Ar žinojote, kad žemėje egzistuoja prieskonis, kurio vertė pranoksta net triufelius, wasabi ir auksą? Tikriausiai esate jį matę – subtilius raudonus siūlelius, kurie gali visiškai pakeisti patiekalo skonį. Ir taip, kalbame apie šafraną – prieskonį, kuris, nors ir mažas, turi milžinišką vertę tiek dėl savo retumo, tiek dėl unikalios gamybos proceso sudėtingumo. Bet kodėl jis toks brangus?
Jis gaunamas iš violetinių šafrano krokų (Crocus sativus) žiedų. Kodėl šis prieskonis toks brangus? Iš dalies dėl to, kad derliaus nuėmimas yra tikras košmaras.
Šafranas renkamas iš trijų kiekvienos gėlės centre esančių stigmų ir turi būti nuskintas rankomis. Įsivaizduokite – norint surinkti 100 gramų šafrano, reikia surinkti stigmas iš 16 000 žiedų. Dar pridėkime tai, kad kai kuriose pasaulio dalyse šafranas žydi tik kelias trumpas savaites per metus, todėl darbas tampa dar sudėtingesnis.
Surinktas šafranas yra neįtikėtinai trapus, su šafranu reikia elgtis atsargiai, todėl auginimo procesas tampa dar sudėtingesnis ir brangesnis. Tuomet stigmos paverčiamos geriau pažįstama džiovinto šafrano forma – jos paskleidžiamos ant padėklų ir lėtai džiovinamos virš anglių. Tai vėlgi padidina išlaidas, nes šis procesas reikalauja daug darbo jėgos ir negali būti pagreitintas.
Pranešama, kad tikro šafrano rinkos kaina svyruoja nuo 400 iki 2200 eurų už 100 g.
Džiovinti šafrano prieskoniai ir šafrano žiedai
Raktas į autentišką, kokybišką šafraną yra jo aromatas, o tai reiškia, kad gamybos procese jam keliami aukšti standartai, o prastesnės stigmos nepatenka į galutinį prieskonį. Šafranas turi trumpą galiojimo laiką ir jį reikia tinkamai laikyti.