Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Šie kiaušiniai laikomi sveikiausiais ir dietiniais kiaušiniais. Lengvai pakeičia vištų kiaušinius
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Šie kiaušiniai laikomi sveikiausiais ir dietiniais kiaušiniais. Lengvai pakeičia vištų kiaušinius

Išviręs kiaušinis
Dalintis

Kiaušiniai yra naudingas ir nebrangus produktas, įtrauktas į daugelio žmonių mitybos racioną. Tačiau ne visi kiaušiniai yra vienodai naudingi. Gastroenterologė Jekaterina Kašuch pasakoja, kokius kiaušinius rinktis, kad jie atitiktų mitybos ir sveikos gyvensenos poreikius.

Kaip išsirinkti kiaušinius parduotuvėje

Mitybos požiūriu sunku vienareikšmiškai pasakyti, kurie kiaušiniai yra naudingiausi. Tačiau galima išskirti kelis pagrindinius veiksnius. Pirmasis – paukščių gyvenimo sąlygos: laisvai laikomų paukščių, lesinamų natūraliu lesalu, kiaušiniai turi daugiau vitaminų (ypač vitamino D) ir omega-3 polinesočiųjų rūgščių.

Taip pat svarbi lesalo sudėtis: praturtinus lesalą naudingais priedais, pavyzdžiui, linų sėmenimis, omega-3 rūgščių kiekis kiaušiniuose taip pat gali padidėti. Ir šviežumas: kuo šviežesnis kiaušinis, tuo daugiau maistinių medžiagų – vitaminų A, D, E, seleno, cinko, geležies – jis išsaugo.

Kurie kiaušiniai turi daugiau baltymų

Jei kalbėtume apie baltymų kiekį, skirtingų rūšių kiaušiniuose jų yra maždaug tiek pat. Vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekis gali skirtis. Pavyzdžiui, putpelių kiaušiniuose yra daugiau B grupės vitaminų ir mineralinių medžiagų nei vištų kiaušiniuose. Ančių kiaušiniuose gausu baltymų, geležies, vitamino B12 ir cholino, tačiau juose yra pakankamai cholesterolio. Žąsų kiaušiniuose yra daug baltymų ir riebalų, o stručio kiaušiniuose vyrauja tik baltymai, mažiau riebalų. Kalakutų kiaušiniai pasižymi dideliu vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiu.

Maistui naudojami ir „egzotiškesni“ kiaušiniai – fazanų, stručių ir net roplių. Jų ypatybė – neįprastas ir ryškus skonis.

Ar galima valgyti žalius kiaušinius

Žalius kiaušinius draudžiama valgyti dėl didelės salmoneliozės rizikos. Virti ir kepti virškinami gerai, nes termiškai apdorojant baltymai denatūruojami (pakeičia savo struktūrą) ir yra lengviau virškinami.

Kokius kiaušinius valgyti laikantis dietos

Dietinei mitybai geriausiai tinka vištų kiaušiniai. Juose mažai kalorijų ir riebalų, o baltymų gausu. Tie, kurie stebi figūrą, gali juos valgyti virtus, omleto ar kiaušinienės pavidalu su minimaliu kiekiu aliejaus arba kaip priedą prie salotų.

Kaip dažnai galite valgyti kiaušinius

Anksčiau buvo manoma, kad kasdien valgant kiaušinius didėja cholesterolio kiekis kraujyje ir atsiranda širdies ir kraujagyslių ligos, pavyzdžiui, aterosklerozė. Tačiau šiuolaikiniai tyrimai patvirtina, kad valgyti 1-2 kiaušinius per dieną yra priimtina ir saugu sveikatai. Jei jau patvirtinta, kad žmogaus cholesterolio kiekis yra padidėjęs arba jis serga lėtinėmis širdies ir kraujagyslių ligomis, geriau apsiriboti 3-4 kiaušiniais per savaitę.

Šaltinis: Sports.kz

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Sveiki nagai

Vertikalios linijos ant nagų po 40-ies: normalus senėjimo požymis ar pavojaus signalas?

Ar kada nors pastebėjote, kad bėgant metams ant jūsų nagų atsirado neryškios,...

Stulbinantis prieskonis

Galingas prieskonis, natūraliai reguliuojantis cukraus kiekį kraujyje, trigliceridus ir cholesterolį

Tarp sėklų, kurios paliko pėdsaką natūraliosios medicinos istorijoje, nedaugelis yra tokios universalios...

Stresas ir gyvenimo kokybė

Šie keturi įpročiai trumpina gyvenimą: mokslininkų išvados nustebins

Ar manote, kad gyvenimo trukmę lemia tik paveldimumas? Nauji tyrimai rodo, kad...

Puiki tešla žuviai

Kaip greitai pasigaminti gardžią džiūvėsėlių tešlą, kurią įvertins net patyrę virėjai – paslaptys ir gudrybės

Tikriausiai ne kartą esate kepę žuvį, mėsą ar daržoves tešloje, tačiau rezultatas...