Kondensuotas pienas gali slėpti pavojų sveikatai. Ekspertai išanalizavo sutirštintą pieną, kuriuo masiškai prekiaujama prekybos centruose, ir rado produktų, kurie ne tik neatitinka kokybės standartų, bet ir gali rimtai pakenkti organizmui.
Kokio sutirštinto pieno nereikėtų pirkti?
Kalbame apie sutirštintą pieną, kurio sudėtyje yra augalinių riebalų, dirbtinių kvapiųjų medžiagų, stabilizatorių ir per didelis cukraus kiekis. Ekspertų teigimu, kai kurie mėginiai visiškai neturi nieko bendro su klasikiniu sutirštinto pieno receptu, kurį sudaro tik pienas ir cukrus.
Ypač ekspertai įspėja nenaudoti produktų, kurių etiketėje nėra aiškaus užrašo „sutirštintas pienas su cukrumi“ arba jie yra paženklinti etikete „sutirštinto pieno gaminys“ – būtent tokiuose produktuose naudojamas palmių aliejus, dažikliai ir tirštikliai, o tai pigina produkciją, tačiau gerokai pablogina kokybę.
„Daugelis vartotojų mano, kad sutirštintas pienas yra saugus, iš vaikystės pažįstamas saldumynas. Tačiau šiuolaikinės realijos tokios, kad po gerai žinomu pavadinimu dažnai slepiasi visiškai kitoks produktas, neturintis nieko bendra su tradiciniu sutirštintu pienu. Blogiausia, kad gamintojai neįvertina gamybos sąnaudų, pieną pakeisdami pigiais riebalais“, – komentuoja maisto technologijų specialistė Irina Švec.
Kaip teisingai pasirinkti sutirštintą pieną?
Specialistai pataria atidžiai perskaityti sudėtį ir pirmenybę teikti sutirštintam pienui kuriame yra tik dvi sudedamosios dalys: pienas ir cukrus.
Taip pat turėtumėte vengti produktų, kurie parduodami už per mažą kainą – kokybiškas sutirštintas pienas negali būti pigus.
Vartotojams patariama būti atsargiems, nes kenksmingas sutirštintas pienas yra ne tik nekokybiškas produktas, bet ir kelia grėsmę sveikatai, ypač vaikams, alergiškiems ir virškinimo trakto ligomis sergantiems žmonėms.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą