Ne kiekvienas medaus stiklainis yra toks, kokiu jis dedasi, pastebi daktaras Bartek Kulczynski. Populiarusis mitybos specialistas papasakojo, kurie medūs mums visai nenaudingi ir geriau jų visai nevartoti arba kuo labiau apriboti jų vartojimą. Pasirodo, kad dirbtinis medus nėra vienintelis produktas, kurio turime saugotis. Nežinančių vartotojų laukia ir daugiau spąstų.
Deja, daugelis parduotuvių lentynose esančių medaus rūšių yra mišiniai su cukraus sirupais. Taip pat turime medaus, kuris buvo taip intensyviai apdorotas, kad prarado beveik visas savo sveikatai naudingas savybes. Todėl rinkdamiesi beatodairiškai galime susidurti su tuo, kas su tikru medumi turi mažai ką bendro, sako ekspertas.
Kuris medus yra kenksmingas?
Dirbtinis medus yra kenksmingas mūsų sveikatai. Tai pramoniniu būdu pagamintas produktas, kuris imituoja natūralaus medaus išvaizdą, skonį ir tekstūrą, tačiau jį gamina ne bitės, aiškina Bartek Kulczynski.
Jo gamybos procesas pagrįstas cukraus perdirbimu ir priedų naudojimu. Paprastai jo sudėtyje yra cukraus, krakmolo sirupo ir medaus kvapiųjų medžiagų.
Mitybos specialistas pabrėžia, kad toks „medus“ neturi jokios naudos sveikatai. Tai grynas cukrus, kenksmingas sveikatai. Ir nors jis yra pigus ir skoniu beveik panašus į originalą, neturėtų būti nuolatinė mūsų mitybos raciono dalis.
Dar vienas produktas, kuris, pasak eksperto, nėra labai sveikas, yra pasterizuotas medus. Pasterizacija sunaikina meduje esančius potencialiai kenksmingus mikroorganizmus, be to, šis procesas neleidžia medui kristalizuotis, aiškina jis ir priduria, kad praktiškiau naudoti skystą medų.
Tačiau svarbu žinoti, kad už šio privalumo slypi ir trūkumai. Dėl minėto pasterizavimo medus netenka daug fermentų ir antioksidantų, kurie yra pagrindiniai medaus sveikatą stiprinantys komponentai.
Galiausiai mitybos specialistas pamini falsifikuotą medų, kuris pasižymi prasta kokybe ir nėra vienas sveikiausių. Jis taip pat įspėja, kad medus yra vienas iš dažniausiai falsifikuojamų produktų.
Dažniausiai į medų pridedama krakmolo sirupo arba gliukozės ir fruktozės sirupo. Tai, žinoma, reiškia, kad meduje yra mažiau medaus.
Šaltinis: onet.pl
Parašyti komentarą