Tirpi kava pirmą kartą buvo sukurta XIX amžiuje, pirmiausia ekonominiais sumetimais. Gamintojai siekė efektyviai panaudoti žemesnės kokybės kavos pupeles. Jos populiarumas itin išaugo per Antrąjį pasaulinį karą, kai tirpi kava tapo neatsiejama karių raciono dalimi. Lengva ir praktiška pakuotė puikiai tiko naudoti kariuomenėje. Gamintojai greitai pastebėjo tirpios kavos potencialą ne tik kariams, bet ir kasdieniam vartojimui.
Ar patogumas svarbesnis už kokybę?
Šiandien kavos gamintojai didelį dėmesį skiria patogumui. Dauguma jų netgi nustojo vadinti savo produktus „kava“ – dabar tai dažniau tiesiog „kavos gėrimas“. Štai keletas tipinių reklamos šūkių:
- „Viskas, ko reikia gerai kavai, patogioje pakuotėje!“
- „Puikus sprendimas kelionėms, darbui ir namams.“
- „Kavos gėrimas, kurį paruošite greitai ir lengvai.“
Nors šie šūkiai akcentuoja patogumą, jų sudėtis dažnai kelia nerimą. Dažniausiai pirmas sudėties ingredientas yra cukrus, po jo seka gliukozės sirupas ir hidrintas palmių aliejus. Tikroji kava tokiuose gėrimuose paprastai sudaro mažiau nei 10% viso produkto. Likusi dalis – stabilizatoriai, emulgatoriai ir dirbtiniai aromatai.
Kaip „3 viename“ kava veikia organizmą?
Tokie kavos gėrimai gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai:
- Staigus cukraus lygio padidėjimas kraujyje – gali sukelti atsparumą insulinui ir padidinti antrojo tipo diabeto riziką.
- Gliukozės sirupas – kelia „blogojo“ cholesterolio lygį ir neturi jokios maistinės vertės.
- Hidrinti riebalai – gali sukelti aterosklerozę, kraujagyslių užsikimšimą ir didina infarkto bei insulto riziką.
Sveikesnės alternatyvos: kaip greitai pasigaminti kavą kitaip?
Jei norite greitai ir sveikiau pasimėgauti kava, yra keletas geresnių variantų:
- Pupelių kava – gaminama iš skrudintų pupelių, natūraliai aromatinga ir be kenksmingų priedų.
- Vienkartiniai filtrai su malta kava – aukštos kokybės malta kava patogiuose vienkartiniuose filtruose, kuriuos užtenka uždėti ant puodelio ir užpilti karštu vandeniu.
Gryna juoda kava – pats sveikiausias pasirinkimas. Galite pridėti natūralių ingredientų:
- Cinamonas arba kardamonas – skatina medžiagų apykaitą.
- Juodasis šokoladas arba kakava – suteikia sodrų skonį, be to gausite antioksidantų.
Nors „3 viename“ tirpi kava yra greitas ir patogus sprendimas, jos sudėtis gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai. Jei norite mėgautis tikra kava be kompromisų, rinkitės sveikesnes alternatyvas ir visada atidžiai tikrinkite produktų sudėtį. Jūsų kūnas jums padėkos!
Parašyti komentarą