Ar žinojote, kad daugelis žmonių daro lemtingą klaidą, dėl kurios medus praranda savo naudingąsias savybes ir tampa tiesiog saldžia cukraus mase? Net ir pats brangiausias medus gali pavirsti beverčiu, jei laikysite jį netinkamoje vietoje! Bitininkai atskleidžia – štai kur NIEKADA neturėtumėte laikyti medaus!
Medus jau daugelį amžių laikomas vienu vertingiausių gamtos produktų. Dėl savo saldaus skonio, sveikatinamųjų savybių ir beveik neriboto galiojimo laiko jis yra dažnas svečias mūsų namuose. Tačiau ne visi žino, kad netinkamas medaus laikymas gali atimti iš jo vertingąsias savybes ir net paversti jį maistinės vertės netekusiu produktu. Bitininkas Wojciechas Margowniczy iš Wąchocko dalijasi žiniomis apie tai, kur geriausia laikyti medų, kad būtų galima mėgautis visomis jo galimybėmis.
Blogiausia vieta laikyti medų
Nors atrodytų, kad medų galima laikyti bet kur, praktiškai daugelis vietų, kuriose jį laikome, toli gražu nėra idealios. Viena dažniausių klaidų – medų laikyti virtuvės spintelėse, ypač šalia šilumos šaltinių, pavyzdžiui, dujinės viryklės ar orkaitės. Gaminant maistą kylantys garai ir šiluma gali neigiamai paveikti medaus cheminę sudėtį.
Bitininkas Wojciechas Margowniczy pabrėžia, kad kambario temperatūra, kuri dažnai svyruoja nuo 20 iki 25 laipsnių Celsijaus, ne visada tinka medui laikyti. Karščio veikiamas medus gali pradėti prarasti sveikatai naudingas savybes. Be to, ilgai veikiant aukštai temperatūrai meduje susidaro medžiaga hidroksimetilfurfuralas (HMF), kuri ne tik pablogina medaus kokybę, bet ir gali būti kenksminga sveikatai.
Kur geriausia laikyti medų?
Kad medus išsaugotų savo savybes, jį reikia laikyti vėsiose, sausose ir pavėsyje esančiose vietose. Geriausias pasirinkimas būtų sandėliukas, rūsys arba apatinė šaldytuvo lentyna. Optimali medaus temperatūra yra žemesnė nei 18 laipsnių Celsijaus, kuri dažnai nurodoma ant stiklainių etikečių.
Ar tikrai medus yra nesunaikinamas?
Medus ilgą laiką buvo laikomas produktu, kuris niekada nesugenda. Tačiau tikrovė yra šiek tiek sudėtingesnė. Medus gali sugesti dviem atvejais.
Pirmasis – fermentacija, kuri įvyksta, kai meduje yra per daug vandens.
Toks produktas pradeda putoti ir skleisti būdingą alkoholio kvapą. Antrasis atvejis – ilgalaikis medaus laikymas aukštoje temperatūroje, dėl kurio susidaro hidroksimetilfurfurolas. Ši medžiaga ne tik blogina medaus kokybę, bet dideliais kiekiais gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.
Kaip reikėtų laikyti medų, kad jis būtų naudingas sveikatai?
Atminkite, kad medų geriausia laikyti sandariai uždarytuose stiklainiuose, atokiau nuo saulės spindulių ir šilumos šaltinių. Didesnius medaus kiekius verta padalyti į mažesnes porcijas ir laikyti skirtingose vietose, pavyzdžiui, šaldytuve ir sandėliuke. Taip išvengsime pavojaus prarasti jo maistinę vertę.
Taip pat venkite dažnai atidarinėti stiklainį ir veikiant medų drėgme, kuri skatina rūgimo procesą. Atminkime, kad net ir nedidelis aplaidumas laikant medų gali paneigti sveikatą stiprinančias medaus savybes ir paversti jį paprastu saldikliu.
Medus yra ne tik skanus patiekalų ir gėrimų priedas, bet visų pirma vertingas produktas, pasižymintis daugybe sveikatai naudingų savybių. Vis dėlto, norint pasinaudoti visomis jo galimybėmis, verta pasirūpinti tinkamomis laikymo sąlygomis. Laikydami medų šaldytuve, sandėliuke ar rūsyje, išsaugosite jo unikalų skonį ir naudą sveikatai. Kita vertus, venkite vietų, esančių arti šilumos šaltinių, nes dėl to medus gali prarasti savo savybes ir tapti beverčiu saldikliu.
Šaltinis: pysznosci.pl
Jei medų išskirstysite į skirtingus kambarius, šaldytuvus ir sandėliukus, tai tos dalys negalės tarpusavyje susitarti, kokią temperatūrą laikyti per aukšta ir galimai kal kurios iš jų išliks santykinai neblogos. Tik neatskirsite kurios konkrečiai.