Ar pastebėjote vaivorykštės spalvos dėmę ant savo gėrimo paviršiaus? Nors tai gali būti siejama su naftos produktais, šis reiškinys gali atsirasti ir ant arbatos. Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo šiek tiek nerimą kelianti dėmė, tačiau nerimauti nereikia.
Ar kada nors susimąstėte, kodėl arbatoje susidaro puta arba iš kur atsiranda dėmės? Šią mįslę išspręsti paprasčiau, nei manote. Už visko slypi gėrimo puodelyje vykstančios cheminės reakcijos. Nors jos atrodo stulbinamai, tačiau nėra pavojingos sveikatai.
Iš kur atsiranda arbatos putos?
Jei užpylus verdančiu vandeniu arbatą pastebėjote putų ir esate tikri, kad jos susidarė ne dėl ploviklių likučių, greičiausiai tai yra arbatoje esančių saponinų rezultatas. Jie yra naudingi jūsų sveikatai, todėl nereikia dėl jų nerimauti, kaip ir dėl jų sukuriamų putų.
Putos susidarymui įtakos turi ir tai, kaip užpilame arbatą. Jei tai darote iš šiek tiek didesnio aukščio, į vidų patenka oro, kuris vėliau atsiskleidžia putų pavidalu. Pradinis sausumas taip pat turi įtakos, nes smulkūs lapeliai gali išlaikyti daugiau oro, kuris išsiskiria įpylus karšto vandens.
Vaivorykštės spalvų nuosėdos ant arbatos
Vaivorykštinė plėvelė, kartais atsirandanti ant arbatos paviršiaus, yra cheminio proceso rezultatas. Ją daugiausia sukelia polifenoliai- arbatos lapuose esantys natūralūs junginiai, suteikiantys arbatai būdingą skonį ir spalvą. Šie polifenoliai reaguoja su kalcio karbonatu – mineralu, esančiu kietame vandenyje.
Kuo didesnė kalcio karbonato koncentracija vandenyje, tuo ryškesnis rezultatas bus. Todėl regionuose, kur vanduo kietas, šis reiškinys dažnesnis. Nors ir atrodo neįprastai, tai neturi įtakos arbatos skoniui ar aromatui.
Jei norite to išvengti, į arbatą įdėkite citrinos. Citrinos rūgštis slopina reakciją tarp polifenolių ir kalcio karbonato, todėl nuosėdos bus mažiau matomos arba visai nesusidarys. Taip pat padės vandens filtravimas. Tai gerokai sumažins mineralų, galinčių reaguoti su polifenoliais, kiekį ir taip sumažins nuosėdų susidarymą.
Šaltinis: pysznosci.pl
Parašyti komentarą