Ji sukelia teigiamus pokyčius žarnyno mikrobiome ir gerina gliukozės toleranciją bei riebalų oksidaciją. Kalbame apie šeivamedžio uogų sultis, kurios taip pat pasižymi sveikatą stiprinančiu poveikiu. Kad jos turėtų apčiuopiamą poveikį, mokslininkai rekomenduoja išgerti 340 ml per dieną.
Juodojo šeivamedžio uogos (Sambucus nigra) ir ypač jų preparatai, pavyzdžiui, sultys ar uogienės, paprastai vartojami kaip vaistinis augalas ir papildas, palaikantis imuninę funkciją ir veikiantis kaip atsikosėjimą lengvinanti priemonė – pavyzdžiui, gydant gripą. Tačiau kita galima nauda sveikatai yra menkai žinoma.
Vašingtono valstybinio universiteto (JAV) mokslininkų atlikto klinikinio tyrimo duomenimis, savaitę kasdien geriant 12 uncijų (340 ml) šeivamedžio uogų sulčių, teigiamai keičiasi žarnyno mikrobiomas, gerėja gliukozės tolerancija ir riebalų oksidacija.
Mokslinis tyrimas: šeivamedžio uogų poveikis medžiagų apykaitos sveikatai
Mokslininkai ištyrė šeivamedžio uogų poveikį medžiagų apykaitos sveikatai atlikdami atsitiktinės atrankos placebu kontroliuojamą klinikinį tyrimą, kuriame dalyvavo 18 antsvorio turinčių suaugusiųjų. Dalyviai, laikydamiesi standartinės dietos, vartojo šeivamedžio uogų sultis arba panašios spalvos ir skonio placebą, specialiai paruoštą Šiaurės Karolinos valstijos universiteto Maisto inovacijų laboratorijoje.
Klinikiniai tyrimai po intervencijos parodė, kad dalyvių, vartojusių šeivamedžio uogų sultis, žarnyno bakterijų, įskaitant Firmicutes ir Actinobacteria, kiekis gerokai padidėjo, o kenksmingų bakterijų, tokių kaip Bacteroidetes, sumažėjo. Sveikas žarnyno mikrobiomas yra labai svarbus maistinių medžiagų įsisavinimui ir palaiko fizinę bei psichinę sveikatą.
Šeivamedžio uogų sultys gerina medžiagų apykaitą ir spartina riebalų deginimą
Be teigiamų mikrobiotos pokyčių, pagerėja ir medžiagų apykaita. Šeivamedžio uogų sultys sumažino dalyvių gliukozės kiekį kraujyje vidutiniškai 24 procentais, o tai rodo, kad gerokai pagerėjo gebėjimas perdirbti cukrų po angliavandenių vartojimo. Taip pat 9 proc. sumažėjo insulino kiekis.
Be to, rezultatai rodo, kad šeivamedžio uogų sultys gali pagerinti organizmo gebėjimą deginti riebalus. Dalyviams, kuriems buvo duodama šeivamedžio sulčių, po daug angliavandenių turinčio valgio ir fizinio krūvio metu žymiai padidėjo riebalų oksidacija, t. y. riebalų rūgščių skaidymas.
„Šeivamedžio uogos yra nepakankamai įvertintas vaisius tiek komerciniu, tiek maistiniu požiūriu,“ – sakė korespondencijos autorius Patrickas Solversonas, WSU Elsono S. Floydo medicinos fakulteto Mitybos ir fizinio krūvio fiziologijos katedros docentas. „Dabar pradedame suvokti jų vertę žmogaus sveikatai. Šis tyrimas papildo vis daugiau įrodymų, kad šeivamedžio uogos, šimtmečius naudotos kaip liaudies medicinos priemonė, turi daugybę metabolinių ir prebiotikų sveikatai naudingų savybių.“ – pridūrė jis.
Nors JAV šeivamedžio uogų produktai nėra tokie populiarūs kaip Europoje, jų paklausa per COVID-19 pandemiją smarkiai išaugo, o šeivamedžio uogų pardavimai ir toliau auga.
Tyrimo autoriai pateikė paraišką laikinam patentui dėl šeivamedžio uogų biologiškai aktyvių komponentų naudojimo svorio kontrolei ir žarnyno sveikatai, naudojant papildus ar kitais būdais.
Šaltinis: portalspozywczy.pl
Parašyti komentarą