Mėlynės yra vienos iš mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos ne tik skanios, bet ir labai maistingos. Tačiau daugelis žmonių neišnaudoja visų jų savybių. Dietologė dr. Hanna Stolińska atkreipia dėmesį į mažai žinomą būdą, kuris padeda išgauti iš šių uogų viską, kas geriausia. Koks? Atsakymas į šį klausimą yra paprastesnis, nei galėtų atrodyti.
Daugelis iš mūsų mano, kad šviežios uogos yra sveikiausios. Tačiau mėlynių atveju gali būti kitaip. Dietologė dr. Hanna Stolińska, žinoma iš „Instagram“, viename iš savo vaizdo įrašų paaiškina, kad šių uogų užšaldymas ne tik nesumažina jų maistinės vertės, bet netgi ją padidina. „Šaldymas padidina mėlynių antioksidantų kiekį ir jų biotinkamumą, t. y. organizmo gebėjimą įsisavinti šias vertingas medžiagas“, – aiškina ekspertė.
Kodėl šaldytos mėlynės yra geresnės už šviežias
Šaldant mėlynėse susidaro ledo kristalai, kurie šiek tiek pažeidžia uogų ląstelių struktūrą. Būtent tada išsiskiria antocianinai – ypač stiprūs antioksidantai. Dėl to organizmas juos lengviau įsisavina ir panaudoja.
Šaldytos mėlynės turi platų kulinarinį pritaikymą. Dr. Stolińska pataria jas dėti į jogurtus, avižinius dribsnius, kokteilius ar desertus. Svarbu tai, kad jų nereikia atšildyti, todėl jas lengva naudoti ir sutaupyti laiko. „Tai paprastas būdas be papildomų pastangų praturtinti mitybą vertingomis maistinėmis medžiagomis“, – priduria dietologė.
Mėlynės yra tikras sveikatos lobis. Jos yra mažai kaloringos – 50 g šių uogų suteikia tik apie 29 kcal – ir tuo pačiu metu yra pilnos vertingų maistinių medžiagų. Jos turi daug antioksidantų, kurie atlieka svarbų vaidmenį apsaugant organizmą nuo oksidacinio streso ir laisvųjų radikalų.
Reguliarus mėlynių vartojimas gali duoti daug naudos sveikatai:
- Lėtina senėjimo procesus.
- Stiprina imunitetą ir gerina kraujo tekėjimą kraujagyslėse.
- Apsaugo širdį ir kraujotakos sistemą, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį ir sumažina tokių ligų kaip aterosklerozė, širdies priepuolis ar insultas riziką.
- Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje – dėl žemo glikemijos indekso ir gebėjimo didinti audinių jautrumą insulinui.
Mėlynės taip pat gali būti vertinga pagalba profilaktikai nuo insulino rezistentiškumo ir 2 tipo cukrinio diabeto. Jų vartojimas nesukelia staigių gliukozės kiekio kraujyje šuolių, todėl jos yra puikus pasirinkimas žmonėms, kenčiantiems nuo medžiagų apykaitos sutrikimų.
Šaltinis: kuchnia.fakt.pl
Parašyti komentarą