Grikiai – paprasta, bet tuo pačiu ir gana paslaptinga kruopa, apie kurią nuolat vyksta diskusijos. Vieni jų neįsivaizduoja savo valgiaraščio be šių mažų stebuklų ir laiko supermaistu, kiti tiesiog nesupranta, kuo jie tokie ypatingi. Tačiau ar žinojote, kad skirtingose pasaulio šalyse grikiai vertinami labai skirtingai? Kai kur jie laikomi delikatesu, o kitur – beveik nepastebimi. Kodėl taip yra? Ar tai tik skonio reikalas, ar už to slypi gilios istorijos ir kultūros skirtumai?
Grikiai ir bitės – neatskiriama pora
Vienas svarbiausių grikių bruožų yra jų priklausomybė nuo vabzdžių, daugiausia bičių. Skirtingai nuo daugelio grūdų, kurie apdulkinami vėjo, grikiams reikia bitininkų pagalbos. Dėl to susikūrė unikalus ryšys tarp žemės ūkio ir bitininkystės.
Sovietų Sąjungoje net apie ketvirtadalis viso medaus gaudavo būtent iš grikių žydėjimo. Grikių medus nebuvo tik šalutinis produktas – jis tapo svarbia žemės ūkio dalimi. Šis faktas padėjo pereiti nuo senovinio medaus rinkimo iš medžių prie modernios bitininkystės.
Derlingumas neaukštas, bet grikiai nelepūs
Grikių derlius nėra toks didelis kaip kviečių ar kukurūzų, tačiau jie turi kitą didelį privalumą – nereikalauja daug dėmesio. Grikiai puikiai auga net skurdžiose, akmenuotose ar rūgščiose žemėse, kur kiti augalai neauga.
Jiems nereikia daug trąšų ar ypatingos priežiūros, todėl jie tapo labai vertinami vietose, kur kiti grūdai nesėkmingi.
Kodėl grikiai nelabai populiarūs už Lietuvos ribų?
Vakaruose ir Azijoje žmonės renkasi augalus, kurie duoda daugiau derliaus ir yra universalesni – pavyzdžiui, kviečius, ryžius ar kukurūzus. Be to, kai kur bitininkystė nėra labai išvystyta, todėl grikių auginimas ribotas.
Vakarų žemdirbiai dažniau orientuojasi į didelį pelną, tad grikiai, kuriems reikia bičių ir kurie duoda mažiau grūdų, dažnai lieka antraeiliais. Azijoje grikiai žinomi, pavyzdžiui, kaip soba – grikių makaronai, bet jų vartojimas nėra labai platus. Europoje grikiai ilgą laiką buvo laikomi „valstiečių“ maistu, todėl jų populiarumas užsitęsė lėtai.
Kodėl mes mylime grikius?
Grikius vertiname už jų universalumą, gerą maistinę vertę ir paprastą auginimą. Jie puikiai tinka prie mėsos, žuvies, pieno produktų ir daržovių. Be to, grikiai asocijuojasi su namų jaukumu ir sveikata. Juos lengva paruošti, o daug tradicinių patiekalų jau tapo nacionaline virtuve.
Tačiau nereikėtų pamiršti ir jų svarbos bitininkystei. Grikiai yra ne tik kruopa, bet ir puikus aromatingo medaus šaltinis, kuris išlieka vertinamas iki šiol.
Parduodu Volkswagen Passat 1996 , 1,6 motoras benzas dujos 60kw. Prie karvių gerai ėjo per dirvas per viską. Galima vežti iki 500kg grūdų bagažinėje . Nuplovus ir pas mergu varyt tiks.
Pavėlavusi informacija Lietuva susilygino kainomis su Švedija žinoma tik ne atlyginimais
O,važiuojant į Švediją padirbėt,reikia vežtis grikių ir dar bulvių prigriebti,nes jos tenai brangios.
Klausau tu tamsuoliu ir negaliu atsistebėti. Grikai tai sveikiausias maistas, o lietuviai tokią baisią duona kepa kurios valgyti negalima. Beto persiėda kaip paršai ir keturkampais keturkampais užpakaliais čiut pasivelka. Tik viso grūdo ir daug skaidulų turintis maistas naudingas ir suvalgyti reikia ant karto 1/2 saujos o ne tris porcijas iš karto. O šiaip Lietuvoje maisto manai gyvena nesupranta ką daro. Toliau lėkštės nieko nemato. Vaaaalgyyyti duokit man ir kuo greičiaaaauu.
O ka dar gali pasiulyti?
Šiais laikais dauguma žmonių net neturi supratimo, kaip teisingai verdami grikiai, ryžiai ar sorų kruopos. Visoms trims išvardintoms grūdinėms kultūroms puikiai tinka senas tarybinio medicinos profesoriaus aprašytas metodas – į puodą įpilamas vienas puodelis kruopų ir du puodeliai vandens. Nuo uvžirimo momento verdama ant mažos ugnies su uždaru dangčių apie 5/7 minutes. Sovietmečiu užtekdavo ir 3/4 minučių, nes absoliuti dauguma žmonių virdavo ant dujų, t.y. – ant natūralios ugnies. Dabar ant indukcinės vuryklės verdu 6/7 min. Išjungus virimą, reikia palikti uždengtą puodą ant indukcinės vyryklės, o iš viršaus gerai apdengti storu frotiniu rankšluosčiu. Valgyti galima po 35/45 min. Košė, nesvarbu, ar grikiai, ar ryžiai, ar soros, bus karšta, biri, puikiai išvirus ir visi grūdeliai – atskiri, nesulipę. Sūdyti ir dėti sviestą reikia jau lėkštėje, jokiu būdu ne puode. Tokiu būdu gaminant kruopas neprarandami organizmui reikalingi vitaminai ir mineralai. Skanaus 🙂
Rusų armijoje buvau virėjas, taigi nemeluokit, kad deficitas buvo. Kareiviai valgė tuos grikius ir visada su mėsa.
Jūs sėdėdamas armijoje valgėt tuos grikius su mėsa, kol eiliniai žmonės matė tuos grikius kaip savo ausis, bent tam tikru laikotarpiu, kadangi buvo grikių DEFICITAS ir sovietinė valdžia, garantuotai, tų grikių prieinamumą plačiajai visuomenei RIBOJO.
Žinoma kad grikiai laabai naudinga!!!!..
Tarybų sąjungoje grikiai buvo deficitas ir parduodavo vaistinėse su receptais, popieriniais maišeliais su violetiniais antspaudais, kaip dabar pamenu, nes jų nekesdavau, o tėvai beveik nežinojo, kas yra deficitas, ir vis „vaišindavo“ grikiais. O dabar, viena iš mėgstamiausių kruopų.
Ruskiai net turėjo gynybos ministrą Griecka 😄
O AiG turi šunį Grikį be kailio.
Šaunu 👍
Didelis respect,as straipsnio autoriui. Informatyvu. Vis pagalvodavau – kodėl vakaruose jų neaugina?
Taribinei armijoi jokiu grikiu negaudavom šėrė visokiom kropom prosa perlinem džiovintom bulvem na dar visokiom atlekom.fu baisu net prisiminti dar tas aliejus pa našus i atidirbta tepala ir duona nezinau iš ko nes vakarikštės ikas nebuvo galima1976-78metai usuryiskas.
Ben kartą į savaitę gaudavom grikių košės, o duona buvo labai skani.82-84 m. Gruzija
Aš tarnavau Tarybų armijoje ir maitino visai gerai.Valgygkloje dirbo civiliai ne kaip kitur ciukcos.Grikiai,kotletai,obuoliai.Šeštadieni,Sekmadieni Čiburekai.O taip Raudonų ir Juodu tikrų ikrų usirydavom.Na buvo uždaras mestas tai visko buvo.
Vos ne rojus, reikėjo patupet sstroibate kitaip giedotum, aš tarnvau šiaurės laivyne ir buvau maitinamas tik lietuviškais produktais
Nesąmonė.Tarnavau Kirgizijoje 1986 bulves patys skuzdavom, žuvies būdavo, ypač plovas buvo skanus ir perelovka (perlines) buvo skanios,ir grikių buvo košė su mėsyte ir sucharikų kam neprivalgydavo išsinešti buvo padėta.I karaulą bačiokais atveždavo kaip gulešą maišytą su bulvėmis ir daržovėmis-buvo labai skanus.Ir buvo kuchnia laukuose virdavo su mėsa košė -super.Ir pramoga tik marš brasokai buvo žiaurūs per sraunes nuo kalnų upeles, į kalną su pilna ginkluote ir maišu pilnu reikėdavo bėgti po 20-25km.bet ne ištisai -tai buvo šakės.Ant skersinio prisitraukimai11- mokindavaisi kol padarydavo.lygegretės 12atsispaudimų buvo pagrindasO čečėnai ant skersinio saulutę sukdavo,buvo malonu pažiūrėti.Ir 2metus be atostogų be jokių panelių Tada tai buvo armija.Nejuokinkit Lietuvių armija, senų tarnavusių kur savaitgaliais kareivukai grįžta pas paneles
Kas gavo kas negavo,mes pastoviai valgeme ir dabar su pienu daznai valgau..
grikiai super. juose yra visko, kiek kitose makaliosese kartu sudejus. arba vagone hamburgeriu.
pagarba Mindaugui uz straipsni
Musu laikai dar kazkas valgo grikius? Na gal velesnio amziaus zmones nebent. Niekada ju nevalgiau, ir nepazistu nieka kas valgytu is aplinkiniu. Jo, kartais matau kad juos perka bobutes visokios parduotuvese, ir tiek. Nieko neturiu pries ju universaluma, bet straipsnio teiginys kad „esame masiskai isimyleje” yra zenkliai perdetas🙃 Vienintelis privalumas, kuri matau juose, esant karui pasiimt jas i bukeri kartu su konservais, kad isgyvent.
Pritariu.Grikiai netinka prie alaus.Kas kita traškučiai,pica,burgeris,karkutė…
Užtad dabar ligoniai jaunimas viska valgo ant hemijos.Užauginom vaikus nuo 1997 netų valgo tik ta kas sveika.Šudo needa.
Matai tau matosi daugiau kas valgo makdonalduose ir cesburgerinese tuos sintetinius sumustinius,klausiu kaip galima valgyti tokia nesamone.
Valgo mano mažamečiai anūkai, nes tėvai buvo įpratinti, o ir mano kartą tėvai įpratino nespjauti į grikius, tačiau prie sovietų jie, pamenu, buvo deficitas, todėl apie kareivišką košę grikių su mėsyte ar spirgais girdėjome iš grįžusių po tarnybos. Kaip ir nebuvo tokio išplitusio recepto
Jei ką, tai grikiai yra labai vertinga kultūra, ko ne vienos iš turtingiausių mineralais ir antioksidantais, apsiskaitykite žinovai…
Man bitininkas sakė,kad medus iš grikių žiedų ,atsiduoda mėšlu.
Patvirtinu, nors ne bitininkas.
Matyt tavo bitininkas apsišikęs vaikšto jaigu tokias nesamones pasakoja…
Šiaip tas bitininkas tiesą sako, kuo tikresnis grikių medus, tuo labiau mešlu atsiduoda, ir būtent tai yra šio medaus specifinis kvapas…jeigu nežinote vadinasi tikro grikių medaus niekad ir nevalgėt.
Grikių mefus – sodraus kvapo, bet ne mėšlu atsiduoda. Jūs gal mėšlo kvapo nepažįstat arba švaraus grikių medaus nematėt?
O jus bent tvarte esate buve,mesla uoste?
Jei bitininkas mėšlyne grikius augina savo bitėms, taijo bičių medus ir atsiduoda mėšlu. Nesu ragavus ir mačius tokio grikių medaus, kuris mėšlu atsiduotų.
Nemėgstu. Gali jų ir nebūti.
As irgi ju nemegstu. Ir niekada nevalgau.
As taip pat ju nevalgau. Ir nepernesu ju kvapo verdant. Ir aplamai net senais laikais mano teveliai nenaudojo ju maistui. Budavo seja del biciu, o pacius grikius naudodavo gyvuliu pasarui.
Tai gal jus eikite burgeriu pagriausti
Lygoniai.
Kiek minusų pridėta visiems, kurie jų nemėgsta! Aš irgi jų nemėgstu. Ir tai mano pasirinkimas. Ko gero, tai valstiečių maistas, kaip ir rašo. Mano močiutė niekada jų negamino, nors pati virėja dirbo. Šalia buvo kareivinės, tai kareiviai tempdavo tas grikių konservų bankes pardavimui, nes parduotuvėse ne tik grikių, bet ir kareivių maisto nebuvo. Mano tėvas greičiau iš nostalgijos armijai iš jų pirkdavo. Man daug skanesnė sorų košė. Grikių košė turi pelkių kvapo, paplavų prieskonį, kuris man nemalonus.
Gal su savo soromis visciukus lesink,sulyginai grikius is skarbonkiu su kose virta namuose,tas pats kad palygintum pirsta su b…..
Visiškai galima tik peitarti.Jei kas ir nevalgo,vakaruose.Tai tik,kad neturi gslimybės,taip nėra paplitę.Ir nėra galimybės auginti,kaip pas mūsų.Mūsų šeima valgo dažnai,ir visiems patinka.
Labas,viskas parašyta puikiai,talentingai,grąžiai.Šimtas balų iš šimto.
Tik ne visai tiesa. Ne visur Lietuvoje taip masiškai buvo auginami grikiai. Beje, rusų laikais jų išvis nebuvo parduotuvėse. Arba buvo kaip deficitas.
Mano teveliai augino. Bet jie buvo gyvuliams pasarui. Mes niekada ju nevalgem.
Rusų laikais visus grikius surydavo armija. Ten net karo ministras buvo Grečka 🙂
Ne rusų laikais, o sovietų sąjungos laikais – okupacijos laikais.
Nerašyk rusų kalba. Bent išversk į lietuvių. SOVIETY – lietuviškai TARYBOS. Nebūtina vartoti kažkokio naujadaro, kurį sugalvojo koks profesorius, ne kalbininkas , o muzikantas
Nerašyk nesąmonių visais laikais jų buvo.
Mes grikius valgyti pradėjom ne taip senai. Vaikystėje iš vis nesu valgius. Nei tėvai, nei močiutė negamindavo. Net mokyklos valgykloje man atrodo nebūdavo.
Grikiai puikus maistas tik reikia moketi paruosti skanu irsveika virti su aviziniais dribsniais dar baigiant virti reikia imusti zalia kiausini nemaisyti dar pavirti 3min suvalgius krenta svoris jauciasi sotumas
Įdomus receptas, ačiū