebalų, o stručio kiaušiniuose vyrauja tik baltymai, mažiau riebalų. Kalakutų kiaušiniai pasižymi dideliu vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiu.
Maistui naudojami ir „egzotiškesni“ kiaušiniai – fazanų, stručių ir net roplių. Jų ypatybė – neįprastas ir ryškus skonis.
Ar galima valgyti žalius kiaušinius
Žalius kiaušinius draudžiama valgyti dėl didelės salmoneliozės rizikos. Virti ir kepti virškinami gerai, nes termiškai apdorojant baltymai denatūruojami (pakeičia savo struktūrą) ir yra lengviau virškinami.
Kokius kiaušinius valgyti laikantis dietos
Dietinei mitybai geriausiai tinka vištų kiaušiniai. Juose mažai kalorijų ir riebalų, o baltymų gausu. Tie, kurie stebi figūrą, gali juos valgyti virtus, omleto ar kiaušinienės pavidalu su minimaliu kiekiu aliejaus arba kaip priedą prie salotų.
Kaip dažnai galite valgyti kiaušinius
Anksčiau buvo manoma, kad kasdien valgant kiaušinius didėja cholesterolio kiekis kraujyje ir atsiranda širdies ir kraujagyslių ligos, pavyzdžiui, aterosklerozė. Tačiau šiuolaikiniai tyrimai patvirtina, kad valgyti 1-2 kiaušinius per dieną yra priimtina ir saugu sveikatai. Jei jau patvirtinta, kad žmogaus cholesterolio kiekis yra padidėjęs arba jis serga lėtinėmis širdies ir kraujagyslių ligomis, geriau apsiriboti 3-4 kiaušiniais per savaitę.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą