Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Žalioji, juodoji ar kitokia arbata: kas labiau prabudina nei kava?
Maistas / Gėrimai

Žalioji, juodoji ar kitokia arbata: kas labiau prabudina nei kava?

Kava ir kofeino kiekis
Dalintis

Kur daugiau kofeino – žaliojoje arbatoje ar kavoje, nuo ko priklauso jo kiekis ir kuriam gėrimui teikti pirmenybę. Pasirodo, kad kava toli gražu nėra vienintelis budrumą užtikrinantis gėrimas. Ekspertai apskaičiavo kofeino kiekį arbatoje ir nustatė, kad ji gali veikti dar geriau – viskas priklauso nuo jos rūšies ir paruošimo būdo.

Kiek kofeino yra juodojoje arbatoje ir kiek kavoje?

Paprastai manoma, kad kavoje yra daugiau kofeino nei arbatoje. Tai ir tiesa, ir netiesa. Kaip parodė tyrimai, kavoje yra maždaug 1,5-3 kartus mažiau kofeino nei arbatoje. Palyginimui, arbatos lapelyje yra 3,5 % kofeino (bendrame sauso lapelio masės kiekyje), o kavos pupelėse yra 1,1-2,2 % kofeino (pupelių masės kiekyje).

Arbata ir kofeino kiekis

Ar žaliojoje arbatoje ir arbatoje maišeliuose yra kofeino?

Juodoji, žalioji ar baltoji arbata gaminama iš to paties augalo lapų, todėl kofeino yra kiekvienos rūšies arbatoje, tačiau jo kiekis skiriasi dėl rinkimo laiko ir fermentacijos laipsnio. Kofeino kiekis priklauso nuo to, ar arbatos lapeliai yra jauni, ar subrendę; senesniuose lapeliuose kofeino yra mažiau. Tačiau juodojoje arbatoje, kadangi ji yra fermentuota, kofeino yra daugiau nei žaliojoje arbatoje.

Kiek kofeino yra puodelyje arbatos (230 ml):

  • juodojoje arbatoje vidutiniškai yra 47 mg, o daugiausia – 90 mg kofeino;
  • žaliojoje arbatoje – vidutiniškai 20 mg, daugiausiai 45 mg;
  • baltojoje arbatoje – vidutiniškai 6 mg, daugiausia 60 mg.

Kofeino kiekis arbatoje taip pat priklauso nuo vandens temperatūros ir virimo laiko: verdančiu vandeniu užplikytas ir ilgiau palaikytas gėrimas bus stipresnis už arbatą, užplikytą mažiau karštu vandeniu ir trumpiau palaikytą. Temperatūra taip pat svarbi ir kavai – ideali temperatūra yra 90-96C.

Ar arbatos maišeliuose yra kofeino? Pasirodo, arbatos maišeliuose kofeino yra dar daugiau nei lapinėje arbatoje – iš arbatos lapelių, perdirbtų į trupinius, išgaunama daugiau kofeino, kai gėrimas užplikomas verdančiu vandeniu. Tačiau kadangi arbatos maišelyje pačios arbatos nėra daug, kofeino kiekis viename puodelyje arbatos maišeliuose ir nefasuotos arbatos lapeliuose yra maždaug toks pat.

 

Kodėl arbatoje yra daugiau kofeino, bet kava suteikia daugiau energijos?

Priežastis ta, kad ruošdami kavą naudojame daugiau pupelių nei arbatos lapelių, todėl išsiskiria daugiau kofeino. Taigi išeina, kad vidutiniame natūralios kavos puodelyje yra daugiau kofeino nei tame pačiame arbatos puodelyje. Kalbant apie tai, ar daugiau kofeino yra arbatoje, ar tirpioje kavoje, tai vėlgi priklauso nuo abiejų gėrimų stiprumo.

Kofeino kiekis gėrimuose 1 puodelyje (230 ml) yra toks:

  • užplikytoje kavoje – 95-200 mg;
  • tirpioje kavoje – 27-173 mg;
  • espreso kavoje – 240-720 mg;
  • juodojoje arbatoje – 25-90 mg.
  • žaliojoje arbatoje – 30-45 mg;
  • yerba mate arbatoje – 65-130 mg.

Nepaisant to, kad puodelyje arbatos nustatytas mažesnis kofeino kiekis, ji sukelia ilgesnį energijos antplūdį nei kava. Taip yra dėl arbatoje esančios medžiagos L-teanino – jis skatina ilgesnį kofeino poveikį organizmui. Tai reiškia, kad arbata veikia švelniau, bet ilgiau. Tiek žaliojoje, tiek juodojoje arbatoje yra L-teanino, tačiau žaliojoje arbatoje jo šiek tiek daugiau.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Odeta Bartkevičiūtė

Odeta Bartkevičiūtė – gamtos mokslų specialistė ir KAIPKADA.LT straipsnių autorė. Mano tekstuose atgyja mūsų planetos gamta, augalijos ir gyvūnijos pasaulis. Su aistra tyrinėdama gamtos reiškinius, dalijuosi vertingomis įžvalgomis, padedančiomis geriau suprasti mus supančią aplinką ir jos išsaugojimo svarbą.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Vandens virinimas keptuvėje

Kodėl prieš kepimą visada verdu vandenį keptuvėje: patyrusio virėjo paslaptis

Kai tik pradėjau karjerą virtuvėje, susidūriau su neįprastu gaminimo metodu, kuris mane...

Purių blynų receptas

Jokių kiaušinių ir pieno – idealiai purių blynelių receptas

Ypatingo dėmesio nusipelno receptai be pieno, sviesto ir kiaušinių. Pirma, tokius patiekalus...

Kokio riebumo grietinė sveikesnė

Kada 30% riebumo grietinė sveikesnė už 10%? Tai pakeis jūsų požiūrį

Grietinė – nepamainomas produktas daugelio lietuvių virtuvėje, suteikiantis patiekalams sodrumo ir švelnumo....

Dideli ir traškūs ridikai

Ridikėliai praranda formą ir spalvą? Neišmeskite jų. Užtenka vieno veiksmo ir jie atgaus savo traškumą

Kaip išgelbėti suminkštėjusius ridikėlius? Net labiausiai suvytę gali atgauti savo traškumą, jei...