Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Šioje populiarioje žuvyje yra daug gyvsidabrio. Gali sutrikti atmintis ir dar daugiau

2 min. skaitymo

Tunų konservai – naudingas produktas, tapęs daugelio mėgstamu dėl didelio baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių kiekio, praneša Sports.kz. Tačiau kartu su privalumais šis produktas turi ir paslėptų pavojų, ypač susijusių su gyvsidabrio buvimu. Leidinys eatthis.com pasakoja, kokius pavojus gali slėpti konservuotas tunas ir kaip jų išvengti, išsaugant visus jo vartojimo privalumus.

Gyvsidabris yra toksiškas metalas, įvairių formų aptinkamas aplinkoje. Vartodami žuvį žmonės gauna nedidelį kiekį šio metalo. Nors yra žuvų, kuriose gyvsidabrio kiekis nedidelis (ančiuviai, lašišos, plekšnės), kai kurių rūšių žuvyse, ypač konservuotuose baltuosiuose tunuose, jo yra daug. Nacionalinės išteklių gynimo tarybos (NRDC) duomenimis, mažos gyvsidabrio dozės paprastai yra saugios. Tačiau per didelis gyvsidabrio kiekis gali sukelti rimtų sveikatos problemų.

Keturi paslėpti tunų vartojimo pavojai

Kad išvengtumėte apsinuodijimo gyvsidabriu, ekspertai pataria suvartoti 2-3 porcijas žuvies per savaitę. Tai leis jums gauti visas naudingąsias savybes nepakenkiant sveikatai.

Pagrindiniai padariniai, kurie gali atsirasti dėl per didelio gyvsidabrio poveikio, yra šie:

1. Vaikų raidos sulėtėjimo rizika. Pasak „Medical News Today“, per didelis gyvsidabrio kiekis nėštumo metu gali neigiamai paveikti kūdikio smegenų vystymąsi. Šiuo laikotarpiu smegenys greitai įsisavina maistines medžiagas, o gyvsidabris gali sutrikdyti šį procesą, todėl vėluoja mokymasis ir pažintinė raida. Didelės gyvsidabrio dozės gali sukelti rimtų problemų, pavyzdžiui, cerebrinį paralyžių ar aklumą.

2. Reprodukcinės problemos. 2019 m. atlikti tyrimai parodė, kad gyvsidabris gali turėti įtakos vaisingumui. Jei planuojate nėštumą, ieškokite žuvies, kurioje yra mažai gyvsidabrio, pavyzdžiui, lašišos, arba tuną pakeiskite augaliniais analogais.

3. Padidėjęs kraujospūdis. Mokslinių tyrimų duomenimis, gyvsidabrio perteklius organizme gali padidinti kraujospūdį, prisidėti prie „blogojo“ cholesterolio (MTL) kiekio padidėjimo ir padidinti širdies priepuolių riziką. Norėdami sumažinti riziką, savo mityboje turėtumėte kaitalioti įvairių rūšių žuvį.

4. Atminties ir regėjimo sutrikimai. Suaugusiesiems apsinuodijus gyvsidabriu gali sutrikti atmintis, regėjimas, atsirasti galūnių drebulys ir tirpimas. Kiti simptomai yra koordinacijos sunkumai, vaikščiojimo sutrikimai ir raumenų silpnumas.

Laikykitės saikingo žuvies vartojimo rekomendacijų ir jūsų organizmas gaus visą jūros gėrybių naudą be neigiamo poveikio.

Šaltinis: Sports.kz

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus