Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Visada jį dedu į marinatą. Ant grotelių kepta mėsa tampa neįtikėtinai minkšta ir sultinga
Maistas / Gėrimai

Visada jį dedu į marinatą. Ant grotelių kepta mėsa tampa neįtikėtinai minkšta ir sultinga

Mėsos marinavimas
Dalintis

Kiekvienas turi savo mėgstamus marinavimo būdus, tačiau kai kurie ingredientai yra būtini, kad mėsa būtų minkšta ir sultinga. Tinkamai parinkus juos, ant grotelių kepti patiekalai įgauna nepakartojamą skonį. Kaip paruošti tobulą marinatą?

Kiaulienos sprandinė, nugarinė, vištienos filė ir šlaunelės – tai tik kelios mėsos rūšys, puikiai tinkančios kepsniams. Tačiau norint išgauti geriausią skonį, kiekvieną mėsos rūšį reikia iš anksto pamarinuoti.

Mėsą kepsniams galima paruošti dviem būdais. Pirmasis būdas – sausas marinavimas, kai mėsa apvoliojama mėgstamuose prieskoniuose ir kelioms valandoms atidedama vėsioje vietoje. Antrasis būdas – drėgnas marinatas, kuris idealiai tinka sausai mėsai arba mėsai su mažai riebalų, pavyzdžiui, vištienai. Tai taip pat geras pasirinkimas, jei planuojate kepti didesnius gabalus.

Skirtumą lemiantys ingredientai

Daugumos marinatų pagrindas yra aliejus. Rapsų aliejus dėl savo neutralaus skonio puikiai tiks. Alyvuogių aliejus arba šalto spaudimo aliejus labiau tinka salotoms. Garstyčios taip pat turi didelę įtaką mėsos skoniui. Jei norite suteikti aštrumo, patartina naudoti garstyčias, į kurias pridėta paprikos arba estragono. Saldus akcentas, pavyzdžiui, medus, suteiks traškią plutelę. Taip pat galima naudoti klevų sirupą.

Dar viena sėkmingo marinato paslaptis – rūgštus ingredientas. Tai gali būti jogurtas, citrinų sultys, vyno actas, obuolių sidro actas, vynas, alus arba pomidorų sultys. Rūgštinis elementas užtikrina, kad mėsos skaidulos nesukietėtų veikiamos karščio. Marinatas gali būti ruošiamas jogurto arba alaus pagrindu. Tuomet galite būti tikri, kad mėsa bus sultinga ir minkšta.

 

Marinato pagardinimas

Kai aliejaus, garstyčių, medaus ir rūgščių ingredientų pagrindas paruoštas, metas jį pagardinti. Vietoj paruoštų mišinių geriau sukurti savo kompoziciją. Pagrindiniai prieskoniai yra druska, pipirai ir paprika. Taip pat verta išbandyti kmynus, meškinį česnaką ir rytietiškus prieskonius, pavyzdžiui, imbierą, ciberžolę ar kalendrą.

 

Meduje, aluje ir česnakuose marinuota kiaulienos sprandinė

Paruoškite šią gardžią kiaulienos sprandinę kitam kepsniui ir tikrai sulauksite tik pagyrų. Alaus, medaus ir česnakų derinys pakylėja mėsą vienu lygiu aukščiau.

Sudedamosios dalys:

  • 1 kg kiaulienos sprandinės (supjaustytos maždaug 1,5 cm storio griežinėliais)
  • 3-4 skiltelės česnako (susmulkinto arba smulkiai supjaustyto)
  • 2 šaukštai medaus
  • 250 ml alaus (geriausia šviesaus, bet gali būti ir tamsus, kad skonis būtų sodresnis)
  • 2 valgomieji šaukštai garstyčių
  • 3 šaukštai aliejaus (rapsų, saulėgrąžų arba alyvuogių)
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • 1 arbatinis šaukštelis saldžiosios paprikos
  • 1/2 arbatinio šaukštelio aštriosios paprikos
  • 1/2 arbatinio šaukštelio pipirų
  • Pasirinktinai: 1 šaukštelis sojų padažo skoniui pagilinti.

Paruošimas:

  1. Mėsą nuplaukite ir nusausinkite, tada supjaustykite griežinėliais ir švelniai suplėšykite.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite alų, medų, garstyčias, aliejų, česnaką, prieskonius (ir pasirinktinai sojų padažą).
  3. Į marinatą sudėkite kiaulienos sprandinę, kruopščiai aptepkite kiekvieną gabalėlį. Uždenkite ir laikykite šaldytuve bent 4 valandas (geriausia per naktį).
  4. Prieš kepdami ant grotelių, 30 minučių išimkite iš šaldytuvo, kad mėsa sušiltų.
  5. Kepkite ant grotelių, kol mėsa taps norimo laipsnio.

Šaltinis: pysznosci.pl

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Arbūzas suvyniotas į plėvelę

Kaip išsirinkti sultingą ir saldų arbūzą? Šių 5 ženklų pardavėjai jums niekada neatskleis

Vasaros karštis. Milžiniška krūva žalių, dryžuotų arbūzų turguje ar prekybos centre. Jūs...

Dūmai iš šašlykinės

Kodėl kepdamas šašlykus ant žarijų beriu druską: dalinuosi naudingu patarimu

Paruošti skanų, sultingą ir tolygiai iškeptą šašlyką ant žarijų – tai visas...

Tokia mėsa ne kiekvienam

Prabangos viršūnė: kilogramas šios jautienos kainuoja 500 eurų – atskleidžiame, kodėl ji ne kiekvienam

Jautiena yra puikus aukštos kokybės baltymų, geležies ir B grupės vitaminų šaltinis....

Nuostabus burokėlis

Mano močiutės paslaptis: kodėl ji niekada nevirdavo burokėlių ir kaip paruošdavo skaniausius, kokius esu valgęs

Prisimenu, kaip vaikystėje sukiodavausi virtuvėje pas močiutę – mažoje, bet visada kvepiančioje...