Maisto technologai: negalima valgyti uogienės, kurioje yra net truputis pelėsio. Pelėsis yra mikroskopinis grybas, kuris vystydamasis išskiria akimi nematomus nuodus. Išsiaiškinti, kaip giliai jie įsiskverbė į produktą, tiesiog neįmanoma.
Tinkamai išvirtą uogienę galima laikyti iki 2-3 metų nuo +1 iki +15 laipsnių temperatūroje, teigia ekspertai. Tačiau yra ir išimčių.
Trys požymiai, kad uogienė sugedo
Pasikeitė skonis ir spalva. Iki to laiko uogienėje atsirado nauja sudedamoji dalis – bakterijos arba grybeliai. Jie gali sukelti sunkų apsinuodijimą maistu.
Atsirado pelėsis. Net jei jo labai nedaug, pažeistų gabalėlių nereikėtų išimti. Vienintelis teisingas sprendimas – atsisveikinti su stiklainiu.
Džemas su sėklomis. Pavyzdžiui, uogienę, pagamintą iš uogų ar vaisių su sėklomis (vyšnių, trešnių, abrikosų, persikų, slyvų), galima laikyti ne ilgiau kaip 6-8 mėnesius. Iš kauliukų išsiskiria ciano vandenilio rūgštis, kuri yra organizmo nuodai.
Parašyti komentarą