Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Valgykite „juodąjį auksą“, turi baltymų ir skaidulų. Sumažinsite cholesterolio kiekį ir kraujospūdį
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Valgykite „juodąjį auksą“, turi baltymų ir skaidulų. Sumažinsite cholesterolio kiekį ir kraujospūdį

Raudonų pupelių nauda
Dalintis

Juodosios pupelės yra puikus priedas, pavyzdžiui, meksikietiškiems patiekalams. Kaip jas dar galima panaudoti? O svarbiausia – kokias savybes jos turi ir ar yra sveikos?

Juodosios pupelės yra paprastųjų pupelių veislė. Jos turi vidutinio dydžio sėklas ir juodą spalvą, kuri jas aiškiai išskiria iš kitų pupelių, o po virimo jos yra minkštos ir gana saldaus skonio. Jos kilusios iš Pietų ir Centrinės Amerikos regionų. Tai neatskiriama Meksikos patiekalų sudėtinė dalis. Dėl kietos išorinės „lukšto“ ji vadinama „juoduoju auksu“.

Kaip ir kiti ankštiniai augalai, juodosios pupelės vertinamos dėl didelio baltymų ir ląstelienos kiekio. Jos taip pat turi keletą kitų svarbių maistinių medžiagų, kurios teigiamai veikia sveikatą. Dėl puikaus skonio ir teigiamo poveikio organizmui, jos vis dažniau keičia baltąsias pupeles ant lenkų stalų.

Juodosios pupelės – baltymai, ląsteliena, vitaminai ir mineralai

Kaip jau minėjome, juodosios pupelės yra turtingos baltymais ir ląsteliena – dviem komponentais, kurie padeda sumažinti lėtinių ligų riziką ir kurių trūksta daugelyje vakarietiškų mitybų. Kadangi jos yra puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, jos idealiai tinka vegetarams ir veganams.

Kas dar, be baltymų ir ląstelienos? Daugybė vitaminų ir mineralų. Juodosios pupelės yra B grupės vitaminų, kalio, magnio, kalcio, fosforo ir geležies šaltinis. Jose taip pat yra daug antioksidacinių savybių turinčių junginių.

Tačiau pupelės taip pat turi tam tikrų antinutricinių medžiagų, kurios gali sutrikdyti virškinimą ir riboti maistinių medžiagų įsisavinimą. Ilgas džiovintų pupelių mirkymas ir virimas iki minkštumo sukelia kai kurių šių medžiagų inaktyvaciją ir sumažina kitų veikimą.

Juodųjų pupelių savybės

Juodosios pupelės yra geras antioksidantų šaltinis, kuris organizmą valo nuo laisvųjų radikalų perteklių, galinčių pažeisti baltymus, ląstelių membranas ir DNR. Jos visų pirma turi daug polifenolių, ypač antocianinų. Juodosiose pupelėse taip pat yra kvercetino, miricetino ir kemferolio. Padidinus antioksidantų kiekį racione, sumažėja oksidacinis stresas ir sumažėja daugelio ligų, tarp kurių yra artritas, 2 tipo cukrinis diabetas, širdies ligos ir vėžys, rizika.

Įtraukus juodąsias pupeles į racioną, galima sumažinti cholesterolio kiekį ir aukštą kraujospūdį. Vienas tyrimas parodė, kad žmonės, vartojantys pupeles, įskaitant juodąsias, turėjo 11 proc. mažesnę širdies ligų riziką nei žmonės, nevartojantys pupelių. Antioksidantai ir ląsteliena taip pat gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Šių pupelių grūdai turi žemą glikemijos indeksą.

Raudonosios pupelės

Tyrimai parodė, kad reguliariai pupeles valgančios moterys gali sverti mažiau ir turėti siauresnę taliją. Viename tyrime grupė nutukusių vyrų, kurie valgė daugiausia pupeles ir kitus ankštinius augalus, numetė daugiau svorio ir jų organizme buvo nustatytas didesnis „blogojo“ cholesterolio sumažėjimas nei vyrų, kurie maitinosi kitaip. Mokslininkai mano, kad tokie rezultatai yra susiję su dideliu baltymų, skaidulų ir sudėtinių angliavandenių kiekiu. Visi šie komponentai gali padėti ilgiau išlaikyti sotumo jausmą ir geriau įsisavinti maistines medžiagas.

Maistas, turintis daug antocianinų, tarp kurių yra ir juodosios pupelės, yra susijęs su mažesne lėtinių ligų, ne tik širdies ir kraujagyslių, bet ir neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimero ir Parkinsono ligos, rizika. Taip pat nustatyta, kad antocianinai turi teigiamą poveikį žarnyno mikroflorai.

Kaip galima panaudoti juodąsias pupeles?

Juodosios pupelės yra pagrindinis meksikietiškos virtuvės ingredientas. Jos dedama į čili con carne ar burrito. Tai puikus priedas naminiams tacos ar enchiladas. Skanus patiekalas yra juodosios pupelės su ryžiais, daržovėmis ir aromatingais prieskoniais. Iš juodųjų pupelių gaminami kotletai, pastos, paštetai, sriubos ir skanūs pyragai. Juodąsias pupeles taip pat galima tiesiog įdėti į salotas ir vieno puodo patiekalus. Galimybių yra daug, nes tai yra universalus ingredientas. Dėl tiek daug savybių juos tikrai verta įtraukti į mitybą. Juodųjų pupelių privalumus tikrai įvertins vegetarai ir veganai, kurie ieško sveikų ir skanių mėsos pakaitalų.

Juodųjų pupelių galima įsigyti ne tik sveiko maisto parduotuvėse, bet ir daugelyje parduotuvių, kuriose kasdien apsiperkame. Juos taip pat galima įsigyti konservuotų. Kai kurie prekybos centrai siūlo keptas juodąsias pupeles.

Juodosios pupelės – paruošimas

Prieš ruošiant juodąsias pupeles, jas reikia mirkyti. Geriausia palikti jas vandenyje per naktį (mažiausiai 12 valandų). Mirkytas ir nuplautas pupeles reikia virti šviežiame, nesūrytame vandenyje apie valandą, kol suminkštės. Druską įpilkite tik baigiant virti.

Šaltinis: Interia.pl

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Ryto kava

Šis kavos priedas yra tikras riebalų šalintojas. Įdėkite šiek tiek ir pastebėsite rezultatus

Juodoji kava jau seniai vertinama ne tik dėl savo stimuliuojančių savybių, bet...

Puikus metodas užmigti

4-7-8 metodas užmigti per dvi minutes: paslaptis, kuri išgelbės jūsų naktis ir skrydžius

Paprasta kvėpavimo technika, kuri jus perkelia į sapnų karalystę greičiau nei avių...

Nudegimai saulėje iki raudonumo

Kaip elgtis su nudegimais nuo saulės? Dermatologinis triukas atneša palengvėjimą per kelias minutes. „Daro stebuklus“

Saulė, paplūdimys, judėjimas. Lengva prarasti laiko pojūtį ir pamiršti vėl pasitepti saulės...

Karštas dušas

Karštas dušas – ne toks nekaltas. Turime ne itin gerų žinių

Jei mėgstate ilgai mėgautis karštu dušu, verta žinoti, kad tai gali kelti...