Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai 99% žmonių nežino: Kodėl šis „sveikas” gėrimas iš tiesų kenkia jūsų organizmui
Maistas / Gėrimai

99% žmonių nežino: Kodėl šis „sveikas” gėrimas iš tiesų kenkia jūsų organizmui

Arbata su citrina ne tik nauda
Dalintis

Žmonės, mėgstantys karštą arbatą su citrina ir geriantys ją neribotais kiekiais, net neįtaria, kad šis gėrimas gali sukelti nemigą, nervų sistemos ir skrandžio sutrikimus. Žinoma citrina kartu su arbata – suteikia žvalumo ir energijos, suaktyvina kraujotaką. Tačiau vartojant dideliais kiekiais tokios arbatos sukelia neigiamas pasekmes – aukštą kraujospūdį.

Papildoma informacija apie kofeino poveikį: Arbatoje esantis kofeinas kartu su citrinos rūgštimis gali sustiprinti poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai, todėl žmonėms, sergantiems hipertenzija ar širdies ligomis, reikėtų būti ypač atsargiems.

Kodėl citrinos negalima užpilti verdančiu vandeniu?

Į karštą arbatą ar verdantį vandenį nereikėtų pilti citrinos, nes aukšta temperatūra sunaikina daug vitaminų, įskaitant askorbo rūgštį. Dėl to sumažėja vaisiaus naudingųjų savybių. Optimali temperatūra: Geriausiai citriną pridėti į arbatą, kurios temperatūra nepakyla aukščiau 60-70°C, taip išsaugant maksimalų vitaminų kiekį.

Daugelis žmonių, norėdami numesti svorio, naudoja neįprastas priemones. Vienas iš tokių būdų – ryte tuščiu skrandžiu išgerti stiklinę karšto vandens su citrinos sultimis. Tai darydami žmonės net nesuvokia, kokią žalą gali sau padaryti – nuo dantų emalio pablogėjimo iki skrandžio gleivinės pažeidimo, rėmens ir gastrito. Saugūs alternatyvūs būdai: Vietoj karšto vandens su citrina tuščiu skrandžiu geriau gerti šiltą vandenį su citrinos lašeliu po valgio arba praskiestus citrinos sultis.

Karšta arbata su citrina

Ką dar reikia žinoti apie citrinų arbatą?

Citrusinių vaisių derinys padidina gėrimo naudą sveikatai. Arbata su citrina – puikus būdas atstatyti jėgas ir numalšinti troškulį, tačiau karšto arbatos gėrimo su rūgščiais citrusiniais vaisiais skonis pasikeičia. Jis tampa labiau citrininis su švelnia rūgštele, bet ne „arbatinis”. Tiesą sakant, taip atsitinka, kai į arbatą dedama kitų citrusinių vaisių. Klaidinga nuomonė, kad arbata su rūgščių turinčiais vaisiais tampa silpna, t. y. nestipri. Iš tikrųjų citrinos žievelė ir sultys arbatai suteikia tik spalvą ir skonį, nesumažindamos, o kartais net padidindamos jos maistines savybes. Antioksidantų sinergija: Citrinoje esantis vitaminas C padidina arbatos katechinų ir kitų antioksidantų įsisavinimą, todėl bendras antioksidacinis poveikis yra stipresnis.

Kitos priežastys, kodėl nereikėtų gerti karštos arbatos su citrinos skiltele

Neigiama karštos arbatos su citrina gėrimo pasekmė – dantų emalio naikinimas dėl sultyse ir žievelėje esančios rūgšties. Žmonės, kurie turi problemų dėl akispūdžio (glaukomos), turėtų vengti gerti arbatos gėrimą su citrinos skiltele, kad dar labiau nepadidėtų spaudimas. Papildomos atsargumo priemonės: Po citrininės arbatos gėrimo patariama paskalavoti burną paprastu vandeniu, kad sumažėtų rūgšties poveikis dantims. Taip pat reikėtų palaukti bent 30-60 minučių prieš valant dantis, nes iš karto po rūgšties poveikio dantų emalio valytimas gali jam pakenkti dar labiau.

Kam arbata su citrina ypač naudinga: Šis gėrimas gali būti naudingas sergant peršalimo ligomis, nes vitaminas C stiprina imuninę sistemą, o šiltas skystis padeda minkšinti gerklės uždegimą. Tačiau ir tokiu atveju reikėtų laikytis saikingumo principo.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Ryto kava

Šis kavos priedas yra tikras riebalų šalintojas. Įdėkite šiek tiek ir pastebėsite rezultatus

Juodoji kava jau seniai vertinama ne tik dėl savo stimuliuojančių savybių, bet...

Lupama agurko žievelė

Ar reikia agurką lupti – sveika ar beprasmiška? Kas slypi šioje daržovėje?

Agurkai – metų daržovė. Tačiau nuomonės dėl jų lupimo išsiskiria. Vieni mano,...

Vandens virinimas keptuvėje

Kodėl prieš kepimą visada verdu vandenį keptuvėje: patyrusio virėjo paslaptis

Kai tik pradėjau karjerą virtuvėje, susidūriau su neįprastu gaminimo metodu, kuris mane...

Purių blynų receptas

Jokių kiaušinių ir pieno – idealiai purių blynelių receptas

Ypatingo dėmesio nusipelno receptai be pieno, sviesto ir kiaušinių. Pirma, tokius patiekalus...