Gruodžio mėnesį daugelis valgome mandarinus. Ir tai gerai, nes taip aprūpiname save vertingu vitaminu C, kaliu ar kalciu. Mandarinai taip pat yra puikus pasirinkimas odai ir akims. Kokiomis savybėmis pasižymi šie vaisiai? Kodėl verta juos valgyti? Kam jie yra geras pasirinkimas, o kam jų nereikėtų rinktis? Štai ką reikia žinoti apie mandarinus.
Mandarinai – ne tik vitamino C šaltinis
Mandarinai yra vienas populiariausių citrusinių vaisių. Kaip ir visi šios grupės vaisiai, jie pasižymi dideliu vitamino C kiekiu. Jau 4-5 vidutinio dydžio mandarinai gali 100 % patenkinti šio vitamino paros poreikį. Mandarinai taip pat yra vitamino A, vitamino E, folio rūgšties, kalio, kalcio, magnio, fosforo ir mažesniais kiekiais natrio ar geležies šaltinis. Be to, juose yra vertingų skaidulų. Tai mažai kaloringas vaisius – vienas mandarinas turi maždaug 45 kcal.
Mandarinų savybės
Mandarinai yra gausus antioksidantų, tokių kaip vitaminas C ir beta kriptoksantinas, taip pat flavonoidų, tokių kaip naringinas, hesperidinas, tangeretinas ir nobiletinas,šaltinis. Šie junginiai apsaugo nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, lėtina natūralų senėjimo procesą ir mažina daugelio sunkių ligų riziką. Tyrimai rodo, kad vitaminas C mažina bendrąjį cholesterolio kiekį ir „blogąjį“ cholesterolį, didina „gerojo“ cholesterolio kiekį ir mažina trombocitų agregaciją, o tai ne mažiau svarbu širdies sveikatai.
Mandarinų valgymas taip pat naudingas imunitetui. Vitaminas C daro įtaką T ir B limfocitų, atsakingų už ląstelinį imuninį atsaką, aktyvumui, todėl ne veltui jis rekomenduojamas sergant peršalimo ligomis, gripu ar rimčiau sumažėjus imunitetui.
Įtraukus mandarinų į mitybą , dėl vitamino C poveikio kolageno gamybai gali būti skatinama sveika oda . Vitaminas C skatina kolageno sintezę, o tai teigiamai veikia žaizdų gijimo procesą, taip pat mažina senėjimo požymius (jo antioksidacinės savybės nemažos).
Oranžinės spalvos daržovės ir vaisiai, įskaitant mandarinus, naudingi mūsų akims ir regėjimui. Juose yra beta karotino, kuris organizme virsta vitaminu A. Be kita ko, vitaminas A turi didelę įtaką tinkamam tinklainės funkcionavimui.
Valgydami mandarinus taip pat padidiname skaidulų kiekį. Tai gali paskatinti svorio mažėjimą ir užkirsti kelią vėl priaugti svorio.
Kam negalima valgyti mandarinų?
Akivaizdi kontraindikacija valgyti mandarinus yra alergija citrusiniams vaisiams. Simptomai po vartojimo gali būti labai įvairūs ir priklauso nuo organizmo ir alergijos laipsnio. Dažniausiai pasitaikantys simptomai yra dilgėlinė, eritema ir niežulys, tačiau alerginė reakcija gali būti sunkesnė ir sukelti ir rimtesnių simptomų.
Mandarinai nerekomenduojami žmonėms, sergantiems gastroezofaginiu refliuksu, nes juose esančios rūgštys gali dirginti skrandžio gleivinę. Nemalonus diskomfortas suvalgius vaisių taip pat gali atsirasti žmonėms, sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.
Suvalgius per daug mandarinų, be kita ko, gali atsirasti pilvo skausmai ir viduriavimas.
Kaip išsirinkti gerus mandarinus?
Rinkitės intensyvios oranžinės spalvos mandarinus. Blyškūs ar žalsvi vargu ar bus skanūs. Taip pat atkreipkite dėmesį į vaisiaus odelę – ji neturėtų būti per stora, taip pat į vaisiaus kvapą (taip, kvapą galima užuosti net pro odelę) – mandarinas turi kvepėti intensyviai, todėl jei kvapas vos juntamas arba visai juntamas, geriau vaisių padėti atgal.
Taip pat verta mandariną paimti į ranką. Jei jis sunkus, tai ženklas, kad jame daug sulčių. Lengvesni gali būti sudžiūvę. Didesni mandarinai gali būti sausi ir pilni sėklų, todėl geriau rinktis mažesnius, apvalius, o ne suplotus. Nesirinkite nei per minkštų, nei per kietų mandarinų.
Kas dar? Patartina rinktis kiekvieną mandariną atskirai, t. y. vengti supakuotų. Taip, be kita ko, išvengsime nusipirkti sumuštų ar net supelijusių vaisių.
Šaltinis: Interia.pl