Dujinės viryklės populiarios jau daugelį metų. Jos yra paprastas ir patogus būdas ruošti maistą. Deja, moksliniai tyrimai nepalieka iliuzijų – maisto gaminimas naudojant dujas yra kenksmingas, kaip ir pasyvus rūkymas ar asbesto skaidulų įkvėpimas. Tokios viryklės nuodingos net ir išjungtos. Kokią žalą organizmui gali padaryti maisto gaminimas dujomis? Sąrašas ilgas.
Dujinės viryklės mus lydi jau daugelį metų. Tačiau tik dabar pradedame suvokti, kokią žalą jos mums daro. Problema rimta, nes vis daugiau laiko praleidžiame uždarose patalpose. Toksiškų garų problema tapo pandemiška, kai daugelis iš mūsų beveik nustojo eiti į darbą, o dirba iš namų. Tačiau net ir šiandien neturėtume nuvertinti pavojaus. Vis dar daug laiko praleidžiame namuose. Tai didina riziką. Taigi kokie pavojai kyla gaminant maistą dujomis?
Dujinės viryklės – kokį pavojų jos kelia?
Mokslininkai įspėja, kad dujinių viryklių naudotojams kyla pavojus įkvėpti metano, azoto oksido, formaldehido ar benzeno. Nedidelis jų kiekis išsiskiria iš maisto gaminimo prietaisų, tačiau visą laiką. Tiesą sakant, paaiškėjo, kad kenksmingos medžiagos į atmosferą patenka net tada, kai viryklės nenaudojamos. Jų įkvėpti gali būti pavojingiau nei įkvėpti išmetamųjų dujų, asbesto skaidulų ar sunkiosios pramonės dūmų. Jei namuose prasta ventiliacija, užtenka valandos maisto gaminimo, kad toksinų kiekis patalpoje viršytų leistinas normas.
Tai turi pasekmių sveikatai
Amerikiečių mokslininkai jau seniai perspėjo, kad dujinių viryklių keliama oro tarša gali sukelti vaikų astmą. Šios ligos rizika dėl gaminimo dujomis yra panaši į pasyvaus rūkymo riziką. Dujinės viryklės, ypač netinkamai naudojamos, taip pat išskiria formaldehidą, kuris net ir nedidelės koncentracijos dirgina akių, nosies ir gerklės gleivinę. Esant didesnei koncentracijai, gali kilti plaučių audinio pažeidimo ar plaučių edemos grėsmė.
Todėl nenuostabu, kad gydytojai ir mokslininkai rekomenduoja dujines virykles pakeisti elektrinėmis arba indukcinėmis. Jie taip pat atkreipia dėmesį į būtinybę užtikrinti gerą ventiliaciją. Svarbu pasirūpinti oro kokybe, ypač tose patalpose, kuriose derinamos virtuvės, valgomojo ir darbo zonos funkcijos. Gera vėdinimo trauka būtina ir perėjus prie elektros, nes kenksmingos medžiagos gali išsiskirti ir nuo sudegusio maisto ar puodų apačios.
Šaltinis: Fakt.pl