Balta duona turi ne visai naudingo produkto reputaciją, nes ji gaminama iš miltų, be naudingų dalių, tokių kaip sėlenos ir gemalai. Nors kartais tokia duona gali būti praturtinta B grupės vitaminais, jos vartojimą vis tiek reikėtų riboti.
Geresnė nuotaika
Maisto produktai, kurių glikemijos indeksas yra didelis, pavyzdžiui, balta duona (IG 71), gali turėti įtakos nuotaikos svyravimams ir depresijai. Pakeitę juos mažo glikemijos indekso maisto produktais, galite sumažinti šiuos simptomus. Tai padės padaryti jūsų dieną šviesesnę ir emociškai stabilesnę.
Lieknėjimas
Pakeitę baltą duoną maistingesniais maisto produktais, pavyzdžiui, viso grūdo duona, rudaisiais ryžiais ar saldžiosiomis bulvėmis, geriau kontroliuosite apetitą ir išlaikysite sotumo jausmą. Tai svarbu metant svorį, nes tokiuose maisto produktuose gausu skaidulų ir sveikų maistinių medžiagų. Teikdami pirmenybę šiems angliavandeniams, artėjate prie savo tikslų.
Gerėja cukraus kiekis kraujyje
Balta duona greitai padidina cukraus kiekį kraujyje, todėl cukraus kiekis kraujyje gali smarkiai svyruoti. Baltą duoną pakeisdami rugine arba viso grūdo duona, gausite daugiau skaidulinių medžiagų ir sumažinsite produkto glikeminį indeksą. Skaidulos lėtina virškinimą ir mažina angliavandenių poveikį cukraus kiekiui kraujyje. Tai padeda geriau kontroliuoti gliukozės kiekį ir užtikrina ilgesnį sotumo jausmą.
Energingumas
Jei suvalgę patiekalą su balta duona jaučiatės tarsi užsnūdę, pabandykite pakeisti mitybą. Balta duona virškinama greitai, todėl trumpam suteikia energijos antplūdį, kuris gali sukelti nuovargį. Kad energijos lygis išliktų ilgam, pakeiskite ją pilno grūdo duona – daug skaidulų turinčia duona, kuri virškinama lėtai ir suteikia ilgalaikės energijos iki kito valgymo.
Didelio cholesterolio kiekio mažinimas
Jei stengiatės sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, pabandykite baltą duoną pakeisti daug ląstelienos turinčia duona. Atminkite, kad rafinuotų angliavandenių cukraus perteklius gali padidinti cholesterolio ir trigliceridų kiekį. Baltą duoną pakeitus pilno grūdo duona, MTL cholesterolio kiekis gali sumažėti 5 %, o tai 23 % sumažina širdies priepuolio ar insulto riziką.
Šaltinis: Sports.kz
Geriausiai yra išvis nevalgyti,mėnesio garantija užtikrinta !
Pirmiausiai kasdienėje mityboje svarbiausia visiškai atsisakyti gryno cukraus: nedėti cukraus į kavą, kitaip nusitukinsite pilvą. Nevalgykite maisto, pagaminto iš baltų kvietinių miltų: miltinių blynų, batono, bandelių, makaronų. Nevalgykite šokoladinių saldainių ir šokolado: šokolado sudėtyje yra 50% cukraus ir 50% kakavinio sviesto. Todėl nuo šokolado nusėda cholesterolio medžiaga kaip koks vaškas ant kraujagyslių vidinių sienelių, tuo susiaurindamas kraujagyslių spindi. Be to, šokoladas ir medus – didžiausi dantų priešai, todėl vis dėlto, suvalgius šių produktų, patarčiau iš karto nedelsiant išsivalyti dantis su dantų pasta du kartus paeiliui. / Iškyla klausimas tai ką tada valgyti?.. Kruopų košes kaip iš lėto veikiančius angliavandenius. Rekomenduoju: išsišutinkite pusryčiams 40 minučių – 2-3 minutes pavirinę grikius ir palikę ant karštos plytos uždengtame puode. Taigi po 40 minučių, bet ne anksčiau, atidarę dangtį, nustebsite išvydę pilnutėlį puodą gražiai išvirtus grikių košę. Kai atvėsinkite per penkias minutes, įpilkite linų sėdmenų aliejaus vieną šaukštą. Skanaus! Po valandos suvalgykite ..žemaitiškos pieno’’ firmos ekologiškos varškės visą pakelį, užsigeriant nesaldytu vandeniu. Tai kalcis ir baltymai!!!